Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 dec 2010 - Anul XV, nr. 288 (4579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii acuză Guvernul că îşi bate joc de ei şi spun că pregătesc pichete la sediile PDL

Marţi, 7 Decembrie 2010 (13:06:33)

Pensionarii consideră că decizia Guvernului de a-i obliga pe cei cu pensii peste 740 de lei să achite contribuţii sociale de sănătate este "o altă formă de a-şi bate joc" şi spun că mai multe filiale judeţene ale organizaţiilor din care fac parte se pregătesc să picheteze sediile PDL.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Viorel Copil, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că decizia Guvernului reprezintă "o altă formă de a-şi bate joc şi de a jecmăni", în opinia lui existând şi alte metode de a face rost de bani.

"N-au ce face decât să bage mâna în buzunare şi să fure ca să-şi facă ei treburile. Ar exista nişte posibilităţi, dar e mai uşor să bagi mâna în buzunar decât să munceşti şi să descoperi contrabanda sau munca la negru. O să fie nenorocire pentru toată lumea, dar mai ales pentru pensionari, pentru că din pensia şi aşa abia drămuită, acum trebuie să mai renunţe la nişte bani", a mai spus Copil.

El a adăugat că în urma consultării liderilor judeţeni va fi luată o decizie privind formulele de protest, însă unele filiale judeţene au anunţat deja că vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile PDL.

Preşedintele FNSPR a precizat că organizaţiile de pensionari vor trimite scrisori premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu în care le vor cere să renunţe la măsura privind plata contribuţiilor de sănătate, dar că nu speră că astfel vor obţine ceva.

"Am făcut scrisori, dar sunt vorbe aruncate în vânt, având în vedere că, de şase ani, preşedintele nu ne-a primit niciodată să avem o discuţie", a mai declarat Viorel Copil.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de două milioane persoane, a anunţat, lunu, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

El a precizat că această categorie de pensionari şi revoluţionari vor fi obligaţi ca, începând cu 1 ianuarie 2011, să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.

"Nu este o decizie foarte uşoară, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis", a spus ministrul.

Potrivit ministrului, statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

În prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.

Ministrul Cseke a arătat că în prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane de cetăţeni români. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuţiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant în ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde lei în 2009 şi la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.

"Propunerea aprobată prin această ordonanţă de urgenţă este ca, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate cu două categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei şi cea mai mare parte din categoria revoluţionarilor care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român. La revoluţionari rămâne exceptată categoria revoluţionarilor răniţi. În total vorbim de 2.067.764 de persoane", a spus Cseke.

El a arătat că a fost păstrată scutirea de la plata contribuţiei pentru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentând 3.443.231 pensionari.

Vor fi scutiţi în continuare copiii, tinerii, elevii şi studenţii, dacă nu au venituri.

"Cu aceste măsuri vom ajunge la un număr de contribuabili la sistemul social de asigurări de sănătate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptaţilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane", a spus ministrul.

"Sub 740 lei nu se plăteşte, iar pentru 740 lei se plăteşte 5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 şi 782 lei, după calculul nostru, şi aplicând contribuţia de 5,5% s-ar scădea pensia netă primită în mână sub 740 lei. Atunci, ordonanţa va prevedea că nicio pensie de acest gen, aplicând această contribuţie, nu va putea scădea sub 740 lei", a mai explicat ministrul Sănătăţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii acuză Guvernul că îşi bate joc de ei şi spun că pregătesc pichete la sediile PDL.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pensionarii acuză Guvernul că îşi bate joc de ei şi spun că pregătesc pichete la sediile PDL5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei