Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iul 2011 - Anul XVI, nr. 165 (4763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: SUA vor încerca să obţină extrădarea unor membri ai reţelelor de fraudă informatică

Vineri, 15 Iulie 2011 (13:59:34)

Un număr de 22 de persoane au fost acuzate în SUA în cazul reţelelor de criminalitate informatică destructurate de DIICOT, a declarat ambasadorul american, Mark Gitenstein, adăugând că SUA vor încerca să obţină extrădarea acestor infractori şi a liderilor reţelelor infracţionale.

Mark Gitenstein a declarat, vineri, în conferinţa de presă comună a DIICOT şi IGPR, că cele 117 percheziţii făcute în acest caz de către autorităţile judiciare române au vizat peste 100 de suspecţi.

El a precizat că 22 de persoane care fac parte din aceste reţele de criminalitate informatică au fost puse sub acuzare în SUA.

"Statele Unite ale Americii vor încerca să obţină extrădarea acestor infractori şi a conducătorilor acestor organizaţii infracţionale după derularea procedurilor judiciare necesare în România", a explicat ambasadorul.

El a mai spus că membrii celor trei grupări au înşelat peste 2.000 de persoane în SUA, suma totală ridicându-se la peste 10 milioane de dolari.

Din datele prezentate de ambasador a rezultat că membrii acestui grup de infractori au păgubit cetăţeni din 50 de state ale Americii.

Totodată, Mark Gitenstein a spus că parte dintre infractorii români susţineau că sunt membri ai Armatei americane pentru a câştiga încrederea victimelor.

"Adesea, susţinând că sunt membri ai Armatei americane, aceşti infractori cibernetici au susţinut că au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionate şi care nu bănuiau nimic să le trimită bani pentru a achiziţiona imobile inexistente", a spus Gitenstein.

Ulterior, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa şi şeful DIICOT, Codruţ Olaru, au precizat că este vorba despre 1.000 de victime ale reţelelor.

Reprezentanţi ai Ambasadei SUA au explicat că există 1.000 de victime care au fost audiate de procurori în SUA, procedurile fiind în curs şi pentru celelalte peste 1.000 de persoane.

De asemenea, potrivit precizărilor făcute de aceiaşi oficiali, cuantumul prejudiciului ar fi de aproximativ 20 de milioane de dolari, suma de 10 milioane fiind cea rezultată din probele instrumentate până în acest moment.

În acest caz au fost reţinute aproximativ 50 de persoane, care sunt acuzate de fraude informatice, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Ele urmează să fie prezentate, vineri, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Cele 50 de persoane au fost reţinute în urma audierilor desfăşurate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri.

În acest caz, procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţă, 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.

Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: SUA vor încerca să obţină extrădarea unor membri ai reţelelor de fraudă informatică.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: SUA vor încerca să obţină extrădarea unor membri ai reţelelor de fraudă informatică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei