Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 aug 2011 - Anul XVI, nr. 181 (4779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul legii sănătăţii, elaborat până la sfârşitul anului de Comisia Prezidenţială şi trimis MS

Miercuri, 3 August 2011 (18:39:32)

Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice va elabora până la sfârşitul anului un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl va prezenta MS spre analiză şi completare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.

"Comisia Prezidenţială a elaborat în 2008 un raport pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România intitulat «Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului». Din toamna lui 2010, acest material a fost discutat pe rând cu sindicatele, patronatele, organizaţiile nonguvernamentale, fundaţii, rectori, asociaţii profesionale, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS. Reacţiile au fost pozitive. Pornind de la acel material, căruia îi lipsea doar ultimul capitol, cel privind concluziile generale, vom elabora, până la sfârşitul anului, un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii pentru analiză, completare şi dezbatere, la fel ca şi în cazul Legii educaţiei", a spus consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.

El a precizat că acest proiect-cadru al noii legi a sănătăţii porneşte de la ideea că sistemul sanitar are racile fundamentale, cum ar fi monopolul statului, politizarea, conflictul de interese, incompatibilităţile şi deficienţa managerială.

"S-a conturat un model organizatoric. De exemplu, privatizarea administrării banului public după modelul practicat cu succes în Olanda. CNAS strânge banii privaţi, contribuţia cetăţenilor la sănătate, dar banii sunt administraţi de către casele private. Aceste case intră în competiţie pentru a lua banii. Din acest moment, casele de asigurări fug după pacienţi, adică în sfârşit pacientul este pus în centrul sistemului, după medici, după spitale şi clinici. Tot instituţiile private vor face pachetul de servicii de bază, dar şi pachetele suplimentare. În plus, casele private vor extrage mai mulţi bani pentru sistemul sanitar. Potrivit estimărilor, anual ar putea fi atraşi în sistemul sanitar aproximativ două miliarde de lei de pe piaţă", a mai spus consilierul prezidenţial.

Păunescu a adăugat că dacă statul nu poate atrage bani din piaţă, atunci o face privatul prin piaţa asigurărilor de sănătate, care va alerga după spitale.

"Va fi o competiţie pentru calitate, în care pacientul va fi pentru prima dată avantajat. Casele de asigurări nu pot să refuze niciun pacient prin noua lege", a precizat Păunescu.

El a mai spus că proiectul noii legi aşa cum a fost realizat de Comisia Prezidenţială va permite spitalelor să se transforme în societăţi sau fundaţii. Acest lucru va permite administrarea unităţilor după reguli noi de eficienţă managerială şi financiară.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, marţi, la RRA, speranţa ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a sănătăţii, el sugerând că s-ar putea proceda ca în cazul Legii educaţiei, unde, deşi a existat un lobby puternic, Executivul şi-a angajat răspunderea iar legea se implementează.

"Sper ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a sănătăţii, în care spitalul să nu fie numai unitate de stat. Acum, un spital, în mod oficial, nu poate beneficia de implicarea unor firme private în finanţarea lui", a spus Traian Băsescu.

Întrebat care sunt şansele să se mişte un astfel de proiect în Parlament, în condiţiile în care există un lobby puternic din partea spitalelor, şeful statului a apreciat că lucrurile se vor mişca.

"Se va mişca. Nu se poate concepe rezolvarea problemei prin tergiversarea la nesfârşit. A fost lobby-ul din educaţie, care era extrem de puternic, până la urmă Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea educaţiei, iată că a început implementarea ei. Probabil acelaşi lucru trebuie făcut şi legat de sănătate - noua lege a sănătăţii care are la bază raportul comisiei prezidenţiale şi care se lucrează tot de o echipă din fosta comisie prezidenţială de evaluare a sistemului de sănătate", a spus şeful statului.

El a arătat că proiectul va fi pus la dispoziţia Guvernului, care îl va discuta, îl va dezbate şi "poate că îl va adopta până la sfârşitul anului".

Preşedintele a arătat că subfinanţarea din Sănătate este o chestiune cronică, care va fi rezolvată pe măsură ce cresc veniturile populaţiei şi se va putea creşte contribuţia fiecăruia.

"E clar că finanţarea fundamentală va veni din contribuţii. Nu avem perspectiva ca în 2-3 ani să fim capabili ca din contribuţii să ţinem sistemul de sănătate", a spus şeful statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul legii sănătăţii, elaborat până la sfârşitul anului de Comisia Prezidenţială şi trimis MS.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul legii sănătăţii, elaborat până la sfârşitul anului de Comisia Prezidenţială şi trimis MS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei