Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2011 - Anul XVI, nr. 80 (4678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duţă: Managerii spitalelor au soluţie în oncologie, pot achiziţiona medicamente în regim de urgenţă

Miercuri, 6 Aprilie 2011 (17:58:38)

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, consideră că situaţia din oncologie denotă lipsa de preocupare a managerilor spitalelor pentru organizarea licitaţiilor în vederea achiziţiei de produse injectabile, care se eliberează de la 1 aprilie prin farmacii cu circuit închis şi recomandă achiziţia de urgenţă.

"Managerii de spitale ştiu de mult de această reglementare. Nu au făcut licitaţii, iar acum spun că nu au medicamente injectabile, deşi au soluţia achiziţiilor de medicamente de urgenţă", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

El a mai spus că a fost nevoie de introducerea acestei măsuri după ce au fost descoperite zeci de reţete prescrise unor persoane decedate.

"Vrem să oprim acest lanţ al consumului incorect de medicamente. Sunt zeci de cazuri de reţete prescrise la morţi. De la 1 aprilie, tratamentele se dau prin farmaciile de spital, adică medicul vede pacientul", a explicat Duţă.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat, marţi, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o situaţie de urgenţă privind derularea Programului Naţional de Oncologie, în care să fie prezentată situaţia la 31 martie a stocurilor de medicamente oncologice injectabile şi estimarea perioadei pentru care se pot asigura aceste medicamente, având în vedere numărul bolnavilor cu afecţiuni oncologice de la nivelul fiecărui judeţ.

De asemenea, Cseke Attila a cerut direcţiilor de sănătate publică să verifice modul în care sunt asigurate medicamentele oncologice injectabile la nivelul unităţilor sanitare din Programul naţional, indiferent dacă acestea se află în reţeaua Ministerului Sănătăţii sau în cea a autorităţilor locale. Managerii unităţilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii trebuie să prezinte, până în 11 aprilie, soluţiile identificate pentru asigurarea necesarului de medicamente, în funcţie de numărul pacienţilor aflaţi în tratament.

"Este grav dacă managerii unităţilor sanitare prin care se derulează Programul naţional de oncologie nu au demarat la timp licitaţiile privind achiziţia medicamentelor oncologice injectabile, deşi cunoaşteau încă de la sfârşitul anului trecut faptul că aceste medicamente se vor elibera în circuit închis, prin farmaciile spitalelor şi, cel puţin în cazul celor care ne sunt în coordonare, vom lua măsuri dintre cele mai dure", a spus ministrul Cseke Attila.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a cerut şi autorităţilor locale să ia măsuri imediate în cazul unităţilor pe care le coordonează.

Medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice incluşi în Programul naţional de oncologie se eliberează, din 1 aprilie, prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare orală şi prin farmaciile cu circuit închis din structura unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare parenterală.

Anul acesta, bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de oncologie este de 751.996.000 de lei. Programul naţional se desfăşoară prin 90 de unităţi sanitare aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate. În cadrul acestuia, aproximativ 98.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice primesc tratament gratuit, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Bolnavii de cancer spun că blocarea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis pune în pericol viaţa celor 98.000 de pacienţi şi cer CNAS şi Ministerului Sănătăţii deblocarea situaţiei.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România solicită autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele vor achiziţiona medicamentele necesare.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duţă: Managerii spitalelor au soluţie în oncologie, pot achiziţiona medicamente în regim de urgenţă.
 Vizualizări articol: 695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duţă: Managerii spitalelor au soluţie în oncologie, pot achiziţiona medicamente în regim de urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei