Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 nov 2010 - Anul XV, nr. 271 (4562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul taie finanţarea şi obligă proprietarii de păduri să suporte integral costul de administrare

Miercuri, 17 Noiembrie 2010 (13:35:38)

Guvernul nu va mai acoperi costurile de administrare şi pază a pădurilor private şi îi va obliga pe proprietari să îşi asume aceste cheltuieli, estimate în prezent la un total de cel puţin cinci milioane de euro anual, invocând că aceste plăţi alocate de la buget contravin normelor Uniunii Europene.

Codul Silvic impune, în forma actuală, acordarea de la bugetul de stat a unor sume anuale pentru gestionarea durabilă a fondului forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, daca suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 hectare.

Finanţarea administrării celor circa 500.000 hectare păduri proprietate privată în suprafaţă mai mică de 30 hectare, la un cost minim estimativ de 10 euro/hectar anual implică un cost total de minimum 5 milioane euro pe an. La aceasta se adaugă şi cheltuielile de pază a pădurilor retrocedate,

Guvernul susţine însă că această formă de sprijin nu este conformă liniilor directoare comunitare privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier şi, în aceste condiţii, a decis, printr-o lege de modificare a Codului Silvic, ca statul să nu mai acopere integral costurile de administrare a pădurilor proprietate privată, indiferent dacă suprafaţa este sau nu este cuprinsă într-o asociaţie.

Astfel, persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată fond forestier vor fi obligate să încheie contracte de administrare sau servicii silvice cu un ocol silvic, dar şi să suporte, în calitate de proprietar, costurile administrării sau serviciilor silvice.

Proprietarii vor suporta şi costurile pentru serviciile de pază şi protecţie a vegetaţiei forestiere de pe terenurile retrocedate. Aceste costuri au fost acoperite până în prezent tot de stat, inclusiv după punerea în posesie, până la formarea de către proprietari a structurilor proprii de administrare/prestări de servicii silvice ori până la încheierea contractelor cu un ocol silvic.

Ocoalele silvice private înfiinţate de proprietarii pădurilor vor putea funcţiona sub formă de societăţi comerciale, asociaţii, fundaţii sau regii autonome.

Executivul arată că proprietarii de păduri au deschis un număr semnificativ de acţiuni în instanţă pentru a primi alocaţii din buget şi că aproximativ 500.000 hectare pădure nu sunt păzite deoarece proprietarii nu au încheiat contracte de servicii silvice, motivând că nu au primit bani de la stat.

"Aceste sume însă nu au fost prevăzute în bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor pe anul 2010 şi nu se pot prevedea nici în viitor, în primul rând din necesitatea de conformare cu legislaţia europeană", arată Guvernul.

Actul normativ aprobat de Guvern mai stabileşte că, prin derogare de la lege, terenurile folosite la lucrări din domeniul gospodăririi apelor şi de protecţie împotriva inundaţiilor, de interes naţional, judeţean şi local, pot fi scoase, definitiv ori temporar, din circuitul agricol şi din fondul forestier naţional fără achitarea obligaţiilor băneşti şi îndeplinirea celorlalte obligaţii legale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul taie finanţarea şi obligă proprietarii de păduri să suporte integral costul de administrare.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul taie finanţarea şi obligă proprietarii de păduri să suporte integral costul de administrare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei