Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful CSM: Starea justiţiei este una foarte grea; nu ne plângem ca sistem

Joi, 7 Aprilie 2011 (16:12:22)

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, a susţinut, într-o declaraţie de presă de joi, că starea justiţiei este una foarte grea, dar că magistraţii încearcă să nu se plângă ca sistem, însă avalanşa de noi cauze este greu de gestionat pe termen lung.

"Starea justiţiei este una foarte grea. Încercăm să nu ne plângem ca sistem. Totuşi s-au făcut eforturi foarte mari din partea colegilor judecători şi procurori, dar realmente numărul de dosare soluţionate în anul 2010 a fost cu 20 la sută mai mare, în raport cu 2009. Însă avalanşa de cauze nou intrate fac să fie foarte greu de gestionat acestă situaţie pe termen lung. Sperăm să găsim (soluţii-n.r.) şi cred că avem totuşi premisele şi din partea Executivului, mai ales că intră în vigoare noile Coduri, dar şi din partea Parlamentului să înţeleagă situaţia foarte gravă prin care trece justiţia şi de aceea am şi militat pentru ca, împreună, toate cele trei puteri, să ajungem la concluzia că justiţia astăzi ar trebui să fie un domeniu de importanţă naţională", a declarat şeful CSM.

Legat de numărul mare de dosare, judecătorul Dumbravă a spus că această problemă ţine şi de componenta "resurse umane".

Preşedintele CSM a invocat şi efectele crizei economice şi sociale, arătând că este o creştere foarte mare a dosarelor şi din cauza cazuisticii, înregistrându-se litigii de muncă, cauze ca urmări de tăieri salariale, pensii, cauze de contencios administrativ, cauze comerciale, de insolvenţă, contracte neexecutate întrucât firmele nu au mai putut plăti, contestaţii la executare pentru neplata ratelor la bănci.

"Sigur că acest fenoment îl putem previziona, dar este o previziune care nu are o marjă ştiinţifică. Acest fenomen ar putea să mai dureze încă un an şi jumate, doi ani", a spus Dumbravă.

În acest context, şeful CSM a spus că pe primul trimestru al anului 2011, numărul dosarelor la nivel naţional este mai mare decât în 2010, iar acest fenomen va mai continua.

Întrebat despre intenţia CSM de a fi suplimentate locurile pentru candidaţii la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru 2012, având în vedere problema resurselor umane, Dumbravă a spus că este o mare provocare.

"Noi, deja, pe lângă aceste fenomene care vor continua un an, un an şi jumătate, avem şi intrarea în vigoare a noilor Coduri, a celor de procedură în special, care prevăd instituţii noi de procedură şi probabil care vor ridica şi probleme de restructurare a schemelor de persoanal, fie prin mărirea schemelor, fie prin realocare la grade de instanţe diferite. Aşteptăm cu interes studiul de impact pe care îl va realiza Ministerul Justiţiei", a precizat Horaţius Dumbravă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful CSM: Starea justiţiei este una foarte grea; nu ne plângem ca sistem.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful CSM: Starea justiţiei este una foarte grea; nu ne plângem ca sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei