Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2011 - Anul XVI, nr. 85 (4683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

Dorina Costraş: “Déjà vu”, eleganţă şi puritate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă “Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis zilele trecute expoziţia personală de pictură şi grafică “Déjà vu”, a artistei plastice Dorina Costraş.

Expoziţia, care etalează un număr de 33 de tablouri din trei cicluri diferite (“Imposibila iubire”, “Şoapte” şi “Sentimente”), lucrări care au ca motiv principal chipul şi corpul femeii şi-n care, aşa cum remarca la vernisaj criticul de artă Valentin Ciucă, “actorul principal este starea de graţie, care se pulverizează ca-ntr-un vis”, a adus în perimetrul artistic primăvăratec al Sucevei o notă de “eleganţă şi puritate”.

 

“Să dialogăm cu lumina şi umbra şi cu cele mai frumoase forme de viaţă de pe Pământ…”

Dorina Costraş, care a debutat într-o echipă de creaţie vestimentară şi a lucrat apoi ca profesor de educaţie plastică, colaborează în prezent cu o serie de firme de amenajări interioare şi participă totodată la expoziţii de pictură şi grafică.

Expoziţia de la Suceava, care, aşa cum a spus artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele filialei locale a UAP, s-a realizat ca urmare a colaborării cu alte filiale din ţară (în cazul de faţă cu gruparea artistică din Bacău), ne oferă posibilitatea “să dialogăm cu lumina şi umbra şi cu cele mai frumoase forme de viaţă de pe Pământ, reprezentările femeii”.

 

“Ideea de diafan” şi “conceptul de diafanie”

Salutată deopotrivă de subprefectul Angela Zarojanu şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie (care au apreciat colaborarea dintre filialele UAP Suceava şi Bacău şi faptul că manifestarea artistică are în centru femeia, “o minunată şi veşnică floare”), expoziţia a reunit în perimetrul galeriei sucevene artişti plastici, profesori şi elevi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, un public iubitor de frumos.

Public provocat de Valentin Ciucă, în contextul cromatic al acestei desfăşurări vizuale, să se gândească la “ideea de diafan” şi la “conceptul de diafanie”.

 

“O lecţie de maximă puritate”

O expoziţie aparent de intimitate, întrucât, aşa cum a spus Valentin Ciucă, “privitorul superficial vede în primul rând nuduri de femeie”, dar la care sunt invitaţi să vină şi copiii, pentru că, deşi sugerează o oarecare carnalitate, este “o lecţie de maximă puritate”, iar copiii, cu inocenţa lor, au calitatea de “a citi povestea”.

Atmosferă de poveste pe care Dorina Costraş ne invită s-o descoperim în lucrările sale cu transparenţe rafinate, lucrări în care găsim “o lume fantastică, o lume marcată de romantism şi mister”, lume circumscrisă unor lucrări cu titluri ca „Vise îngheţate”, „Adiere de aur”, „Adagio”, „Dans celestial”, „Incertitudine”, „Castele de nisip” sau „Şoapte şi valuri”.

 

“Să tăcem împreună în faţa frumuseţii, a expresivităţii portretelor”

O selecţie de lucrări în care Valentin Ciucă ne atrage atenţia asupra “transparentelor voaluri” care învăluie corpurile feminine, voaluri care ne duc cu gândul la “Primăvara” lui Boticelli (una dintre capodoperele artei italiene din Quatrocentto) trezindu-ne “sentimentul de déjà vu”.

O expoziţie la care, aşa cum a subliniat criticul de artă ieşen, “ar trebui să tăcem împreună în faţa frumuseţii”, “a expresivităţii portretelor” (care-i stârnesc, pe alocuri, “vaga senzaţie de autoportret”), “a spectacolului cu desfăşurări de plete” (“curgeri, despletiri, părul fluviu”).

 

“Cine îşi asumă bucuria achiziţionării unor astfel de tablouri se angajează la un permanent exerciţiu de admiraţie”

O desfăşurare vizuală cu sugestii retro de art nouveau, cu imagini-metaforă care oferă privitorului o bucurie aparte, o bucurie care nu este deloc comună.

“Cine îşi asumă bucuria achiziţionării unor astfel de tablouri - a accentuat  Valentin Ciucă - se angajează la un permanent exerciţiu de admiraţie”.

Şi, la final, cu emoţie şi modestie, mulţumiri din partea artistei; mulţumiri pentru găzduire, pentru amabilitatea oficialităţilor, pentru frumoasa expunere a criticului şi pentru prezenţa publicului.

La Suceava, Dorina Costraş, “Déjà vu”, eleganţă şi puritate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dorina Costraş: “Déjà vu”, eleganţă şi puritate.
 Vizualizări articol: 1725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Dorina Costraş: “Déjà vu”, eleganţă şi puritate4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei