Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 sep 2010 - Anul XV, nr. 222 (4513)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Declaraţie a Parlamentului: Acţiunile de expulzare a etnicilor romi contravin flagrant tratatelor UE

Marţi, 21 Septembrie 2010 (18:07:05)

Parlamentul a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, o Declaraţie privind situaţia cetăţenilor români de etnie romă în proces de expulzare sau repatriere din Franţa şi din alte state europene, prin care se califică aceste acţiuni drept o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Potrivit textului declaraţiei, Parlamentul "a luat act cu îngrijorare" de acţiunile recente ale autorităţilor din Franţa şi din alte state europene îndreptate împotriva unor grupuri de cetăţeni de etnie romă din România, concretizate în expulzarea sau repatrierea şi colectarea de date biometrice ale acestora în cadrul unor acţiuni discriminatorii susţinute prin discurs instituţional.

În documentul adoptat de senatori şi deputaţi se menţionează că acţiunile de expulzare sau de repatriere îndreptare împotriva etnicilor roma contravin flagrant prevederilor tratatelor şi directivelor Uniunii Europene, Cartei Drepturilor Fundamantale a UE, Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

În declaraţie se evidenţiază obligativitatea respectării de către toate statele membre ale UE a prevederilor Directivei 2004/38 a Parlamentului Europen şi Consiliului din data de 29 aprilie 2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora şi Directivei Consiliului 2000/43, de punere în aplicare a principiului egalităţii de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau de origine etnică din 29 iunie 2000.

Parlamentul apreciază că apariţia unei situaţii de criză de genul celei actuale impune o reacţie imediată la nivel înalt din partea autorităţilor române pentru identificarea de soluţii rapide care să împiedice agravarea situaţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate, precum şi un impact negativ pe relaţia României cu alte state ale Uniunii Europene

Parlamentul României reaminteşte că Uniunea Europeană reprezintă o comunitate de state şi cetăţeni bazată pe înalte valori democratice, precum toleranţa şi dreptul la diferenţă, respectarea spiritului multiculturalităţii, plurietniei şi libertăţii religioase, libertatea de a alege locul de reşedinţă, nediscriminarea inclusiv pe criteriile de ordin etnic.

Senatorii şi deputaţii salută poziţia principială, de condamnare a campaniilor de repatriere sau expulzare a unor grupuri de etnici roma adoptată de Parlamentul European şi poziţia Comisiei Europene, prin comisarul european pentru justiţie şi cea a preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Proiectul de declaraţie a fost propus plenului Parlamentului de comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi a fost prezentat în plen de preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul PSD Titus Corlăţean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Declaraţie a Parlamentului: Acţiunile de expulzare a etnicilor romi contravin flagrant tratatelor UE.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Declaraţie a Parlamentului: Acţiunile de expulzare a etnicilor romi contravin flagrant tratatelor UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei