Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2010 - Anul XV, nr. 241 (4532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şefii mai multor Direcţii de Finanţe din Transilvania spun că protestatarii nu vor fi sancţionaţi

Miercuri, 13 Octombrie 2010 (18:39:25)

Reprezentanţii Direcţiilor de Finanţe din Mureş, Cluj, Timiş, Arad şi Satu Mare afirmă că nu se pune problema sancţionării angajaţilor care au protestat, miercuri, în mod spontan, în majoritatea cazurilor fiind recuperate orele în care s-a desfăşurat acţiunea.

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, Denes Iren, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că angajaţii care au participat la protestul spontan, în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul de Finanţe, nu vor fi sancţionaţi, aceştia recuperând deja timpul pierdut.

"Protestul a durat o oră, o oră şi ceva, colegii au fost civilizaţi, au ieşit doar să-şi manifeste solidaritatea cu protestatarii din Bucureşti. Timpul pierdut se recuperează chiar acum, au rămas după program. Nu e cazul de sancţiuni, s-a asigurat continuitatea, în fiecare birou au mai rămas o persoană-două în cursul protestului. N-am cum să-i sancţionez, din moment ce se recuperează, astăzi (miercuri - n.r.) deja o jumătate de oră, majoritatea colegilor sunt încă aici, iar încasarea sume de la agenţii economici se va putea face până la ora 18.30", a spus Denes Iren.

Ea a adăugat că situaţia ar fi fost alta dacă s-ar fi produs incidente în timpul protestului.

La rândul său, directorul DGFP Cluj, Mihai Costin, a declarat că protestul s-a derulat în linişte, în curtea instituţiei, iar activitatea nu a fost perturbată "prea tare".

"Nu cred că vor fi luate măsuri împotriva angajaţilor, pentru că a fost vorba despre un protest spontan, care a avut loc spre sfârşitul programului de lucru. În principiu, nu vor fi luate măsuri. Oamenii s-au adunat în curte, a fost un protest liniştit. Nu a fost afectată foarte tare activitatea instituţiei", a spus Costin.

Şi directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Timiş, Mircea Călin, afirmă că nu crede că angajaţii care au participat la protest vor fi sancţionaţi deoarece jumătatea de oră în care s-a desfăşurat protestul în holul instituţiei a fost recuperată la finalul programului.

"Deocamdată, nu s-a luat nicio hotărâre de sancţionare a angajaţilor care au participat la protest. Nici nu am auzit ca în alte localităţi unde au fost proteste similare să se fi luat vreo astfel de măsură. Nici nu cred că se va lua, deoarece protestul a durat jumătate de oră, de la 14 la 14.30, aceasta fiind recuperată la finalul programului", a spus Mircea Călin.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Finanţelor Publice Arad, Călin Arusti, a declarat că niciun participant la protest nu va fi sancţionat.

"Nu s-a pus problema aplicării de sacţiuni participanţilor la protest. A fost un protest spontan, iar jumătatea de oră nelucrată a fost recuperată la finalul programului", a spus Arusti.

La rândul său, liderul sindical din instituţie, Ionică Trifa, a declarat că angajaţii nu au motive să se teamă de sancţiuni.

"Noi am informat conducerea că vom opri lucrul, în semn de solidaritate cu revendicările colegilor din ţară, şi am recuperat cele 30 de minute în care a avut loc protestul", a spus Trifa.

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Dan Maier, a spus că nu se pune problema sancţionării angajaţilor care au declanşat un protest spontan.

"Nu se pune problema sancţionării lor, sub nicio formă. Aşteptăm soluţiile ce le va adopta Ministerul Finanţelor. Adevărul este că Ministerul de Finanţe a fost întotdeauna, din 1990 încoace, o Cenuşăreasă a instituţiilor publice, din punctul de vedere al nivelului de salarizare. Mă refer strict la nivelul de salarizare din cartea de muncă", a declarat Maier, corespondentului MEDIAFAX.

Directorul DGFP a precizat că, după tăierea stimulentelor, salariile angajaţilor din Finanţe sunt foarte mici comparativ cu alte instuţii publice.

"A apărut un grad crescut de nemulţumire, dar sper să se găsească soluţii", a afirmat el, precizând că protestul spontan nu a afectat activitatea DGFP.

Angajaţii mai multor Direcţii de Finanţe din ţară au declanşat, miercuri, proteste spontane, în semn de solidaritate cu colegii lor din Bucureşti.

Astfel, în Mureş, circa o sută de angajaţi de la toate compartimentele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice - de la Trezorerie, Administrarea Veniturilor şi Control - au ieşit pe scările instituţiei şi în faţa clădirii, în timp ce la protestul de la Cluj-Napoca au participat peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Cluj, care au întrerupt lucrul, timp de trei ore, adunându-se în curtea instituţiei.

În Timiş, cei peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice au oprit lucrul la ora 14.00, pentru o jumătate de oră, şi s-au adunat în holul de la intrarea în instituţie, iar în Arad, la începutul protestului, s-au adunat în holul instituţiei circa 60 de oameni, pentru ca ulterior să li se alăture alţi aproximativ 100 de angajaţi, cu toţii protestând între orele 15.00 şi 15.30.

De asemenea, aproximativ 250 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare au declanşat, miercuri după-amiază, un protest spontan, ieşind în faţa instituţiei, acţiunea durând aproximativ o jumătate de oră.

Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25 la sută.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a cerut modificarea legislaţiei pentru ca salarizarea personalului din Finanţe să se ridice la nivelul din celelalte instituţii bugetare, întrucât se află pe ultimul loc din sistem, după ce în iulie au fost eliminate stimulentele, informează MFP.

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finanţelor Publice a fost unul dintre motivele invocate de preşedintele Traian Băsescu la momentul remanierii fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Vlădescu a declarat în repetate rânduri că va acorda sporuri angajaţiilor din Ministerul Finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Ulterior, actualul ministru al Finanţelor, Ghoerghe Ialomiţianu, a anunţat că sporurile şi stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor funcţionari în defavoarea altora, mai ales într-o perioadă de criză, deşi este adeptul unor modalităţi de cointeresare pentru angajaţii din Ministerul Finanţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şefii mai multor Direcţii de Finanţe din Transilvania spun că protestatarii nu vor fi sancţionaţi.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şefii mai multor Direcţii de Finanţe din Transilvania spun că protestatarii nu vor fi sancţionaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei