Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2011 - Anul XVI, nr. 85 (4683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reprezentanţii societăţii civile, nemulţumiţi de procedura propusă de Guvern de numire a lor în CES

Marţi, 12 Aprilie 2011 (18:34:40)

Reprezentanţii societăţii civile sunt nemulţumiţi de procedura propusă de Guvern pentru numirea lor în Consiliul Economic şi Social (CES), susţinând că Executivul vrea să îşi numească "oamenii lui" din ONG-uri în această structură, pentru că nu respectă nici dialogul social şi nici pe cel civic.

Preşedintele Asociaţiei "Pro Democraţia", Cristian Pârvulescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii societăţii civile doresc stabilirea unui consens în privinţa politicilor publice şi a dialogului social, dar sunt nemulţumiţi de funcţionarea CES.

"De-a lungul timpului, prim-miniştri au discutat cu reprezentanţii societăţii civile pentru înlocuirea membrilor Guvernului din CES cu cei ai ONG-urilor, acum se manifestă o deschidere, dar nu suntem mulţumiţi de procedura propusă de Executiv. Întâmpinăm şi opoziţia unor patronate ca societatea civilă să fie reprezentată în CES", a spus Pârvulescu.

În opinia reprezentantului "Pro Democraţia", în România rolul Consiliului Economic şi Social este zero, în timp ce în Franţa, de unde a fost luat modelul, CES este a treia Cameră în Parlament.

"În România CES-ul are o importanţă simbolică, rolul lui este zero. Fără dialog social şi civic nu vom găsi pacea socială. Dacă nu va exista dialog social, se va muta protestul în stradă şi asta va duce la o mare instabilitate", a mai spus liderul "Pro Democraţia".

Potrivit lui Pârvulescu, reprezentarea ONG-urilor în CES ar aduce un nou spirit, ar lărgi dialogul social cu dialogul civic.

"Este paradoxal că premierul preferă asumarea, şi nu dialogul social când este vorba de nişte legi care se referă la dialogul social. Asumarea nu este decât o procedură mecanică prin care Boc îşi asigură legitimitatea înaintea Congresului PDL. Această procedură creşte fracturarea între societatea românească şi guvernanţi. În plus, nu este o urgenţă asumarea şi astfel noi îi cerem premierului să revină la dialog", a adăugat Pârvulescu.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Terra Milenium III, Lavinia Andrei, a spus că Guvernul vrea o societatea civilă alternativă prin asumare, dialogul cu reprezentanţii ONG-urilor fiind inexistent.

"Am solicitat ministrului Muncii o dezbatere publică reală privind legile dialogului social, dar ministrul Botiş ne-a oferit doar un simulacru. Ne supără modul în care Guvernul vrea să îşi numească oamenii din organizaţiile nonguvernamentale în CES", a subliniat Lavinia Andrei.

Cristian Pârvulescu a precizat că societatea civilă se gândeşte la mijloacele juridice pentru a ataca în instanţă judecătorii Curţii Constituţionale, pentru că deciziile lor sunt în contradicţie cu Constituţia.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la conferinţa de presă, că dacă Guvernul îşi va asuma în final răspunderea pe proiectul Codului de Dialog Social, iar acesta va fi aprobat şi promulgat, sindicaliştii vor depune plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii, iar Guvernul va fi obligat într-un an-doi să modifice textele de lege, aşa cum s-a întâmplat şi la Legea privind Inspecţia Muncii.

De asemenea, alături de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, sindicatele din România vor depune plângere la nivel european, pentru că cele cinci legi cuprinse în Codul Dialogului Social conţin prevederi care intră în contradicţie cu directivele europene.

"Cartel Alfa" a cerut premierului Emil Boc demiterea de urgenţă a ministrului Muncii, Ioan Botiş, susţinând că se comportă cu sindicatele ca şi cum ar fi angajatele propriului său SRL, iar singura experienţă a acestuia este cea de buticar.

Organizaţiile sindicale, unele patronale şi ale societăţii civile condamnă decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe proiectul Codului de Dialog Social şi cer reluarea de urgenţă a negocierilor care să aducă proiectul de lege în linie cu cerinţele unei democraţii reale.

Guvernul a decis, joi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă, precum şi pentru Codul de Dialog Social.

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis, luni, ca şedinţa în care Guvenul îşi angajează răspunderea pe proiectele privind Dialogul Social şi salarizarea personalului didactic şi auxiliar din învăţământ pe 2011 să aibă loc pe 18 aprilie, de la ora 16.00.

Potrivit proiectului de lege privind Codul Dialogului Social, Plenul Consiliului Economic şi Social ar urma să fie constituit tot din 45 de membri, dar 15 să fie numiţi de confederaţiile sindicale, 15 de confederaţiile patronale, iar ceilalţi 15 să reprezinte societatea civilă. Cei 15 membri în CES care reprezintă societatea civilă ar urma să fie numiţi de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, comunităţii ştiinţifice şi academice, organizaţiilor de agricultori, organizaţiilor de pensionari, organizaţiilor comunităţilor locale, asociaţiilor care reprezintă familia şi persoanele cu dizabilităţi şi alte organizaţii neguvernamentale.

Potrivit legii în vigoare, Plenul Consiliului Economic şi Social este format din câte 15 reprezentanţi ai Guvernului, ai sindicatelor şi ai patronatelor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii societăţii civile, nemulţumiţi de procedura propusă de Guvern de numire a lor în CES.
 Vizualizări articol: 881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reprezentanţii societăţii civile, nemulţumiţi de procedura propusă de Guvern de numire a lor în CES0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei