Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mar 2011 - Anul XVI, nr. 67 (4665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Etichetarea alimentelor cu buline colorate, avizată de Comisia de sănătate din Senat

Marţi, 22 Martie 2011 (15:14:47)

Senatorii din Comisia pentru sănătate au avizat, favorabil, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, în funcţie de cât de sănătoase sunt daunătoare sunt.

Dacă propunerea legislativă privind unele măsuri suplimentare pentru etichetarea produselor alimentare, care îl are ca iniţiator pe senatorul PDL Dumitru Staicu, va fi adoptată de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie.

Astfel, bulina verde va fi folosită pentru produse alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie să fie consumate cu moderaţie şi cea roşie va fi utilizată pentru a marca produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Comisia economică din Senat este cea care va întocmi raportul pentru această propunere legislativă, document care va fi prezentat plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea iniţiativei legislative.

În punctul de vedere al Executivului se arată că încadrarea tuturor alimentelor în cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar şi în baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sănătăţii, existând riscul apariţiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producători de alimente ca produsele să fie încadrate în alte categorii decât cele impuse.

În document se mai arată că adoptarea proiectului ar crea bariere în libera circulaţie a produselor din spaţiul comunitar, prin impunerea de prevederi naţionale suplimentare.

Potrivit Guvernului, introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor ar crea un dezavantaj competitiv pentru producătorii şi comercianţii din România, deoarece în ţările învecinate nu există o legislaţie similară.

"Introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor comercializate în România va crea impresia falsă că acestea sunt de calitate inferioară", mai susţine Executivul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Etichetarea alimentelor cu buline colorate, avizată de Comisia de sănătate din Senat.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Etichetarea alimentelor cu buline colorate, avizată de Comisia de sănătate din Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei