Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 dec 2010 - Anul XV, nr. 288 (4579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În ajun de Moş Nicolae

Colinde străvechi, interpretate de Grigore Leşe la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primul eveniment cultural major din cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina” 2010, iniţiat şi promovat de Consiliul Judeţean Suceava, a avut loc, duminică, 5 decembrie, în ajun de Moş Nicolae, în Catedrala romano-catolică Sf. Ioan Nepomuk Suceava.

Muzicologul Grigore Leşe, împreună cu Grupul bărbătesc „Flori de măr” din Râşca, coordonat de profesoara de limba română Mihaela Grădinaru, absolventă de teologie pastorală, a susţinut un concert de colinde străvechi, interpretate aşa cum o făceau moşii noştri.

Înainte de începerea concertului, Grigore Leşe le-a cerut cameramanilor să îşi strângă aparatura şi să nu filmeze pe timpul spectacolului. De fapt, rugămintea ca presa să nu filmeze a venit din partea directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

 

„Să nu transformăm colindatul în cerşit...!”

Concertul de aproape două ore susţinut de Grigore Leşe la Suceava a fost pe placul publicului iniţiat şi neiniţiat, care, la final, a aplaudat în picioare şi a cântat, împreună cu artistul, refrenul unei colinde vechi, „viţă verde, iadără”, iedera fiind un simbol al veşniciei.

Artistul, care, după cum singur susţine, face totul „din dorinţa şi din nevoia de a identifica şi de a păstra autenticul, rădăcinile culturale ale acestui spaţiu”, a ţinut să explice publicului care sunt colindele adevărate şi care sunt cântecele de stea, cele cu care suntem mai familiarizaţi.

„Cântecele de stea sau cântecele de largă popularitate, de tip occidental, nu sunt colinde. Colindele au un caracter ţărănesc. Lumea nu studiază. De aceea sunt derapaje”, a explicat Grigore Leşe.

După fiecare colindă interpretată, artistul a explicat sensul simbolurilor ce se regăsesc în versurile vechi de colinde. Colindele, a mai spus el, sunt cântate de bărbaţi, de cete de juni, de tineri, care pornesc de la capătul satului, de la Răsărit, colindând din casă în casă, până la celălalt capăt al satului, la Apus.

„Să nu transformăm colindatul în cerşit...!”, a mai spus artistul, care a avut darul de a „desfereca tainiţele sufletului”, după cum ne-a spus un spectator, la finalul concertului. Grigore Leşe ne-a sugerat că nu putem fi adevăraţi, vii, dacă nu ne căutăm rădăcinile, nu citim, nu studiem, nu preţuim valorile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colinde străvechi, interpretate de Grigore Leşe la Suceava.
 Vizualizări articol: 1416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Colinde străvechi, interpretate de Grigore Leşe la Suceava4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 7 dec 2010, 13:17:04
am participat la programul de colinde si am fost placut impresionata de spectacol,felicit consiliul judetean pentru toate initiativele si programele care le realizeaza. FELICITARI
2.   Remarcabil.. trimis de
( 7 dec 2010, 21:45:52
.. mai ales ca in biserica rezonanta este deosebita. Nu vad insa ce era asa de tragic ca se filma, in fine, ca la noi la romani, putina rautate nu strica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei