Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 ian 2011 - Anul XVI, nr. 19 (4617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisie din Senat aprobă cererea lui Băsescu de respingere a majorării rentelor viagere sportivilor

Marţi, 25 Ianuarie 2011 (16:24:13)

Comisia pentru buget din Senat va propune plenului să revină asupra unei modificări la Legea sportului prin care sportivii de performanţă care au obţinut mai mult de o medalie de argint la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau europene beneficiau de o suplimentare cu 50% a rentei viagere.

Senatorii care fac parte din această comisie au avizat favorabil, marţi, cu majoritate de voturi, o cerere de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu prin care se cerea eliminarea acestei prevederi dintr-o iniţiativă legislativă adoptată de Senat şi transmisă pentru promulgare şefului statului.

Iniţiatorii propunerii care a trecut de Senat sunt senatorul PDL Petru Başa Petru şi deputaţii PDL Valeriu Alecu, Constantin Chirilă, Ion Dumitru Ion, Daniel Geantă, Marian Ghiveciu, Toader Stoian şi Valeriu Tabără şi deputaţii PSD Ioan Stan şi Vasile Mocanu.

Şeful statului a retransmis Parlamentului proiectul de lege considerând că o eventuală creştere a sumelor alocate rentelor viagere ar fi în detrimentul sportivilor aflaţi în activitate, încurajându-i să se retragă, întrucât rentele sunt acordate numai după retragerea sportivului din activitate.

"Având în vedere faptul că aceste rente se acordă numai după retragerea sportivilor din activitate, precum şi faptul că indemnizaţiile acordate sportivilor, pe perioada în care sunt în activitate, sunt evident mai mici decât cuantumul rentelor, o accentuare a acestor diferenţe, în sensul creşterii sumelor alocate rentelor viagere, este în detrimentul sportivilor aflaţi în activitate", arăta şeful statului.

Traian Băsescu a mai invocat, în cererea sa, scăderea continuă, în ultima perioadă, a resurselor bugetare destinate sportului, adăugând că prin acest proiect este descurajată performanţa sportivă a generaţiilor viitoare, investindu-se mai mult în trecut decât în viitor.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Doina Melinte, care a fost prezentă la dezbaterile din comisie, a susţinut punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu.

Ea a menţionat că România se află într-o perioadă foarte grea.

"Noi, sportivii de performanţă, înţelegem că este criză şi poate că, dacă în media s-a vorbit atât de mult, poate la un moment dat, cu această rentă să nu se ajungă la alte discuţii şi să se diminueze", a spus ea.

Melinte a spus că în România sunt 504 sportivi de performanţă care ar urma să beneficiaze de această suplimentare şi că, dacă majorarea propusă ar fi aplicată, ar fi nevoie de un buget aferent mult mai mare.

Doina Melinte a menţionat că bugetul rentelor viagere este de aproape 20 de miliarde de lei, lunar fiind plătite sume totale de aproape 2 milioane de lei.

"Părerea mea este, şi reprezint sportivii de performanţă, să rămână aşa cum a fost legea, pentru că s-ar mări acum bugetul", a menţionat preşedintele ANST.

Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, Marius Bota (PSD), a criticat faptul că sportivi cu performanţe la jocurile olimpice susţin punctul de vedere al şefului statului şi nu doresc suplimentările propuse prin iniţiativa legislativă, "deoarece se tem că în situaţia în care ar urma să beneficieze de o rentă viageră prea mare ar risca să nu o primească sau chiar să le fie tăiată în totalitate".

"M-a surprins faptul că sportivilor le este frică ca nu cumva să li se taie renta viageră pe care o au în urma obţinerii de medalii şi titluri olimpice. Ei sunt de acord ca actuala lege a sportului să nu fie modificată. (...) Sunt sportivi care au obţinut mai multe medalii în cariera lor, nu una singură, şi le este teamă că plafonul de pensie viageră ar ajunge prea mare şi le-ar putea fi tăiat cu totul", a spus el.

Senatorul PSD a dat ca exemplu situaţia Doinei Melinte, care a obţinut în cariera sa trei medalii de aur şi şase de argint, renta viageră a acesteia ajungând în acest moment la 1.000 de euro.

"Dacă s-ar aplica această suplimentare cu 50 la sută, doamna Melinte ar ajunge să aibă o rentă de aproximativ 3.000 de euro, însă aceasta a declarat că ar prefera să i se calculeze o singură medalie de aur şi una singură de argint pentru a putea fi sigură că rămâne cu suma iniţială, de 1.000 de euro, şi nu cumva ajunge să nu mai primească nimic doar fiindcă ar urma să ia prea mult", a mai spus Bota.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisie din Senat aprobă cererea lui Băsescu de respingere a majorării rentelor viagere sportivilor.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisie din Senat aprobă cererea lui Băsescu de respingere a majorării rentelor viagere sportivilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei