Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2011 - Anul XVI, nr. 144 (4742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ACPR: Creşterea valorii tichetului de masă şi 5% TVA în agricultură, măsuri contra crizei alimentare

Marţi, 21 Iunie 2011 (14:18:56)

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propune acordarea de tichete de masă şi bugetarilor şi creşterea valorii acestuia de 9 la 12 lei, precum şi scăderea TVA la 5% la produsele agricole, pentru a evita o criză alimentară care s-ar putea declanşa în următorii doi ani.

"Criza alimentară a început deja la nivel global, în condiţiile în care a fost suficient doar un an prost de producţie de grâu în China, pentru ca preţul să crească cu 91%. În acelaşi timp, preţul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Vom avea o criză alimentară în România pentru că importăm 70% din alimentele consumate, avem 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, subvenţiile din domeniu aproape au dispărut şi nu avem o strategie comună de dezvoltare a agriculturii", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Dan Matei Agathon, vicepreşedintele ACPR.

În opinia sa, declaraţiile ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit cărora România are potenţialul să hrănească 100 de milioane de oameni, sunt degeaba dacă nu se adoptă politici pentru susţinerea sectorului agricol.

"ACPR a prezentat acum un an o propunere care dacă ar fi adoptată putem spune că putem face faţă unei crize alimentare: reducerea TVA de la 24% la 5% în agricultură, nu în supermarketuri, ci la lapte, carne, grâu, porumb şi pentru întreg lanţul de producţie, pentru ca românii să găsească produse mai ieftine la magazine", a spus Agathon.

Potrivit reprezentantului patronatelor, doar reducerea TVA la grâu ar aduce la buget două miliarde de euro pe an, având în vedere că doar 20% din producţie este fiscalizată, iar restul de 80% "se plimbă" pe vapoare şi se întoarce în ţară cu preţuri supraevaluate.

A doua propunere a ACPR vizează sistemul tichetelor de masă, respectiv creşterea valorii acestuia cu majorarea TVA şi cu inflaţia, respectiv de la 9 lei la 12 lei, precum şi reluarea acordării acestora şi bugetarilor.

"Dacă generalizăm sistemul de tichete de masă şi dacă majorăm valoarea acestora intrăm în tenebrele economiei negre. Tichetul de masă se foloseşte doar pentru achiziţia de produse alimentare, respectiv doar pentru marfă fiscalizată. Măsura va fiscaliza atât produsele cumpărate, cât şi pe cei care utilizează tichetele", a explicat Agathon.

Potrivit datelor ACPR, piaţa tichetelor de masă se ridică la aproape un miliard de euro, în condiţiile în care 1,9 milioane de persoane, respectiv 43% din totalul angajaţilor primesc astfel de tichete.

De asemenea, în 2010, au fost cumpărate produse alimentare de 793 milioane de euro cu tichete de masă, susţinând 27.000 de locuri de muncă din producţia şi din comercializarea de astfel de produse.

În plus, aproape 500 de milioane de euro au mers la bugetul de stat din TVA şi din impozitul pe profit, aferente acestor tichete.

"Dacă extindem acest sistem şi la sectorul public şi creştem valoarea cu 30%, atât piaţa de comercializare a produselor alimentare, cât şi veniturile la buget vor creşte exponenţial. E un mecanism care funcţionează şi care reprezintă şansa pentru a reduce riscul apariţiei crizei alimentare. Dacă nu vor fi adoptate cele două măsuri intrăm în criză alimentară în doi ani", a precizat Agathon.

El a menţionat că cele două propuneri vor fi prezentate Guvernului, în momentul când acesta va relua dialogul social.

Printre membrii ACPR se numără ARACO, Consiliul Naţional pentru IMM-uri Private, Confederaţia Naţională a Patronatului Român, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România şi Asociaţia Română a Băncilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ACPR: Creşterea valorii tichetului de masă şi 5% TVA în agricultură, măsuri contra crizei alimentare.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ACPR: Creşterea valorii tichetului de masă şi 5% TVA în agricultură, măsuri contra crizei alimentare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei