Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2011 - Anul XVI, nr. 85 (4683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legea privind profesia de jurnalist, respinsă de Comisia de cultură a Senatului

Marţi, 12 Aprilie 2011 (13:58:49)

Legea profesiei de jurnalist, propusă de senatorul PNL, Ioan Ghişe, a primit, marţi, raport negativ de la Comisia de cultură a Senatului, în favoarea proiectului exprimându-se doar parlamentarii PNL Mircea Diaconu şi Cristian Ţopescu.

Iniţiativa lui Ghişe a fost contestată de toţi reprezentanţii diferitelor asociaţii de jurnalişti prezenţi la şedinţă, care au subliniat că reglementarea profesiei de jurnalist este inoportună, îngrădirea accesului la această meserie, aşa cum propunea Ghişe, fiind neconstituţională.

Reprezentanţii jurnaliştilor au arătat că o asemenea reglementare specială a profesiei de ziarist nu există în nicio ţară europeană, acelaşi punct de vedere fiind susţinut şi de Guvern, precum şi de Consiliul Legislativ.

Un alt contraargument la legea propusă de Ghişe a fost legat de Carta Europeană a Libertăţii Presei, în care se afirmă că statele nu pot restricţiona accesul la profesia de jurnalist.

Majoritatea senatorilor Comisiei s-au pronunţat şi ei împotriva propunerii lui Ghişe, excepţie făcând senatorul PNL Cristian Ţopescu.

Comisia a dat raport de respingere, Radu F. Alexandru (PDL), Georgică Severin (PSD), Gheorghe Bîrlea (PDL) şi Avram Crăciun (PSD) votând împotriva legii lui Ghişe. Sergiu Nicolaescu (PSD) s-a abţinut de la vot, în timp ce Cristian Ţopescu (PNL) a votat pentru, precizând că are mandat pentru un vot similar şi de la Mircea Diaconu (PNL).

Unul din motivele pe care Ţopescu le-a adus în favoarea legii promovate de Ghişe a fost legat de modul în care s-ar face angajările în presă, în special în cazul femeilor. "Eu îmi amintesc că pe vremuri, nu că aş fi nostalgic, că am practicat această meserie şi înainte de 1989, era o comisie de atestare şi dacă nu aveai atestat nu puteai fi ziarist. Cum sunt angajaţi acum ziariştii tineri în presă, dacă încep să vă povestesc, detaliile ar fi prea colorate şi mai bine nu le exprim. Angajările, hai să nu mai ocolesc expresia, se fac pe bază de fuste scurte sau decolteuri adânci în cazul persoanelor de sex feminin sau a şpăgii pentru persoanele de sex masculin", a explicat Ţopescu.

Legea promovată de Ghişe a fost respinsă de Gheorghe Bîrlea, care a apreciat că reglementarea profesiei de jurnalist nu este oportună, de Georgică Severin, care a afirmat că propunerea lui Ghişe este un "atac la dreptul muncii şi la libertatea de a angaja", încercându-se "blocarea accesului ziariştilor tineri" în breaslă.

"Ai talent şi ştii să scrii, te-am angajat, eşti ziarist. Nu ai habar, atunci pa şi pussi", a conchis el.

Şi Radu F. Alexandru a criticat iniţiativa lui Ghişe, deşi a menţionat că "în prezent, calitatea mass-media este de o precaritate greu de imaginat".

Raportul de respingere formulat de Comisia de cultură urmează să fie dezbătut şi votat de plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea privind profesia de jurnalist, respinsă de Comisia de cultură a Senatului.
 Vizualizări articol: 419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea privind profesia de jurnalist, respinsă de Comisia de cultură a Senatului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei