Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2011 - Anul XVI, nr. 144 (4742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Nemulţumiri

Aparatura electrică a unui sfert din locuitorii Adâncatei, "prăjită" de un transformator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de oameni din comuna Adâncata au rămas fără electrocasnicele din locuinţe din cauza unui transformator electric. Incidentul s-a întâmplat ieri dimineaţă, când oamenii au auzit bubuituri cauzate de prizele care au pocnit. În unele cazuri, sătenii au văzut ieşind fum din televizoare, maşini de splălat sau calculatoare.

Unul dintre păgubiţi, Corneliu Mureş Sandu, ne-a povestit că, pe la ora 9 :15, „vorbeam cu o vecină la telefon şi am auzit bum din casă. Mi s-a dus maşina de spălat. Mi-au sărit siguranţele, le-am pus înapoi şi am auzit încă un bum, s-a dus încărcătorul de la telefon. M-am dus să scot încărcătorul, între timp s-a dus televizorul. După vreo zece minute, s-a auzit şi transformatorul bubuind. La vecinul de mai sus, s-a ars televizorul. O treime din comună a rămas fără aparatura electrică” .

 

Pagube de milioane

Deşi pagubele sunt destul de mari, oamenii din Adâncata încă nu pot să estimeze cu precizie la ce sumă se ridică pierderile, pentru că aşteaptă să revină curentul electric, să fie schimbat transformatorul defect, după care să-şi verifice toată aparatura electrică din casă. Oamenii au început să reclame incidentul la E.ON, pentru a-şi recupera pagubele.

„A venit tensiunea mare şi mi-a buşit două televizoare. Maşina de spălat era în funcţiune, nu ştiu frigiderul... Şi receiver-ul la televizoare. Măsurată, tensiunea arăta 357 volţi, faţă de 220 volţi, cât este normal. Deocamdată, vrem să vedem care este situaţia. Maşina de spălat este de circa 15 milioane de lei, am şi două televizoare stricate... În total, în jur de 35 de milioane pierderi”, ne-a spus Dumitru Airinei, în vârstă de 61 de ani, din Adâncata. Pentru unii abonaţi E.ON, problemele ar fi putut să devină şi mai grave, putând să se intoxice cu fumul ce ieşea din aparatele electrocasnice.

„A ieşit fum din calculator, frigiderul mi s-a stricat, televizorul la fel. Au mai fost pene de curent, dar nu ca acum. Paguba este de peste 30 de milioane. Vrem să ni se repare, vrem să meargă”, a completat Ovidiu Ţilea.

 

La locul potrivit

Una dintre păgubite,Doina Stanciu, ne-a spus că a avut mare noroc că s-a aflat acasă în momentul incidentului. Era pregătită să plece la serviciu, dar a simţit fum înţepător şi s-a întors din drum. „A ieşit fum din frigider şi din televizor. Astea mi s-au dus. Erau în priză. Eram acasă, în curte, şi tocmai atunci voiam să plec, să urc în deal, unde lucrez. În acel moment, am simţit un fum înţepător. Când am intrat pe hol frigiderul ardea. Ieşea foc din el. Am pagube de circa 20 de milioane de lei vechi”, ne-a spus femeia.

 

Sătenii au solicitat un nou transformator

La transformatorul care le-a „prăjit” aparatele electrice sunt conectaţi circa o sută de abonaţi, ceea ce înseamnă câteva sute de oameni rămaşi fără telefoane, fără televizoare, calculatoare, maşini de spălat, frigidere. Ei spun că transformatorul nu făcea faţă la numărul mare de abonaţi.

„Mi-a distrus congelatorul, calculatorul, plasma, maşina de spălat, toate. Miroase în casă a ars. A ieşit fum din ele. Depun plângere. Toate obiectele electrocasnice erau noi. Cum este puţin vânt sau ploaie sunt probleme. Transformatorul este foarte solicitat. Trebuia să se facă transformator în deal. Nu s-a făcut. Sunt foarte mulţi oameni conectaţi la acest transformator şi nu a mai făcut faţă”, ne-a spus Stejărel Reuţ.  

Mai mulţi săteni ne-au povestit că au făcut cereri la E.ON încă de acum trei ani, pentru a se aduce un nou transformator în comună. La solicitările lor au primit doar promisiuni.

 

S-a curentat la firele electrice

Unul dintre sătenii care are casa în apropierea transformatorului defect ne-a spus că firele electrice l-au curentat, fiind foarte aproape de sol, la doar patru metri. „Firele fac burtă, la patru metri. Din neatenţie, le-am atins.... clădind fânul, pentru că eu am animale. M-am curentat. Am făcut reclamaţie. Am vrut să fie mutate firele şi mi s-a spus că nu au bani. În curte, firele coboară la patru metri şi sunt un pericol pentru familia mea”, este de părere Ioan Girigan.

 

Răspuns de la E.ON

Reprezentanţii E.ON România au spus că toţi consumatorii casnici vor fi despăgubiţi doar dacă defecţiunile la electrocasnice au fost cauzate de „funcţionarea necorespunzătoare a reţelei electrice de distribuţie”.

În termen de cinci zile lucrătoare de la data producerii incidentului, sătenii trebuie să depună o reclamaţie la biroul Relaţii cu Clienţii E.ON Suceava.

„În maximum 15 zile calendaristice de la data depunerii cererii în scris, titularul de contract care a solicitat despăgubirea va primi rezultatul analizei privind acordarea sau neacordarea de despăgubiri”, a completat Sorin Munteanu, purtătorul de cuvânt E.ON România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aparatura electrică a unui sfert din locuitorii Adâncatei, "prăjită" de un transformator.
 Vizualizări articol: 971 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Aparatura electrică a unui sfert din locuitorii Adâncatei, "prăjită" de un transformator4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   2,20 V normal?... trimis de
(21 iun 2011, 11:36:08
nu verifica nimeni articolele astea? cum adica 2,20 normal? aici e vorba de elementare cunostinte de cultura generala.. daca a auzit reporterita ca se spune 2.20 a si inteles ad literam.. imediat a pus virgula. pana si un banal becusor de lanterna are nevoie de 3 volti.. nu mai are rost sa spun nimic, argumentari sau altceva pentru ca sunt absolut sigur ca oricine ar citi stie foarte bine cum sta treaba... nu pot sa adaug decat unlaughing))rolling on the floor)
2.   ?? trimis de
(21 iun 2011, 13:38:23
unde vezi tu 2.20 ??? eu am citit articolul si nu am vazut decat asta.. Măsurată, tensiunea arăta 357 volţi, faţă de 220 volţi, cât este normal """ credca esti tu mai prost ca cine a scris articolul
2.1  RE: ?? trimis de
(21 iun 2011, 15:48:34
fraiere...daca te-ai fi trezit mai devreme ai fi vazut ce era scris inainte sa fie corectat in urma comentariului meu. si daca aveai macar un pic de minte iti dadeai seama ca totusi ceea ce am scris e corect, ca nu sunt un paranoic care inventeaza... crezi ca mi-a venit asa pur si simplu sa scriu ? gandeste-te un pic ( sau mai mult, depinde cat ai nevoie ) si apoi apuca-te de scris !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei