Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2011 - Anul XVI, nr. 144 (4742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duţă:2/3 din bugetul CNAS pentru medicamente, folosit pentru cele scumpe, consumul lor este stimulat

Marţi, 21 Iunie 2011 (16:48:04)

Consumul de medicamente scumpe este indus şi stimulat în România, două treimi din suma de cinci miliarde de lei cât este bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru medicamente fiind cheltuite pe produse originale, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

"Ceea ce spun producătorii de generice şi anume că au dispărut medicamente ieftine este adevărat. Eu spun de mult acest lucru. De când am preluat conducerea CNAS spun că în România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe. Două treimi din bugetul pentru medicamente, care este de cinci miliarde de lei şi mă refer aici şi la programele naţionale, se cheltuie pe produsele originale", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

El a precizat că din bugetul total al CNAS, o treime reprezintă banii alocaţi pentru medicamente, iar din aceştia două treimi sunt pentru medicamentele originale.

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, care spune că în România nu există o cultură a medicamentelor generice care înseamnă un produs la fel de bun şi eficient precum produsul aflat sub petent, dar mult mai ieftin.

"Există o cutumă în România, toată lumea vrea cele mai noi medicamente. Nu avem o cultură a genericelor, produse la fel de bune, cu acelaşi efect terapeutic dar care sunt mai ieftine", a adăugat Clara Popescu.

Vicepreşedinte CFR consideră că medicii, farmaciştii producătorii de generice ar trebui să explice bolnavilor că aceste produse sunt la fel de bune, motiv pentru care în toate ţările, chiar şi cele mai bine situate din punct de vedere finanaciar, consumul de generice este mare.

"Având în vedere situaţia delicată în care este România, oamenii trebuie informaţi despre eficienţa medicamentelor generice. Dacă ar fi utilizate mai multe generice, numărul pacienţilor care ar putea avea acces la tratament ar fi mai mare", a adăugat vicepreşedintele CFR.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, afirmă că 1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă în ultimii trei ani, pentru că nu au mai fost cerute, asistându-se la un derapaj către cele scumpe, "evident, dintr-o proastă finanţare".

El a mai spus că din 2008 şi până în 2011 au fost refuzate de piaţă 1.500 de medicamente, printre care medicamente oncologice ieftine.

"Pur şi simplu nu mai erau utilizate. Este vorba despre medicamente oncologice, cardiovasculare, foarte multe pentru terapii antiinfecţioase. Este foarte clar că autorităţile trebuie să aibă consultanţi mai buni. Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să înţeleagă ceea ce se întâmplă în piaţă. Acest derapaj către medicamente scumpe pleacă din proasta finanţare a sistemului şi absenţa oricărei note de fundamentare, a modului în care sistemul este finanţat, nu ai un studiu de impact", a mai spus preşedintele APMGR.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duţă:2/3 din bugetul CNAS pentru medicamente, folosit pentru cele scumpe, consumul lor este stimulat.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duţă:2/3 din bugetul CNAS pentru medicamente, folosit pentru cele scumpe, consumul lor este stimulat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei