Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mar 2011 - Anul XVI, nr. 67 (4665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Miting spontan

Profesorii s-au plimbat în grup prin faţa Prefecturii, în semn de protest faţă de dijmuirea salariilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mitingul spontan de ieri al profesorilor grevişti a adunat aproximativ o sută de persoane. Adunarea s-a dat prin telefoane şi mesaje, pentru ora 12.00, în parcul din faţa Prefecturii Suceava. Cu cinci minute înainte de ora fixată, numărul cadrelor didactice care au dat curs chemării nu era mai mare de 15-20. Încet-încet, până spre orele 12.30, numărul a crescut. Filmaţi, fotografiaţi şi supravegheaţi atent de jandarmii în uniformă sau civil, profesorii nu prea ştiau ce vor să facă, mai ales că adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava le-a transmis că sunt pasibili de amenzi în cazul în care vor bloca strada sau se vor manifesta ca la un miting autorizat.

Aşa se face că până la urmă s-a luat decizia de a merge grupaţi prin faţa sediului Prefecturii Suceava. Plimbarea a durat aproape 45 de minute, răstimp în care dascălii au avut curajul să şi râdă, în ciuda faptului că zilele de grevă înseamnă automat mai puţini bani în buzunar.

„Plimbarea”, aşa cum a fost numită acţiunea de protest de ieri, a decurs fără incidente. „Nu avem autorizaţie pentru miting, aşa încât am ales acest mod de a ne exprima nemulţumirea. Sunt de patru zile în grevă şi nu cred, ci doar sper că doleanţele noastre îşi vor găsi rezolvarea”, a mărturisit Lucian Arhire, profesor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Şi pentru celelalte cadre didactice prezente ieri la mitingul spontan viitorul este la fel de incert. Aceştia au avut un mesaj şi pentru colegii care continuă să predea: „nişte laşi!”.

 

Mâine se decide dacă greva continuă sau se suspendă

Imediat după ora 13.00, câţiva reprezentanţi ai protestatarilor, printre care şi Dumitru Irimia, liderul de sindicat la „Spiru Haret” Suceava, au ieşit de la discuţii cu prefectul Sorin Arcadie Popescu. Oamenii s-au adunat în jurul lor pentru a afla dacă sunt şanse să-şi primească salariile întregi.

„Dimineaţă m-am întâlnit cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, care nu avea nici un răspuns. Prefectul a spus că în şedinţa de Guvern de duminică seară s-ar fi luat nişte măsuri pentru rezolvarea situaţiei financiare. Noi rămânem în grevă următoarele două zile, iar miercuri ne întâlnim cu liderii de sindicat pentru a stabili ce vom face în continuare, dacă vom continua sau dacă suspendăm greva”, a spus Dumitru Irimia.

Imediat, din mulţime i s-a răspuns că ori acum, ori altădată tot se pierd bani prin neplata salariilor, aşa încât suspendarea grevei nu ar fi o soluţie.

Profesorii au mai spus că s-au săturat de promisiuni şi au întrebat dacă situaţia salarială se va rezolva doar pentru luna martie sau şi pentru trimestrul doi.

„O soluţie ar fi să transfere banii din trimestrul patru pentru a avea de salarii, iar la rectificarea bugetară din vară să asigure surse de finanţare şi pentru ultima parte a anului”, a explicat Irimia.

După câteva minute, protestatarii s-au risipit, nu înainte de a se mobiliza pentru ziua de joi, când este programat un miting autorizat în faţa Prefecturii Suceava, începând cu ora 13.00.

„Vor veni colegi şi de la Gura Humorului, şi de la Vatra Dornei sau Fălticeni, dar trebuie să ne adunăm cât mai mulţi şi din municipiul Suceava”, a fost chemarea adresată de liderul de sindicat dascălilor prezenţi ieri la mitingul spontan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii s-au plimbat în grup prin faţa Prefecturii, în semn de protest faţă de dijmuirea salariilor.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Profesorii s-au plimbat în grup prin faţa Prefecturii, în semn de protest faţă de dijmuirea salariilor4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "profesorii nu prea ştiau ce vor să facă" trimis de
(22 mar 2011, 11:24:17
Am fost si eu alaturi de copiii mei la cateva deschideri de an scolar. Era si primarul Sucevei pe acolo, senatori, deputati etc. etc. Cata zahariseala, cata gudureala pe langa acestia de credeam ca o sa dea in diabet. Niciunul dintre profi nu a avut curajul sa-si spuna oful, ci care mai de care se bagau in seama cu superlative si pupin_c_urisme! Toti multumeau pentru ajutorul oferit, pentru drumul luminos si alte zaharisisme de genul asta! Acum ce fac profii ? Se ascund dupa elevi si -i folosesc ca scut uman! Eu nu neg competentele voastre si nici efortul vostru, dar voi habar nu aveti ce doriti in fapt si de fapt!
2.   Plimbati/va bine.......... trimis de
(22 mar 2011, 11:52:26
cu proteste de genul asta dragi profesori o sa traiti bine dupa ce o sa.....muriti.
3.   Plin de blanuri trimis de
(22 mar 2011, 12:12:29
Foarte imblaniti profesorii nostri. Oare de unde au atatia bani cocoanele ?
4.   Ce ar trebui sa faca parintii? trimis de
(22 mar 2011, 13:34:23
Sunt parinte a doi copii si sunt foarte ingrijorata de aceasta situatie. Caut sa ma informez, sa inteleg din ce cauza se intampla aceste lucruri. Ma pun in situatia profesorilor si a invatatorilor care nu numai ca nu si-au primit salariile pe luna februarie (nu martie, cum gaseam intr-un ziar), dar li se spune ca situatia va fi mai grea in luna mai, cand nu vor mai fi bani deloc (cititi, presa, oameni buni, cu atentie, lasati-i pe Columbeanu si alti ........ . Acestea sunt problemele care ne afecteaza pe noi si pe copiii nostri).
In calitate de parinte cer autoritatilor locale si centrale competente si responsabile (adica: care raspund) sa asigure dreptul la educatie copiilor mei! Educatia este un drept de neatins pentru copii! Nu dati vina pe profesori! Si ei au nevoie de paine si haine pentru familiile lor! Si acel comentariu cu blanurile mi se pare pueril, dar tipic pentru societatea noastra romaneasca. Mai uitati-va cand mergeti la scoala, la copii, si veti nota faptul ca multi, foarte multi profesori se imbraca de la second. Nu generalizati! Si, indiferent, chiar daca ar avea bani pentru blanuri, tot au dreptul sa protesteze si sa ceara banii epntru care au muncit o luna de zile. Puneti-va in locul lor si intrebati-va cum ati reactiona.
4.1  RE: Ce ar trebui sa faca parintii? trimis de
(22 mar 2011, 21:39:06
Doamna, Horhei lucreza "pe un post de conducere la una din cele mai mari firme din lume, post pe care" noi nici nu vom visa sa-l visam vreodata (probabil e consilier in probleme de "sa moara capra vecinului"). Toti suntem mandrii in simtire pentru faptul ca ne acorda fiecaruia, prin rotatie, cate 5 minute din pretiosul sau timp. Vai ce m-am distrat. Horhei, partidul te asteapta pe la casierie.
5.   Unii sunt prosti si altii destepti!? trimis de
(22 mar 2011, 14:47:16
MARTHYNA,
credeti ca invidia si rautatea unora, afisata aici, ii va bucura pe profesori? Acesti oameni in loc sa fie sustinuti sunt marginalizati de o alta clasa sociala?
Cine vede adevaratul necaz al lor?

La Scoala Generala 4 se fac ore? Am intilnit grupulete de copii mergind spre casa!
Pai, nu sunteti uniti fratilor!!?? De ce unii fac ore si altii nu!? Unii pierd banii din salariu si altii nu? Unii sunt prosti si altii destepti!?
Sunt multe cozi de topor si in invatamint!
6.   Prostanac HORHE asta trimis de
(22 mar 2011, 16:27:19
Domnu "portocaliu" ti-am urmarit de cateva zile comentariile.
Si am ajuns la concluzia ca esti prea prost pentru zilele noastre.
Scuza-ma dar nu ma pot abtine.

6.1  RE: Prostanac HORHE asta trimis de
(22 mar 2011, 20:16:43
N-am cuvinte....
6.2  RE: Prostanac HORHE asta trimis de
(23 mar 2011, 07:56:10
Ai vazut vrodata un fluturas de salar al unui profesor?
Am doi prieteni, profesori si sincer ii compatimesc
tot acuze ca fac meditatii... dar ce toti fac meditatii?.. nu ai facut meditatii ca sa poti face fata la o admitere la o facultate? te dai buricul pamantului dar tu nu vezi saracia in care ne-au adus colegii tai portocalii...
Nu uita toti o sa platim in viata ... mai devreme sau mai tarziu.
Toate cele bune
7.   Comentariu trimis de
(22 mar 2011, 17:29:11
toti aveam aceeasi durere, toti avem aceeasi foame, insa toti suferim in parte, nu in unitate, acesta este blestemul neamului romanesc.
in toata istoria romanilor au fost conducatori romani care si/au vandut sufletele marilor puteri si au dat cu satarul in romanul de langa el sa il jegmaneasca, un alt blestem al neamului nostru.
si noi mereu am ramas cu un singur gand, lasa ma sa ma umilesca ca se poate si mai rau.
sange latin, o femeie de moravuri usoare.
si eu sunt roman latin ca si acesti profesori care ar merita cu mult mai mult decat umilinta.
8.   E grav trimis de
(22 mar 2011, 17:48:25
nu ni se da voie sa facem miting e mai rau ca pe timpul lui ceasca
9.   Parinte sau profesor? trimis de
(23 mar 2011, 08:20:47
Sunt cadru didactic dar sunt si parinte, in acelasi timp. Ma uitam la pozele postate aici..... ti-e jena sa vezi in ce situatie au ajuns profesorii. Sunt niste intelectuali totusi. Educa copii de tigani, saraci, prosti sau mai destepti, politicieni sau ale altor profesori ca ei. Nu meritam sa traim aceste clipe. Cum poti, dupa ce ai luat 34% din salar sa intri zambind in clasa sau acasa, si sa spui ca nu s-a intamplat nimic?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei