Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSA: Asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 5 milioane euro în urma inundaţiilor din vară

Marţi, 12 Octombrie 2010 (13:09:52)

Asigurătorii au plătit, în urma inundaţiilor din vara acestui an, despăgubiri de peste cinci milioane de euro şi au constituit rezerve de 15,5 milioane de euro, care urmează să fie eliberate pe măsura instrumentării dosarelor, a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

"Despăgubirile plătite sunt aferente unui număr de circa 4.500 de dosare de daună", a adăugat Toncescu, prezentă la un eveniment de specialitate.

Reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a spus că startul activităţii de subscriere a asigurărilor obligatorii ale locuinţelor, la 15 iulie, este "un lucru bun", pentru că inundaţiile şi celelalte catastrofe naturale nu aşteaptă ca sistemul să fie perfect pentru a se manifesta.

"Ca în cazul oricărui alt proiect aflat la început de drum, este de înţeles să nască temeri, reticenţă sau poate chiar suspiciuni. La fel s-a întâmplat, spre exemplu, şi în cazul constatării amiabile de accident, a sistemului bonus-malus sau a emiterii electronice a asigurării RCA, dar timpul a demonstrat că toate acestea sunt de folos asiguraţilor şi sunt implementate fără probleme deosebite", a afirmat Toncescu.

Potrivit lui Toncescu, CSA a susţinut întotdeauna necesitatea asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva calamităţilor naturale şi acum este rândul populaţiei să conştientizeze faptul că fenomenele naturale au existat dintotdeauna şi vor continua să existe, putând provoca daune mari şi crea probleme sociale.

"Este momentul să se schimbe percepţia greşită că problemele comunităţii pot fi rezolvate doar cu ajutor de la bugetul de stat, care este unul limitat, lucru tot mai evident în aceste zile. Iar asigurările reprezintă cea mai simplă şi accesibilă soluţie de protecţie, în special pentru populaţia cu venituri mici şi medii, care nu are suficientă putere financiară să îşi repare sau înlocuiască bunurile afectate", a afirmat şeful CSA.

Ea a mai spus că autoasigurarea nu este o soluţie eficientă nici pentru cei cu venituri mari, pentru că este mult mai scumpă decât asigurarea, iar condiţia economico-socială a unui individ se poate schimba oricând astfel încât să nu îi mai permită să acopere singur eventualele daune.

"De aceea, consider că cel mai important mesaj care trebuie transmis acum populaţiei este acela că asigurarea locuinţei nu este nicidecum o taxă, ci un instrument de protecţie. Spre deosebire de taxe şi impozite, care au ca destinaţie finanţarea tuturor serviciilor publice oferite de către stat, primele de asigurare încasate au o destinaţie precisă şi exclusivă - aceea de a constitui fondul din care se vor plăti despăgubiri asiguraţilor în caz de dezastru", a arătat Toncescu.

Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie.

Potrivit datelor prezentate de directorul general al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea, proprietarii au încheiat, de la 15 iulie, peste 75.000 de poliţe, ritmul mediu zilnic fiind de aproximativ 1.200 contracte/zi.

"Circa 89% din poliţele încheiate au vizat locuinţe din categoria A şi 75% au ca beneficiari clienţi din mediul urban. Toate societăţile de asigurare acţionare la PAID au emis poliţe obligatorii, primele trei fiind Astra, Generali şi Groupama", a mai spus Bulugea, prezent la eveniment.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Clal România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Legea 260/2008 nu are nicio legătură cu asigurările facultative de locuinţe. Proprietarii care vor dori să îşi asigure locuinţele la valoarea reală (de piaţă) pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte suma de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie o asigurare obligatorie până la 15 ianuarie 2011. După expirarea acestui termen, cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi de primării cu amenzi între 100 şi 500 lei.

Potrivit lui Bulugea, PAID a solicitat sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a obţine de la prefecturi lista locuinţelor din fiecare unitate administrativ teritorială.

"Acţiunea a început la 15 iunie 2010 şi, până în prezent, au răspuns, în formatul solicitat, un număr de 1.044 localităţi, dintre care 33 municipii, 95 oraşe şi 910 comune, dintr-un total de 3.227 de unităţi adminstrative teritoriale", a spus Bulugea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSA: Asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 5 milioane euro în urma inundaţiilor din vară.
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSA: Asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 5 milioane euro în urma inundaţiilor din vară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei