Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 sep 2011 - Anul XVI, nr. 210 (4808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta propune ca licenţele pentru exploatări miniere cu cianuri să fie acordate prin lege

Marţi, 6 Septembrie 2011 (18:51:18)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţă că a depus la Cameră amendamente la modificarea Legii minelor pentru ca actul normativ să nu fie valabil pentru Roşia Montană, el propunând ca acordarea licenţelor pentru exploatare cu cianuri să se facă prin lege adoptată de Parlament.

"Cel mai important amendament solicită explicit ca prevederile acestui proiect – în ipoteza în care el ar fi adoptat – să nu se aplice în cazul exploatărilor care folosesc tehnologii bazate pe cianuri", se arată într-un comunicat al PSD remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

"(1) Prevederile prezentei legi nu se aplică: în cazul lucrărilor miniere de exploatare a resurselor minerale de natură auriferă sau a oricaror resurse minerale care se exploateaza prin utilizarea de cianuri, licenţelor deja acordate sau care vor fi acordate pentru exploatări de tipul celor enumerate în acest alineat şi nici titularilor unor astfel de licenţe. (2) Acordarea licenţelor de exploatare şi exploatarea resurselor minerale de natură auriferă sau a oricăror resurse minerale care se exploatează prin utilizarea de cianuri se realizează exclusiv pe bază de lege aprobată de Parlamentul Romaniei", se arată în comunicatul PSD în care sunt citate amendamentele depuse de Ponta.

De asemenea, Ponta propune ca prevederile licenţelor de exploatare şi/sau exploatare încheiate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi aprobate sau în curs de aprobare de către Guvern rămân valabile pe întreaga lor durată, în condiţiile în care au fost încheiate, cu excepţia licenţelor de exploatare şi exploatarea resurselor minerale de natură auriferă sau a oricaror resurse minerale care se exploateaza prin utilizarea de cianuri.

"(4) La solicitarea titularilor de licenţe de exploatare şi/sau exploatare, prevederile licenţelor valabil încheiate la data intrării în vigoare a prezentei legi se modifică şi se completează în sensul prevederilor Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările aduse în prezenta lege, cu excepţia licenţelor de exploatare şi exploatarea resurselor minerale de natură auriferă sau a oricăror resurse minerale care se exploateaza prin utilizarea de cianuri", se mai arată în amendamentele propuse de Ponta, potrivit comunicatului PSD.

Preşedintele Băsescu susţine demararea proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce opoziţia se opune demersului.

Viceliderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL din Cameră, Aura Vasile şi Eugen Nicolăescu, s-au pronunţat, marţi, pentru retrimiterea la Comisia de industrii a proiectelor legislative care modifică Legea minelor, pentru ca acestea să fie unificate într-un proiect care să nu conţină "aberaţii".

Un al proiect de lege de modificare a Legii minelor şi care se află la Camera Deputaţilor în calitate de for decizional a fost iniţiat în 2009 de doi parlamentari ce reprezentau coaliţia de guvernare de la acel moment, PDL-PSD. Cei doi iniţiatori, Ioan Ruşeţ (PDL) şi Toni Greblă (PSD), propuneau modificări substanţiale ale modului în care titularii de licenţe de exploatare pentru orice zăcământ "util" puteau acţiona pentru a primi în concesiune terenul pe care intenţionau să facă exploatări. Practic, prin modificările propuse, orice exploatare minieră, indiferent de resursa extrasă, devine de utilitate publică, titularii licenţelor de exploatare urmând să primească dreptul de a expropria terenurile şi imobilele care ocupă zona în care se realizează proiectul.

Mai multe ONG-uri se opun acestui proiect, apreciind că iniţiativa este "cea mai mare infracţiune legală" de după 1989. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta propune ca licenţele pentru exploatări miniere cu cianuri să fie acordate prin lege.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta propune ca licenţele pentru exploatări miniere cu cianuri să fie acordate prin lege0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei