Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 dec 2010 - Anul XV, nr. 288 (4579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marko Bela: În acest moment ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu există

Marţi, 7 Decembrie 2010 (17:51:20)

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, marţi, că în acest moment ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu există, fiind deschise "toate posibilităţile" pentru discuţii, precizând că Uniunea nu este de acord cu diminuarea perioadei de doi ani, dar ar accepta diminuarea plafonului maximal al indemnizaţiei.

"Ordonanţa nu există în acest moment, avem toate posibilităţile să discutăm", a spus Marko Bela, la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale UDMR pe tema anunţului făcut de premierul Emil Boc privind concediul pentru creşterea copilului.

Potrivit lui Marko Bela, ordonanţa de urgenţă în acest sens nu a fost aprobată.

"Într-adevăr, în Guvern s-a discutat problema, s-au discutat principiile, dar, mai ales că acestă măsură, oricum ar arăta ea, nu are niciun impact în acest moment asupra bugetului, bineînţeles că avem toate posibilităţile de a discuta şi a rediscuta cât mai repede. Nu cred că e bine să prelungim discuţiile şi să ajungem la o concluzie", a spus el.

Întrebat ce mai poate face Uniunea în condiţiile în care ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat că ordonanţa va fi adoptată miercuri, Marko a răspuns că reprezentanţii UDMR mai pot discuta încă o dată cu partenerii de coaliţie, cu premierul, cu colegii din Guvern pentru a se ajunge la o concluzie.

Preşedintele UDMR a spus că reprezentanţii Uniunii nu sunt de acord cu diminuarea perioadei de doi ani şi că se poate discuta în legătură cu reducerea plafonului maximal al indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

"Grupul parlamentar este de părere că trebuie să menţinem cei doi ani. Deputaţii nu sunt de acord cu diminuarea acestei perioade şi cu trecerea la un termen de un an. (..) Putem discuta în continuare plafonul, sumele care sunt alocate mamelor şi am fi de acord cu diminuarea substanţială a plafonului existent în acest moment", a menţionat el.

Întrebat dacă speră ca, în pofida deciziei deja adoptate, colegii din coaliţie să revină asupra acestei hotărâri, liderul Uniunii a subliniat că, în acest moment, ordonanţa nu există.

"Ordonanţa în acest moment nu există, deci avem toate posibilităţile să discutăm", a răspuns el.

La precizarea jurnaliştilor că premierul Emil Boc a anunţat deja adoptarea ordonanţei, liderul Uniunii a negat că primul-ministru ar fi făcut acest lucru.

Întrebat dacă Uniunea propune o soluţie alternativă, Marko Bela a afirmat că UDMR se pronunţă pentru un concediu pentru creşterea copilului de doi ani, dar cu o diminuare "substanţială a plafonului" indemnizaţiei.

"Este foarte logic şi foarte raţional să discutăm mai ales în legătură cu plafonul existent în acest moment. Plafonul de 3.400 de lei este excesiv de mare. Avem o marjă foarte mare de a acţiona", a arătat Marko.

"În momentul de faţă, suntem obligaţi, la urma urmei, să regândim toate măsurile sociale, toate facilităţile care există în acest moment, care sunt motivate, care sunt nemotivate, care sunt juste, echitabile şi trebuie menţinute, care nu", a mai spus el.

Senatorii şi deputaţii UDMR s-au reunit, marţi după-amiază, într-o şedinţă, la care a participat şi Marko Bela, după ce, în cursul dimineţii, deputaţii Uniunii au avut o şedinţă inopinată, care a durat mai mult de două ore, fiind nemulţumiţi de anunţul premierului privind reducerea concediului plătit pentru creşterea copilului.

Liderul grupului deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, declara, după reuniunea de la Cameră, că punctul de vedere al Uniunii este că perioada de acordare a indemnizaţiei trebuie menţinută la doi ani, singura zonă de negociere fiind, eventual, plafonul maxim.

El a precizat că Uniunea îşi menţine punctul de vedere, chiar dacă acesta nu corespunde cu decizia anunţată de premierul Emil Boc.

"Nu-mi plac ameninţările, nu ameninţăm. E o opinie care nu corespunde cu cea agreată de Guvern. Vom găsi soluţii şi la acest lucru, sper, în scurt timp", a spus Olosz Gergely.

Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat, luni seară, premierul Emil Boc.

Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit. Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani.

Modificările au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, potrivit premierului Emil Boc.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, că discuţiile privind concediul pentru creşterea copilului "rămân deschise", ea arătând că nu există un act normativ privind decizia premierului Emil Boc pe această temă şi că se va discuta în coaliţie despre nemulţumirile ridicate de UDMR.

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, marţi, că discuţiile dintre liderii coaliţiei vor duce la o înţelegere pe tema concediului pentru creşterea copilului, pentru că, în caz contrar, coaliţia de guvernare nu funcţionează.

Întrebat dacă trebuie să se înţeleagă, în consecinţă, că varianta anunţată luni de premierul Emil Boc nu este cea finală, Cezar Preda a răspuns: "Înţelegeţi ce vreţi". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marko Bela: În acest moment ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu există.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marko Bela: În acest moment ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu există0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei