Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 aug 2011 - Anul XVI, nr. 205 (4803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNS:Pilonul doi de pensii şi reducerea salariului bugetarilor, printre cauzele deficitului la pensii

Miercuri, 31 August 2011 (17:00:45)

Introducerea pilonului doi de pensii, a pensiei minime sociale, intrarea în sistemul public a beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi reducerea salariilor bugetarilor sunt principalele cauze care au dus la majorarea deficitului la bugetul de pensii.

Blocul Naţional Sindical a lansat, miercuri, studiul "De ce nu sunt bani pentru pensii?", din care rezultă că deficitul la bugetul de pensii a crescut din cauza introducerea pilonului doi de pensii, a pensiei minime sociale garantate, a intrării în sistemul public de pensii a beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi din cauza reducerii salariilor în sectorul bugetar.

În opinia iniţiatorilor studiului, cauzele deficitului actual al bugetului asigurărilor sociale de stat nu trebuie căutate în demografie, ci în evoluţiile economice şi în zona deciziilor politice care au marcat România ultimilor ani.

"România, chiar dacă a înregistrat o creştere a cheltuielilor cu pensiile în termeni reali de 60,31 la sută între anii 2000 şi 2008, ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB era în 2008 în continuare cu 4,27 la sută mai mică decât media Uniunii Europene - 7,46 la sută din PIB în România, faţă de 11,73 la sută în UE. Totuşi, chiar dacă ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile rămâne mică în ţara noastră, pe fondul unui număr scăzut de salariaţi, importanţa pensiilor pentru gospodăriile populaţiei8 este deosebit de mare. Conform anchetei în gospodării realizată de Institutul Naţional de Statistică, 51,39 la sută dintre gospodării înregistrează venituri din pensii", se arată în documentul lansat de BNS.

Din studiu mai rezultă că cei mai mulţi beneficiari şi cea mai importantă sumă din buget este reprezentată de pensiile de asigurări sociale pentru vechime în muncă şi limită de vârstă. De acest tip de pensie beneficiază 33,51 la sută din gospodăriile din România.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sebastian Lăzăroiu, prezent la lansarea studiului, a afirmat că Pilonul doi a fost introdus în beneficiul celor care vor ieşi la pensie peste 25 - 30 de ani, iar pensia minimă garantată nu ar afecta deficitul bugetului pensii deoarece este plătită integral de la bugetul de stat.

În ce priveşte tăierea salariilor din sistemul bugetar, demnitarul a amintit că 10 la sută din diminuarea din 2010 a fost recuperată în acest an, recunoscând însă că această măsură a avut un impact negativ asupra bugetului de pensii.

"Tăierea salariilor a afectat deficitul fondului de pensii, dar a prezenta măsura ca venită de nicăieri şi ca efect neaşteptat nu este corect. În 2007 salariul mediu net în mediul privat era de 85 la sută faţă de cel din sectorul public iar în 2008 de 77 la sută. Aceste diferenţe trebuiau corectate oricum, cu sau fără criză. (...) Tăierile de anul trecut erau inevitabile pentru că aveam un deficit uriaş la bugetul de stat şi România nu mai avea credibilitate", a declarat ministrul Muncii.

Pe lângă cauzele identificate de BNS, Sebastian Lăzăroiu a mai menţionat factorii demografici, migrarea populaţiei, pensionările anticipate, fraudele din pensiile de invaliditate, dar şi majorarea punctului de pensie cu 50 la sută, în perioada 2007 - 2008.

"O decizie de creştere era corectă dar cu 50 la sută mi se pare prea mult. A fost o creştere nesustenabilă. Sunt adevăruri dureroase pentru cei care au guvernat România în perioada 2007- 2008. (...) Guvernanţii de atunci au vândut viitorul multor generaţii", a mai spus Lăzăroiu.

În opinia ministrului Muncii, instrumentele pentru reducerea deficitului ar trebui să fie creşterea vârstei de pensionare, trecerea de la indexarea punctului de pensie în funcţie de inflaţie, modificarea criteriilor de eligibilitate pentru încadrarea în grad de handicap sau creşterea penalizării pentru pensionarea anticipată.

Ministrul Muncii a precizat că deficitul fondului de pensii, de peste 14 miliarde de lei, este acoperit din împrumuturi care vor îndatora multe generaţii de acum încolo.

"Ne împrumutăm de pe pieţe şi nu e o perioadă bună. Dobânzile sunt mai mari ca în 2010, deşi România şi-a câştigat o brumă de credibilitate pe pieţele financiare, ceea ce arată că mediul internaţional nu este favorabil. Îndatorăm multe generaţii de acum încolo şi nu ştim când se va termina această perioadă", a declarat ministrul Sebastian Lăzăroiu.

Demnitarul a făcut apel la înţelegere şi încetarea populismului, precizând că situaţia este gravă şi trebuie prudenţă.

"Aceste împrumuturi, la dobânzile actuale, duc ţara în colaps în doi - trei ani. Dacă ceva va îngropa ţara, e populismul şi demagogia. Contextul internaţional ne obligă să fim extrem de prudenţi!", a declarat Lăzăroiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNS:Pilonul doi de pensii şi reducerea salariului bugetarilor, printre cauzele deficitului la pensii.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNS:Pilonul doi de pensii şi reducerea salariului bugetarilor, printre cauzele deficitului la pensii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei