Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM: Justiţia, capabilă să se autofinanţeze prin alocarea taxelor de timbru

Joi, 7 Aprilie 2011 (13:47:28)

Consiliul Superior al Magistaturii susţine că puterea judecătorească este capabilă să se autofinanţeze în mare parte prin alocarea integrală a taxelor de timbru la bugetul justiţiei, taxe preluate acum de primării.

"Rostul acestor taxe, aşa cum este recunoscut în toate ţările democratice, este acela de a asigura o rezervă financiară importantă pentru justiţie. Este evident că, din acest raţionament, rezultă că taxele colectate în legătură cu purtarea unui proces sau altor activităţi judiciare trebuie să fie destinate direct funcţionării justiţiei ca serviciu public. Or, în prezent, taxele de timbru se varsă în bugetele administraţiei publice locale, încălcându-se articolul 139 din Constituţie", arată CSM, în Raportul privind starea justiţiei pe anul 2010.

În opinia CSM, pentru atingerea mediei europene în ceea ce priveşte indicatorii de finanţare a sistemului judiciar ar fi necesară asumarea la nivel transpartinic, ca problemă de interes strategic naţională.

Astfel, CSM propune la capitolul dezvoltării justiţiei, în perioada 2011-2016, creşterea alocaţiilor bugetare, astfel încât să se asigure aproximativ unu la sută din produsul intern brut.

Totodată, CSM vorbeşte de creşterea anuală a ponderii investiţiilor, astfel încât în anul 2016 aceasta să ajungă la cel puţin zece la sută din bugetul total alocat instanţelor şi parchetelor, iar cheltuielile de personal să nu depăşească ponderea de 65 la sută din buget, precum şi să se ajungă la un efort al statului pentru finanţarea justiţiei de aproximativ 40 de euro pe cap de locuitor.

"Numai în aceste condiţii justiţia română ar ajunge la un nivel mediu al justiţiei din ţările europene", adăugă CSM.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM: Justiţia, capabilă să se autofinanţeze prin alocarea taxelor de timbru.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSM: Justiţia, capabilă să se autofinanţeze prin alocarea taxelor de timbru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei