Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 aug 2011 - Anul XVI, nr. 181 (4779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare bugetară încalcă legea responsabilităţii fiscale

Miercuri, 3 August 2011 (15:46:26)

 

Proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor încalcă legea responsabilităţii fiscale pentru că sumele suplimentate la cheltuieli sunt alocate pentru capitole care exced aria permisă de actul normativ, potrivit Consiliului Fiscal.

Prin proiectul de rectificare bugetară, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate cu 2,98 miliarde de lei, depăşind plafonul de 194,4 miliarde aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori, specificaţi în strategia fiscal-bugetară.

"Deşi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal consideră regretabilă practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin Legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei în execuţia bugetară", se arată în opinia Consiliului.

Proiectul de rectificare nu îndeplineşte prevederea din legea responsabilităţii fiscale conform căreia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

La rectificare s-a propus suplimentarea cheltuielilor totale cu 2,98 miliarde lei reflectă, la capitole precum "subvenţii" - 735,5 milioane lei, "asistenţă socială" – 236,6 milioane lei, "alte transferuri" – 442,3 milioane lei, "alte cheltuieli" – 12 milioane lei).

Totodată, au fost suplimentate cheltuielile cu bunurile şi serviciile (+433,2 milioane lei, din care 300 milioane lei către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate), cheltuielile de capital (+320,8 milioane lei), fondul de rezervă (+228 mil. lei), cheltuielile cu subvenţiile (+220,8 milioane lei), cheltuielile cu asistenţa socială (+116,3 milioane lei) şi au fost alocate sume mai mari la categoria "alte transferuri" (+116,7 milioane lei).

Membrii Consiliului afirmă că, deşi majorarea de cheltuieli poate fi justificată parţial de necesitatea plăţii arieratelor, suspendarea temporară a prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile.

În plus, recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu este de natură să contribuie la stabilirea unui cadru credibil şi predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminând astfel unul dintre scopurile pentru care legea a fost asumată şi promovată de autorităţi.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea cu aceeaşi sumă atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor bugetului general consolidat, menţinând ţinta de deficit bugetar asumată pentru acest an la 4,4% din PIB.

Autorităţile susţin că că majorarea proiecţiei veniturilor bugetare se datorează pe de-o parte performanţei mai bune a veniturilor din accize înregistrată la finele primului semestru al anului, această categorie de venituri fiind revizuită ascendent cu 1,6 miliarde lei, şi pe de alta parte unui plus de venituri la nivelul TVA (+550 mil. lei) şi veniturilor nefiscale (+876 mil. lei), generat de implementarea unei scheme de stingere "în lanţ" a arieratelor bugetare.

Conform acestei scheme, 1,4 milairde de lei vor fi transferaţi din bugetul de stat către bugetele locale şi către anumite companii de stat astfel încât în final aceste transferuri să conducă la stingerea unor obligaţii restante către buget.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare bugetară încalcă legea responsabilităţii fiscale.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare bugetară încalcă legea responsabilităţii fiscale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei