Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2011 - Anul XVI, nr. 85 (4683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect de raport PE: România şi Bulgaria, pregătite să aplice acquis-ul Schengen

Marţi, 12 Aprilie 2011 (15:19:04)

Proiectul de raport al europarlamentarului Carlos Coelho prevede că atât România, cât şi Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite să aplice în mod satisfăcător dispoziţiile acquis-ului Schengen, dar propune măsuri suplimentare Bulgariei din cauza riscului imigraţiei ilegale.

"Având în vedere rezultatele evaluărilor şi ale vizitelor suplimentare întreprinse de echipele de experţi, care s-au dovedit a fi necesare, raportorul conchide că, deşi persistă anumite aspecte care vor trebui să facă obiectul unei raportări regulate şi al unei monitorizări, la un moment dat în viitor, acestea nu constituie un obstacol în calea aderării depline a acestor două state membre", se arată în proiectul de raport al europarlamentarului Carlos Coelho, desemnat raportor în chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Coelho arată că el şi unii dintre raportorii alternativi au avut şi ocazia de a vizita atât România, cât şi Bulgaria şi de a vedea la faţa locului de situaţia actuală şi "toate îmbunătăţirile necesare care au fost aduse". Prin urmare, Carlos Coelho scrie în raportul său că sprijină decizia de a deschide frontierele cu cele două state membre.

"În acest stadiu, atât România, cât şi Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite să aplice în mod satisfăcător dispoziţiile acquis-ului Schengen", se arată în document.

"Cu toate acestea, ar trebui să se ţină seama de faptul că zona Bulgaria-Turcia-Grecia este una dintre cele mai sensibile de la frontierele externe ale UE în ceea ce priveşte migraţia ilegală. Din acest motiv, Bulgaria trebuie să adopte anumite măsuri suplimentare, şi anume să elaboreze un plan special care să cuprindă acţiuni care trebuie puse în aplicare în momentul aderării la spaţiul Schengen şi, de asemenea, o abordare comună (între EL-TK-BG), pentru a putea face faţă unei eventuale creşteri importante a presiunii exercitate de fluxurile de migraţie", notează Coelho în proiectul de raport.

În acest sens, europarlamentarul propune un amendament "prin care statelor membre vizate li se solicită să informeze în scris Parlamentul European şi Consiliul, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, în legătură cu punerea în aplicare a acestor măsuri suplimentare şi cu eventualele carenţe constatate".

"Este esenţial să se aibă în vedere faptul că eliminarea controalelor la frontierele interne necesită un nivel ridicat de încredere reciprocă între statele membre în ceea ce priveşte existenţa unor controale eficace la frontierele externe, deoarece securitatea spaţiului Schengen depinde de stricteţea şi eficacitatea cu care fiecare stat membru efectuează controale la frontierele sale externe", se mai arată în proiectul de raport.

Europarlamentarii din Comisia LIBE au avut, marţi, un prim schimb de opinii privind raportul întocmit de europarlamentarul portughez Carlos Coelho, desemnat raportor în chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Votul raportului în comisie este programat pentru 2 mai.

Europarlamentarii au de asemenea la dispoziţie un proiect de raport al Consiliului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de raport PE: România şi Bulgaria, pregătite să aplice acquis-ul Schengen.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect de raport PE: România şi Bulgaria, pregătite să aplice acquis-ul Schengen0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei