Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iun 2011 - Anul XVI, nr. 137 (4735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UNJR: Preşedintele tinde sa confunde instituţii şi creează o presiune inadmisibilă asupra instanţelor

Luni, 13 Iunie 2011 (14:57:16)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România susţine că preşedintele Traian Băsescu tinde sa confunde instituţii şi probleme punctuale ale sistemului cu sistemul în sine, desfiinţând prin declaraţii publice credibilitatea actului de justiţie şi creând o presiune inadmisibilă asupra instanţelor.

UNJR spune, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că nu consideră că este firesc ca umbra aruncată de probleme totuşi punctuale ale vârfului sistemului, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "să acopere eforturile făcute de ceea ce înseamnă corpul sistemului, baza sa".

Potrivit articolului 126 din Constituţie, justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe stabilite de lege, indică organizaţia.

UNJR dezaprobă afirmaţiile de vineri ale preşedintelui României potrivit cărora "niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut justiţia română", considerând că prin aceste afirmaţii şeful statului aruncă un blam colectiv nejustificat şi extrem de grav asupra judecătorilor acestei ţări.

"Analizând contextul în care s-au făcut aceste afirmaţii", UNJR observă faptul că "preşedintele ţării tinde sa confunde instituţii şi probleme punctuale ale sistemului cu sistemul în sine, desfiinţând astfel prin declaraţii publice de o vehemenţă de neegalat, credibilitatea actului de justiţie efectuat zi de zi în instanţele de judecată din Romania şi creând o presiune inadmisibilă asupra acestora".

UNJR notează că, în decembrie 2010, preşedintele României a adus pentru prima dată această acuzaţie în contextul criticilor activităţii foştilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, iar vineri, 10 iunie 2011, şeful statului a avut o reacţie similară în contextul discuţiilor purtate de aderarea la Spaţiul Schengen, pornind de la probleme punctuale ridicate de activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - tergiversarea dosarelor de mare corupţie.

Traian Băsescu a spus că sunt foarte multe dosare în care judecătorii pur şi simplu refuză să ia notă de faptul că au cadru legal "pentru a respinge jocurile avocaţilor", care introduc excepţii la fiecare termen. "Legea micii reforme le permite să îi atenţioneze pe avocaţi că trebuie să-şi formuleze excepţiile de la primul termen şi să nu mai accepte tergiversarea proceselor prin acceptarea de excepţii cerute de avocaţi la fiecare termen. Avem o mare vulnerabilitate din acest punct de vedere. Repet ceea ce am mai spus, niciodată justiţia vreunui stat al UE nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cum a făcut-o cea română", a afirmat şeful statului.

În replică, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România spune că "chiar dacă recunoaşte vulnerabilităţile subliniate de preşedinte - antamându-le în mod public cu alte ocazii - nu poate trece cu vederea caracterul grav al unei culpabilizări colective".

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă vârful sistemului judiciar şi este firesc ca problemele sale să fie vizibile. Nu considerăm însă că este firesc ca umbra aruncată de probleme totuşi punctuale ale vârfului sistemului să acopere eforturile făcute de ceea ce înseamnă corpul sistemului, baza sa, respectiv judecătorii ce judecă în mod profesionist anual sute sau mii de dosare, efort recunoscut în alte ocazii de însăşi Domnia Sa", scrie UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania "solicită ferm" Consiliului Superior al Magistraturii să îşi îndeplinească rolul constituţional, acela de a apăra independenţa justiţiei.

"În îndeplinirea acestui rol, CSM este obligat să asigure atât o selecţie transparentă şi obiectivă a judecătorilor la ICCJ, care să garanteze numirea unor judecători integri si profesionişti, rezolvarea problemelor de integritate din sistem acolo unde este cazul, cât şi luări de poziţie ferme faţă de acuzaţii grave ale factorilor de decizie din România, mai ales atunci când acestea vin din partea preşedintelui României", se arată în comunicat.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România mai spune că va respinge întotdeauna criticile şi afirmaţiile fără temei, justificate exclusiv din raţiuni politice care ignoră munca judecătorilor, a procurorilor şi a personalului auxiliar din justiţie, în ansamblu, generalizând regretabil derapaje punctuale şi transformându-le în eşecuri ale unui întreg sistem. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UNJR: Preşedintele tinde sa confunde instituţii şi creează o presiune inadmisibilă asupra instanţelor.
 Vizualizări articol: 368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
UNJR: Preşedintele tinde sa confunde instituţii şi creează o presiune inadmisibilă asupra instanţelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei