Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 ian 2011 - Anul XVI, nr. 1 (4599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE îi răspunde lui Baconschi: Suprimarea MCV este o decizie a Comisiei

Marţi, 4 Ianuarie 2011 (16:34:47)

 Decizia privind suprimarea MCV aparţine Comisiei Europene, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray, după ce ministrul de Externe Teodor Baconschi a susţinut, într-un interviu, că România poate denunţa unilateral Mecanismul, în condiţiile în care este folosit în alte domenii, transmite RFI.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, marţi, că, "în mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare ar fi bazată pe o decizie a Comisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiţiei care sunt corelate".

Potrivit lui Mark Gray, acest lucru "se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reformă şi prin cooperare sporită între autorităţile române şi Comisie.

"Este însă decizia Comisiei", a explicat purtătorul de cuvânt, potrivit RFI România.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a susţinut, într-un interviu publicat luni de "Adevărul", că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.

Întrebat ce se mai poate face pentru aderarea la spaţiul Schengen, în scurtul timp rămas până în martie 2011, ministrul de Externe a răspuns că, în primul rând, românii trebuie să se ţină tari pe poziţia de principiu că regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale spaţiului Schengen trebuie respectate.

El a precizat că România are două variante, prima fiind să se autoculpabilizeze şi să intre într-o anumită negociere cu cele două ţări.

"Dar ce conţine această negociere, în afară de explicarea faptului că temerile nu sunt obiectiv întemeiate? Sau putem spune: dragi parteneri europeni, suntem stat membru, ne-am făcut datoria. Dacă vreţi să vă faceţi şi voi datoria, aşa cum e scris în Tratatul de Aderare a României, sunaţi-ne! Pentru că este un contract acolo: scrie că în momentul în care vom îndeplini condiţiile tehnice vom adera la spaţiul Schengen", a menţionat Baconschi.

Ministrul de Externe a precizat că România va merge pe a doua variantă, care, în opinia sa, este "şi corectă, şi demnă din punct de vedere naţional".

El a mai declarat că ceea ce se joacă nu este Europa cu două viteze, pe care cooperarea consolidată dintre anumite state membre a schiţat-o deja, ci este vorba despre a stopa riscul oricărei discriminări între statele membre.

Întrebat ce poate face România, Teodor Baconschi a răspuns: "V-am spus, le putem spune partenerilor noştri: sunaţi-ne! La fel şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare ( MCV). Guvernul român care a finalizat negocierile ne-a introdus în Uniunea Europeană cu această ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei", a susţinut ministrul de Externe.

El a subliniat că, dacă MCV va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, România nu are de ce să-l mai menţină.

"Haideţi să privim la situaţia Croaţiei. Noi susţinem orice extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV", a mai spus oficialul român. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE îi răspunde lui Baconschi: Suprimarea MCV este o decizie a Comisiei.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE îi răspunde lui Baconschi: Suprimarea MCV este o decizie a Comisiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei