Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 ian 2011 - Anul XVI, nr. 19 (4617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPS Bartolomeu rămâne intubat, conectat la aparate, la terapie intensivă

Marţi, 25 Ianuarie 2011 (14:36:01)

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se află internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, este în continuare intubat şi conectat la aparate, au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, surse medicale.

Potrivit unor surse medicale, starea de sănătate a înaltului prelat ortodox nu s-a înrăutăţit după ce a fost adus de la Viena cu avionul.

"Starea de sănătate a mitropolitului Clujului nu s-a înrăutăţit după ce a fost adus de la Viena cu avionul. Este internat într-o rezervă specială de la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca şi rămâne, în continuare, intubat, conectat la aparate", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, la ora actuală nu se ştie cât timp va fi ţinut mitropolitul Clujului la clinică, înainte de a fi transferat la reşedinţa mitropolitană.

"Totul depinde de cum vor evalua lucrurile, în bine sau în rău. Starea rămâne critică", au mai spus sursele citate.

În rezerva specială, pe lângă cadrele medicale ale clinicii, mai au acces doar două călugăriţe de la Mitropolia Clujului, care l-au îngrijit şi până acum pe IPS Bartolomeu la reşedinţa mitropolitană.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a fost adus, luni noapte, la Cluj, cu un avion sanitar, de la Clinica AKH din Viena, unde a fost spitalizat timp de zece zile, după ce medicii austrieci au apreciat că starea acestuia este critică şi că o intervenţie chirurgicală nu este indicată.

Aeronava a sosit pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca în jurul orei 1.00 şi a fost aşteptată pe pistă de două echipaje SMURD care l-au preluat pe mitropolit pentru a-l transporta la Clinica de Chirugie numărul 1, unde a fost internat la Secţia de Terapie Intensivă.

Coordonatorul SMURD Cluj, Nicolae Moldovan, declara că starea mitropolitului este gravă.

La aeroport a sosit, în cursul nopţii de luni spre marţi, pentru a-l aştepta pe mitropolit, şi episcopul vicar Vasile Someşeanul, care declara că mitropolitul Bartolomeu "a dorit să treacă din lumea aceasta din locuinţa sa, de pe patul său de suferinţă".

"Starea de sănătate a IPS Bartolomeu este critică şi s-a înrăutăţit datorită vârstei şi a unei slăbiciuni înregistrate în ultimele trei luni. Va fi internat la Chirurgie 1, unde va fi ţinut sub supraveghere până va putea ajunge acasă, pentru că mitropolitul şi-a dorit să treacă din lumea aceasta din locuinţa sa, de pe patul său de suferinţă", spunea Vasile Someşeanul.

IPS Bartolomeu a fost adus în ţară după ce cardiologii austrieci au apreciat că starea mitropolitului este critică şi că o intervenţie chirurgicală nu este indicată din cauza multiplelor afecţiuni ale acestuia, astfel că au renunţat la continuarea tratamentului.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, cel care a ţinut legătura cu medicii de la Clinica AKH din Viena, declara, luni, pentru MEDIAFAX, că medicii austrieci au considerat că o intervenţie chirurgicală nu este oportună din cauza multiplelor suferinţe ale mitropolitului şi nu ar aduce niciun beneficu major sănătăţii acestuia.

Astfel, medicii de la Clinica AKH din Viena - unde a fost internat mitropolitul - au renunţat la continuarea tratamentului considerând cazul prea grav, spunea Lucan.

Lucan spunea că pe timpul transportului de la Viena la Cluj mitropolitul urma să fie intubat, avionul sanitar fiind dotat cu echipamente de terapie intensivă.

IPS Bartolomeu a fost dus la Clinica AKH din Viena în 14 ianuarie, după ce medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unde mitropolitul era internat din 22 decembrie 2010, i-au recomandat un examen de specialitate cardiologic care nu putea fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură, declara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, declara, în ziua următoare, pentru MEDIAFAX, că mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a primit tratament pentru pneumonie la Clinica AKH din Viena şi urma ca medicii austrieci să decidă asupra unei eventuale intervenţii cardiace.

Prerogativele mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, au fost preluate pe durata internării acestuia într-un spital din Viena de către episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, care gestionează activitatea curentă a instituţiei, fără a avea drept să decidă asupra schimbării sau mutării personalului clerical.

Mitropolitul Clujului va împlini, în 18 martie, 90 de ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPS Bartolomeu rămâne intubat, conectat la aparate, la terapie intensivă.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPS Bartolomeu rămâne intubat, conectat la aparate, la terapie intensivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei