Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 sep 2011 - Anul XVI, nr. 210 (4808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lăzăroiu vrea să prezinte parlamentarilor noi statistici din controalele privind prestaţiile sociale

Marţi, 6 Septembrie 2011 (13:54:51)

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, vrea să le prezinte parlamentarilor, marţi, în comisia de specialitate, noi statistici rezultate din controalele Inspecţiei Sociale în anii 2010 şi 2011 pe diferite tipuri de prestaţii sociale, dar şi date despre restricţiile impuse de Spania cetăţenilor români.

"Ministrul Sebastian Lăzăroiu a solicitat încă din data de 19 august 2011 o discuţie cu membrii comisiei pe câteva teme de mare importanţă pentru România. Solicitarea a fost acceptată de membrii comisiei în data de 31 august. Pe lângă temele propuse spre discuţie de ministrul Muncii - restricţiile impuse cetăţenilor români de către autorităţile din Spania, efectele noilor modificari aduse Codului Muncii, vulnerabilităţi ale sistemului de asistenţă socială la fraudă, noua lege a asistenţei sociale, membrii comisiei au dorit să adauge alte trei teme: «restricţiile anunţate şi de alte state (Franţa şi
Olanda), chiar dacă acestea nu se aplică, stadiul asigurării fondurilor necesare plăţii drepturilor de asigurări sociale şi de asistenţă socială, execuţia bugetară la bugetul de pensii, şomaj şi asigurarea transferului de sume de la bugetul de stat»", se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Ioana Şanta.

Potrivit acesteia, ministrul Muncii intenţionează să prezinte membrilor comisiei noi statistici rezultate din controalele Inspecţiei Sociale în anii 2010 şi 2011 pe diferite tipuri de prestaţii sociale.

De asemenea, în comunicat se specifică faptul că în scrisoarea din 19 august ministrul Muncii a solicitat membrilor comisiei ca presa să fie prezentă la discuţii.

Ministrul Muncii şi ministrul de Externe, Sebastian Lăzăroiu şi, respectiv, Teodor Baconschi, vor fi audiaţi, marţi, în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, pe tema restricţiilor de pe piaţa muncii impuse de Spania românilor, a anunţat, luni, preşedintele comisiei, Victor Paul Dobre, precizând că audierile vor începe la ora 14.00.

Ministerul Muncii susţinea în 19 august că există trei situaţii neclare legate de restricţiile impuse pe piaţa muncii din Spania pentru români şi că acestea ar putea duce la abuzuri, precizând că s-au cerut lămuriri la Ministerul spaniol al Muncii.

Prima situaţie este cea a copiilor familiilor de români care au împlinit de curând vârsta de 18 ani şi vor să se angajeze. O altă situaţie neclară este cea a studenţilor români din Spania care îşi caută un loc de muncă. A treia situaţie este cea a românilor autonomi, în special cei care lucrează în construcţii sau agricultură şi care îşi plătesc singuri toate cotizaţiile la stat.

Comisia Europeană a adoptat în 11 august decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă, până la data de 31 decembrie 2012. Totuşi, Comisia Europeană precizează că nu Madridul, ci Bruxelles-ul va decide când se va ridica restricţia.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a trimis, luni, tuturor parlamentarilor, o scrisoare în care le cere să voteze noua Lege a asistenţei sociale, susţinând că actualul sistem de asistenţă este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.

Lăzăroiu declara, în 28 iunie, că 23% din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20% dintre români, iar aceştia trebuie scoşi din sistem, precizând că 200-300.000 dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii fiind chiar apţi de muncă.

"23 la sută din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20 la sută dintre români. Aici, mare parte sunt pentru alocaţiilor copiilor, care sunt universale şi e normal să fie aşa, dar 6 la sută din totalul banilor alocaţi pentru venitul minim garantat se duc la cei mai bogaţi 20 la sută. Cei mai săraci sunt acoperiţi de 37 la sută din plata prestaţiilor sociale. Trebuie să-i scoatem din sistem pe cei care nu ar trebui să fie asistaţi social", a spus atunci Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul preciza că prin noul act normativ se încearcă reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială de la 2,9 - 3 la sută la 2,1 la sută până în 2013.

În 15 iulie, Sebastian Lăzăroiu anunţa că ministerul îşi propune ca până la sfârşitul anului să treacă prin Parlament Legea asistenţei sociale, care are ca obiectiv ca oamenii să nu mai fie dependenţi de ajutoarele sociale şi îi elimină din sistem pe cei "care au intrat prin fraudă". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăzăroiu vrea să prezinte parlamentarilor noi statistici din controalele privind prestaţiile sociale.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lăzăroiu vrea să prezinte parlamentarilor noi statistici din controalele privind prestaţiile sociale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei