Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nereguli

Evaziune de aproape 700.000 de lei la două firme care au amenajat spaţiile din Shopping City

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a stabilit o evaziune fiscală de aproape şapte miliarde de lei vechi la două firme care au realizat lucrări de construcţie la complexul Shopping City Suceava. Este vorba despre firmele Ciso Grup din Şcheia şi Ciso Consulting din Suceava, care nu au înregistrat în contabilitate sumele încasate pentru lucrările de amenajare a spaţiilor comerciale din incinta Shopping City.

Directorul executiv al DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a spus că în urma sesizărilor şi a actelor de control făcute de Garda Financiară Suceava, inspectorii fiscali au verificat activitatea celor două firme care au încasat pentru lucrările prestate peste 11,5 miliarde de lei vechi fără a plăti impozitele şi taxele aferente veniturilor încasate.

Astfel, SC Ciso Grup SRL din Şcheia a emis 23 de facturi fiscale pentru lucrările de construcţie efectuate în perioada februarie – octombrie 2008. Suma totală facturată a fost de 930.000 de lei (din care 149.000 de lei reprezintă TVA), bani pe care firma din Şcheia i-a încasat prin virament bancar de la Shopping City Suceava. Inspectorii fiscali au constatat faptul că veniturile obţinute de firmă nu au fost înregistrate în contabilitate, astfel încât societatea nu a plătit bugetului de stat impozitele şi taxele aferente. Prejudiciul final calculat de DGFP Suceava a fost de 473.000 de lei (4,73 de milioane de lei). Pe acelaşi sistem a acţionat şi cealaltă firmă, Ciso Consulting din Suceava, care pentru lucrările de amenajare a spaţiilor din Shopping City Suceava a încasat 227.000 de lei, din care 36.000 de lei reprezintă TVA. Firma nu a înregistrat sumele în contabilitate, prejudiciul final fiind stabilit la suma de 198.000 de lei (1,98 miliarde de lei vechi).

 

Pentru a li se pierde urma, patronii celor două firme şi-au cesionat părţile sociale

Directorul DGFP Suceava a mai declarat că patronii celor două firme au încercat să scape de plata obligaţiilor la bugetul de stat, prin vânzarea părţilor sociale ale firmelor către alte persoane. Astfel, patronul firmei din Şcheia, SC Ciso Grup SRL, şi-a vândut părţile sociale în primele zile ale lunii ianuarie 2009. În cazul SC Ciso Consulting SRL, administratorul a vândut firma în data de 9 iulie 2009, aceasta fiind preluată de o persoană din oraşul Paşcani, judeţul Iaşi.

„Deşi au încercat să scape de plata acestor obligaţii, DGFP Suceava a întocmit plângere penală pe numele asociaţilor care au condus firmele atunci când au realizat lucrările de construcţie, dar şi pe numele actualilor administratori, care au refuzat să se prezinte la controlul inspectorilor fiscali”, a spus Petrică Ropotă.

Pe de altă parte, şeful Finanţelor sucevene a arătat că în baza prevederilor unei Ordonanţe de Guvern din anul 2010, DGFP Suceava are acum posibilitatea de a formula cereri de opoziţie în cazul cesionării părţilor sociale a unor firme care înregistrează datorii la bugetul statului.

„În acest mod, în cazul unor astfel de inginerii financiare, cum au fost constatate la cele două firme, Finanţele pot să depună cereri de opoziţie faţă de cesiunea părţilor sociale”, a declarat Petrică Ropotă.

Directorul executiv al DGFP Suceava a mai adăugat că la cele două firme, SC Ciso Grup Şcheia şi Ciso Consulting Suceava, au fost instituite măsuri asiguratorii pe conturile bancare şi pe bunurile societăţii, însă până în prezent nu s-a reuşit recuperarea prejudiciului. „Misiunea Finanţelor este dificilă, deoarece nici actualii administratori ai firmelor nu s-au prezentat la control. Şi vreau să subliniez că Finanţele lucrează la analize asupra elementelor care pot conduce la prevenirea unor astfel de fenomene, iar în urma informaţiilor deţinute să putem acţiona eficient în aşa fel încât constatarea fraudei să poată fi însoţită şi de recuperarea prejudiciului adus bugetului de stat”, a mai declarat Petrică Ropotă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evaziune de aproape 700.000 de lei la două firme care au amenajat spaţiile din Shopping City.
 Vizualizări articol: 1089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Evaziune de aproape 700.000 de lei la două firme care au amenajat spaţiile din Shopping City5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Atentie la redactare trimis de
(12 oct 2010, 12:39:15
"Prejudiciul final calculat de DGFP Suceava a fost de 473.000 de lei (4,73 de milioane de lei)." Ori sunt sute de mii, ori milioane. Iar 473.000 RON sunt 4,73 miliarde ROL daca tot vrem sa ne facem mai usor intelesi pentru toti.

Mai multa atentie data viitoare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei