Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Distribuitorii şi producătorii cer lămuriri MS privind preţurile de decontare ale medicamentelor C2

Marţi, 12 Octombrie 2010 (19:03:29)

Distribuitorii şi producătorii de medicamente cer urgent o întâlnire cu ministrul Sănătăţii în legătură cu proiectul de act normativ privind metodologia de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2 şi spun că actul "a surprins pe toată lumea".

"Aşa cum reiese din textul proiectului, evident făcând calcule pentru diverse medicamente, vor fi destul de multe medicamente din programele naţionale care vor avea preţul de decontare mai mic decât preţul actual de producător. Urmarea firească a acestui lucru va fi aceea a dispariţiei acestor medicamente din farmacii ! Altfel spus, şi farmaciile şi distribuitorii nu vor putea cumpăra un medicament la un preţ mai mare şi să îl vândă la un preţ mai mic", a declarat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Viorel Vasile.

Potrivit lui Vasile, este absolut necesară o întâlnire cu ministrul Sănătăţii şi cu factorii de răspundere din minister, "cât mai urgent cu putinţă", pentru a evita "situaţiile grave, chiar disperate", pentru multe categorii de pacienţi.

Potrivit conducerii MS, în 2009, pentru bolnavii de cancer, diabet, tuberculoză, HIV/SIDA şi cei care au suferit un transplant, medicamentele au costat 1,65 miliarde de lei, iar în 2010, numai în primul semestru, cheltuielile au ajuns la un miliard de lei.

Şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu spune că proiectul MS nu este aplicabil.

"În studii scrie clar ca trebuie să dai bolnavului tratamentul imediat. La noi omul se plimbă cu dosare. Cine face evaluarea lor?", a susţinut Popescu.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a aprobat, în urmă cu o săptămână, proiectul de Ordin privind stabilirea preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul Programelor naţionale de sănătate nominalizate prin Hotărârea de Guvern nr. 261/2010 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anul 2010.

Potrivit MS, noul document va abroga Ordinul ministrului Sănătăţii 426/2009 care stabileşte că preţul de decontare al medicamentelor este cel din Catalogul Naţional al Medicamentelor de uz uman –Canamed.

Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii a modificat metodologia de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât să poată susţine decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi, şi aceştia să nu fie afectaţi.

Astfel, în noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).

Dacă până în prezent, adaosul distribuitorului varia între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem acesta va avea o valoare fixă de 4%.

De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, în procent de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% şi suma fixă de 35 lei.

Proiectul de Ordin prevede ca noul preţ de decontare să nu depăşească preţul din Catalogul Naţional al Medicamentelor de uz uman – Canamed minus 12%.

Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%, ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să plătească contribuţie pentru achiziţionarea tratamentului necesar.

În Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distribuitorii şi producătorii cer lămuriri MS privind preţurile de decontare ale medicamentelor C2.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Distribuitorii şi producătorii cer lămuriri MS privind preţurile de decontare ale medicamentelor C25.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei