Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iul 2011 - Anul XVI, nr. 165 (4763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor DNA

Vineri, 15 Iulie 2011 (18:40:31)

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi le recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru.

"Având în vedere declaraţiile domnului Daniel Morar, procuror şef al DNA, în legătură cu afirmaţiile unor lideri politici, în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat, de îndată, din oficiu cu privire la apărarea independenţei procurorilor DNA şi a dispus efectuarea de verificări prin Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM", se arată într-un comunicat de vineri al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM subliniază că exprimarea de către clasa politică a unor opinii în legătură cu dosare aflate în lucru poate constitui o imixtiune în activitatea magistraţilor.

"Pe cale de consecinţă, Consiliul Superior al Magistraturii recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru de către judecători şi procurori", mai scriu reprezentanţii CSM.

Aceştia menţionează că, în conformitate cu prevederile articolului 133 alineatul 1 din Constituţie, precum şi ale articolului 1 din Legea 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare, "Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei Justiţiei".

Procurorul şef al DNA a spus, într-un interviu acordat TVR, că solidaritatea unor colegi de partide nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă această solidaritate este "condimentată" cu afirmaţii făcute în necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa anchetatorilor.

"Am văzut în ce constau declaratiilor de susţinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i impiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă", a declarat Daniel Morar.

Daniel Morar a susţinut, ulterior, la Realitatea TV, că atunci când a făcut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaraţiile făcute de Mihai Voicu, de la PNL, care a spus că "DNA este ca Petrică cu lupul", o "instituţie necredibilă care aruncă bombe", la afirmaţiile lui Kelemen Hunor, care a susţinut că "DNA este o instituţie care distruge cariere şi că de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false", precum şi la postarea de pe blogul personal făcută de Victor Ponta.

"Aceste declaraţii generează presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjează acuzele şi decalraţiile nereale cu privire la un caz", a spus şeful DNA.

"Nu există un caz Borbely, nu există o acuzaţie oficială adusă domnului Borbely", a subliniat Morar.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara, joi seară, că Uniunea îi va cere procurorului general al României o verificare a "scurgerilor de informaţii" din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi "oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate".

"Nu putem accepta astfel de proceduri din partea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem o analiză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii", declara Kelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

El spunea, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că este inacceptabil într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă este ministru sau cetăţean simplu, "să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate, într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om".

Kelemen Hunor a declarat, vineri, că afirmaţiile sale nu pot fi catalogate drept presiuni politice asupra DNA, adăugând că, atât timp face declaraţii politice, şeful DNA, Daniel Morar, va fi considerat "un om politic în haine de procuror".

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că nici el nu este de acord să se facă presiuni politice asupra justiţiei, însă nu crede că ar fi vorba de aşa ceva.

"Nu sunt de acord să se facă presiuni politice asupra justiţiei, dar nu cred că este vorba de aşa ceva. Oamenii (politici) îşi spun părerea, nu li se poate interzice să-şi spună punctul de vedere. Justiţia trebuie să fie independentă şi trebuie să-şi facă datoria", a spus Laszlo Borbely.

Ministrul a adăugat că nu este însă de acord ca "justiţia să se facă la televizor" şi chiar îl deranjează acest lucru, subliniind că îşi menţine declaraţiile făcute în ultimele două zile, referitoare la nevinovăţia sa.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că, în opinia sa, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, face, de şase ani încoace, prea multe ştiri şi breaking-news-uri, însă nu face dosare penale.

"Părerea mea este că domnul Morar, de şase ani, face foarte multe breaking-news-uri şi ştiri şi nu face dosare penale", a spus Ponta.

Liderul PSD a adăugat că preşedintele, ministrul Justiţiei sau procurorul general sunt singurii care puteau face presiuni politice asupra lui Daniel Morar.

"Acum, dacă domnia sa a suferit vreo presiune politică, putea să primească astfel de presiuni de la persoanele cu care are relaţii instituţionale, şi anume preşedintele ţării, ministrul Justiţiei şi procurorul general. Dacă a avut un moment de curaj şi dispare acest curaj şi nu va elucida, este o pierdere pentru noi toţi. Şi cred că aici o atitudine clară a prim-ministrului faţă de situaţia care priveşte Guvernul ar fi absolut necesară", a spus preşedintele PSD.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor DNA.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSM s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor DNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei