Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2011 - Anul XVI, nr. 80 (4678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele din Educaţie: Potrivit OUG 4/2011, nu putem obliga Guvernul să dea profesorilor banii

Miercuri, 6 Aprilie 2011 (14:12:32)

Sindicatele recunosc imposibilitatea de a obliga Guvernul să plătească sumele câştigate în instanţă de cadrele didactice, deoarece prin OUG 4/2011 se prevede că statul nu poate fi executat silit pentru a respecta hotărâri judecătoreşti.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 4/2011, publicată în 4 februarie, se referă la măsuri pentru reorganizarea AVAS şi pentru executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice stabilite prin titluri executorii.

Ordonanţa a fost elaborată "luând în considerare dificultăţile întâmpinate până în prezent în ceea ce priveşte executarea obligaţiilor de plată ale instituţiiilor publice stabilite prin titluri executorii şi având în atenţie necesitatea instituirii unor reglementări speciale de generală aplicabilitate în materia executării obligaţiilor de plată stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor publice".

Astfel, pentru stabilitatea obţinerii pe cale judecătorească a unor termene de graţie şi/sau ale unor termene de plată eşalonată a acestor obligaţii de plată, prin OUG 4/2011 se completează OG 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, cu articolele 6 şi 7.

Articolul 6.prevede la alineatul 1 că "în cazurile în care, din motive temeinice privind realizarea atribuţiilor prevăzute de lege, instituţia debitoare nu îşi poate îndeplini obligaţia de plată în condiţiile prevăzute la art. 1, 2 sau 4, aceasta va putea solicita instanţei judecătoreşti care soluţionează cauza acordarea, în condiţiile legii, a unui termen de graţie sau/şi stabilirea unor termene de plată eşalonată a obligaţiei respective".

În cazurile în care obligaţia de plată este stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, instituţia debitoare poate solicita instanţei care a dat această hotărâre luarea măsurilor prevăzute la alin. (1), care se aplică în mod corespunzător, se arată în alineatul 2 al articolului 6.

Potrivit articolului 7, dispoziţiile ordonanţei se aplică în mod corespunzător şi executării obligaţiilor de plată stabilite, prin titluri executorii, în sarcina autorităţilor administrative autonome.

În condiţiile existenşei acestui act normativ, reprezentanţii sindicatelor din educaţie spun că nu cred că vor primi în acest an drepturile salariale câştigate în instanţă din 2008 până în prezent.

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că i-a propus ministrului Educaţie Daniel Funeriu generalizarea hotărârilor judecătoreşti printr-un act administrativ, pentru că altfel se va ajunge la o nouă discriminare a salarizării în educaţie.

"Chiar dacă Funeriu a spus iniţial că a vorbit cu premierul despre această propunere, iar Emil Boc s-a declarat de acord cu ea ulterior, prim - ministrul nu a ţinut cont de această soluţie dată de sindicate", a spus Ciosu.

Potrivit sindicatelor din Educaţie, Guvernul va trebui să facă unele corecturi şi să plătească pe lângă sumele câştigate în instanţă şi dobânzi de aproximativ 30%.

Reprezentanţii profesorilor spun că dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe acest act normativ va accentua discriminarea salarială din învăţământ, iar cadrele didactice vor lupta în continuare atât în instanţă, cât şi pe stradă pentru drepturile lor.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a susţinut că Guvernul ar trebui să găsească împreună cu partenerii sociali soluţii pentru acordarea restanţelor salariale, una dintre ele putând fi emiterea de obligaţiuni de către stat pentru cadrele didactice prin care dreptul de proprietate nu va avea de suferit.

Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.

Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că proiectul de act normativ a fost discutat în primă lectură şi va fi transmis Consiliului Economic şi Social.

Potrivit acestuia, majorarea salariilor cu 50% în educaţie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 milioane euro, bani pe care România nu îi are şi nici nu îi poate asigura dintr-un împrumut extern fără a încălca ţinta de deficit.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că legea pregătită de Guvern este valabilă doar pentru acest an şi a susţinut că nu este vorba de o plafonare, ci de un act care va stabili pentru fiecare funcţie didactică salariul de bază de încadrare şi modul de calculare a salariilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din Educaţie: Potrivit OUG 4/2011, nu putem obliga Guvernul să dea profesorilor banii.
 Vizualizări articol: 705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din Educaţie: Potrivit OUG 4/2011, nu putem obliga Guvernul să dea profesorilor banii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei