Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice

Marţi, 12 Octombrie 2010 (18:26:24)

Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Române Contra Reumatismului, profesor Cătălin Codreanu, într-un eveniment pentru Ziua Mondială a Artritei.

Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, cu o prevalenţă de aproximativ 1%, ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 persoane cu această maladie.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă. Aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo - scheletice evidenţiabile prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor. Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice. Datorită interesării unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socioeconomic major, cu costuri sociale semnificative.

"Dincolo de cifre statistice sunt însă oameni, sunt dramele pacienţilor: vieţi distruse, cariere întrerupte, părinţi care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreţine, ajungând să se considere o povară pentru familie şi societate. Aceste probleme ar putea fi evitate, prin intervenţia sistemului sanitar, dar şi a societăţii, în ansamblul ei", a mai spus medicul.

Profesorul Codreanu spune că principalele simptome ale bolii sunt durere în articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, ce conduc în timp la pierderea funcţionalităţii normale, datorită evoluţiei proceselor distructive la nivel osos şi în cartilaje, având consecinţe invalidante asupra pacienţilor afectaţi de această boală.

Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice.

"Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5 – 10 ani, de aceea trebuie să atragem atenţia asupra simptomelor timpurii ale bolii, astfel încât oamenii să se prezinte la medic imediat ce observă aceste manifestări. Ziua Mondială a Artritei în acest an are o semnificaţie specială pentru că aniversam 50 de ani de la înfiinţarea Centrului de Boli Reumatismale din Bucureşti, prima institutie medicală din România dedicată pacienţilor cu reumatism", a adăugat managerul unităţii sanitare, profesorul Cătălin Codreanu.

El a amai spus că în cei 50 de ani de existenţă, Centrul a devenit o instituţie medicală puternică, specializată pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor reumatici.

"Centrul de Boli reumatismale înseamnă astăzi, peste 8000 internari şi peste 15.000 consultatii reumatologie anual, facilităţi performante de investigaţie pentru pacienţi ( inclusiv radiologie cu prelucrare digitală a imaginii, echografie osteo-articulară, osteodensitometrie ), un colectiv medical cu vastă experienţă în diagnosticul şi tratamentul bolilor reumatice", a adăugat şeful clinicii.

Ziua Mondială a Artritei se desfăşoară, în 2010, la nivel mondial, sub sloganul "Let's work together!".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei