Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 aug 2010 - Anul XV, nr. 179 (4470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Udrea: MDRT poate plăti, deocamdată, doar pentru cercetarea aferentă brandului, nu şi pentru creaţie

Luni, 2 August 2010 (19:25:21)

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) poate plăti consorţiul THR-TNS, deocamdată, doar pentru partea de cercetare aferentă brandului turistic, nu şi pentru cea de creaţie, iar logo-ul va apărea, în scurt timp, pe etichetele multor produse, afirmă ministrul de resort, Elena Udrea.

Ea spune, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că orice firmă care vrea să folosească elementele vizuale ale brandului poate să facă acest lucru, dar în anumite condiţii.

Până în prezent, foarte multe firme s-au arătat interesate să folosească acest brand şi în foarte scurt timp logo-ul va putea fi văzut pe etichetele multor produse, spune ministrul.

Udrea vorbeşte, în interviu, despre primul brand turistic al României, de la licitaţia în urma căreia a fost selectat consorţiul THR-TNS la similitudinile dintre frunza din brandul turistic şi unele simboluri comercializate pe internet.

Vă prezentăm interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea:

Reporter: Cum a ajuns asocierea THR-TNS să creeze brandul de turism al României?

Elena Udrea: Firma care a lucrat la acest proiect, asocierea THR-TNS, a fost selectată în urma unei licitaţii internaţionale. La licitaţie au participat 13 asocieri de firme prestigioase din întreaga lume, din care trei s-au calificat în etapa finală: asocierea TBWA Bucureşti - GFK România, asocierea Saffron Brand Consultants - Brandient Consult SRL - Acacia Avenue Limited şi asocierea THR-TNS. Acestea sunt similare ca expertiză şi experienţă în domeniul construirii de branduri de turism. Departajarea între cele trei asocieri calificate s-a făcut în baza ofertei financiare, câştigătoare fiind oferta cu preţul cel mai scăzut. Caietul de sarcini a fost realizat realizat de asocierea celor mai importante asociaţii de comunicare din România şi anume: IAA (International Advertisind Association), APRPR (Asociaţia Profesioniştilor de Relaţii Publice din România) şi UAPR (Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România), care şi-au desemnat câte 2 reprezentanţi în acest sens. Totul s-a întâmplat în modul cel mai transparent şi conform tuturor procedurilor legale în vigoare. Semnarea contractului a avut loc în noiembrie 2009.

R: Ce decizie veţi lua cu privire la controversa legată de vizualul brandului?

E.U.: Iniţial, am aflat de această controversă din mass-media şi am acţionat imediat, solicitând asocierii THR-TNS să ne comunice poziţia lor oficială. Totodată, astăzi am convocat Consiliul de Brand în scopul analizării acestei situaţii, deoarece membrii consiliului sunt de fapt adevăraţii beneficiari ai brandului. Eu mă voi conforma deciziei care se va lua în urma consultării. Este important ca orice decizie s-ar lua, aceasta să aibă susţinerea industriei de turism şi în acelaşi timp să nu întârzie foarte mult campanile de promovare care urmează. Etapa de creaţie a vizualului brandului naţional de turism este doar o mică parte din întregul pachet de servicii contractate, cele mai importante fiind rezultatele cercetării, determinarea avantajelor competitive şi poziţionarea României ca destinaţie turistică. N-aş vrea să mă înţelegeţi greşit: vizualul este un element important al proiectului, mai ales pentru campaniile de promovare care urmează. Este un vizual care, în ansamblul lui (îmbinarea dintre desen şi text), a fost apreciat de membrii consiliului, ca reprezentativ şi coerent pentru promovarea turismului românesc, de aceea decizia lor contează.

R: Veţi mai plăti ceva din contract?

E.U.: Aşa cum stau lucrurile acum, putem plăti numai partea de cercetare. Pentru creaţie aşteptăm varianta finală a elementului vizual, înregistrată cu toate drepturile şi atunci vom reanaliza situaţia.

R: Consideraţi brandul actual un brand reprezentativ pentru turismul românesc?

E.U.: Brandul a fost stabilit în conformitate cu toate regulile şi normele ştiinţifice din domeniu, luând în considereare starea de fapt actuală. Din cercetare reiese că avem puncte tari dar şi puncte slabe, iar brandul nu face decât să se concentreze spre ceea ce poate fi dezvoltat şi folosit din punct de vedere turistic. Pentru realizarea brandului, TNS a făcut o cercetare amplă de piaţă. Cercetarea a fost făcută pe două direcţii, una calitativă şi una cantitativă, ambele direcţii studiind toate cele 8 ţări sursă (Germania, Marea Britanie, Italia, Rusia, Austria, SUA, Franţa, Ungaria) şi România. Avantajele competitive ale României sunt: natura şi peisaje neatinse (lanţul Carpaţilor, Delta Dunării), unicitatea patrimoniului cultural (site-urile înscrise în patrimoniul UNESCO, istorie cu elemente latine şi bizantine), autenticitatea culturii şi a stilului de viaţă (tradiţii bine păstrate) şi aceste lucruri au stat la baza conceptului de brand. Tonul general al vizualului este în deplin acord cu rezultatele cercetărilor, cu poziţionarea stabilită pentru România şi cu atributele care definesc brandul de turism: culori verzi, naturale; forme organice ale literelor, liniile curbe, simbolistica.

R: Cum justificaţi costurile la care s-a ajuns pentru acest brand?

E.U.: Trebuie subliniat că valoarea proiectului nu se reflectă doar în conceptul grafic, aşa cum este greşit prezentat uneori, ci dimpotrivă, el este doar vârful aisbergului, ceea ce stă în spatele lui este cu adevărat valoros şi util. Conceptul a fost dezvoltat pe baza unei foarte ample şi temeinice cercetări care a scos în evidenţă direcţiile de urmat pentru dezvoltarea turismului românesc şi le-a legat într-o idee coerentă. S-a făcut cercetare cantitativă şi calitativă (90 interviuri (30 în România, 60 în alte ţări), 2 focus grupuri (unde s-au confruntat primele concluzii cu anumiţi membrii ai branding council), 5 workshop-uri cu echipa de proiect, 3 branding council-uri, şi o excursie de 4 zile şi cantinativ: 10.800 de interviuri telefonice pentru 8 ţări +România). După cercetare s-au stabilit avantajele competitive, poziţionarea pe piaţă, liniile directoare de comunicare a brandului şi în final partea de creaţie a logoului şi sloganului. Aşadar, munca a fost complexă şi evident costisitoare, iar din costurile totale, sub 100.000 de euro reprezintă partea de creaţie.

R: Care este situaţia domeniilor de internet aferente sloganului?

E.U: Aşa cum am mai spus, domeniile sunt înregistrate şi achiziţionate prin firme de hosting, exclusiv pentru folosinţa MDRT.

R: Există în acest moment acorduri de promovare a produselor turistice sub noul brand? Cum comentaţi prezentarea brandului la meciurile de fotbal şi pe clădiri importante din Bucureşti?

E.U.: Orice agent economic care vrea să folosească elementele vizuale ale brandului poate să facă acest lucru, dar în anumite condiţii. Până acum, foarte mulţi agenţi economici s-au arătat interesaţi de acest lucru şi în foarte scurt timp veţi vedea logoul pe etichetele multor produse, semn că agenţii economici au înţeles importanţa acestui demers. Gândiţi-vă cât de multe produse şi servicii sunt angrenate în industria ospitalităţii şi veţi înţelege de ce sectorul turistic este important în economia generală şi de ce trebuie promovare. Pe noi ne bucură faptul că tot mai multă lume îşi arată sprijinul pentru proiect şi crede în utilitatea lui.

R: Ce legătură are CSOP cu proiectul de brand?

E.U: CSOP a lucrat pentru TNS, pentru ceea ce a însemnat un sondaj pe piaţa din România. Compania a lucrat cu firme originare din celelalte ţări sondate şi era firesc să fie aşa, pentru că nu puteau să desfăşoare ei atâta logistică în fiecare din ţările respective. Nu cunosc mai multe detalii şi cred că este un subiect artificial, fiind vorba de o relaţie comercială între două companii, în care ministerul nu are niciun amestec.

R: Ce va face în perioada imediat următoare Ministerul Dezvoltării şi Turismului pentru promovarea României ca destinaţie turistică?

E.U.:După cum am mai spus, cel mai important lucru este să ne ocupăm de dezvoltarea celor 6 produse turistice competitive pe piaţa internaţională şi de promovare a României ca destinaţie turistică. Sunt conştientă că avem foarte mult de lucru şi am auzit şi multe discuţii referitoare la ceea ce avem de oferit şi cât de pregătiţi suntem pentru turişti străini. Încă de anul trecut, pentru prima dată după revoluţie, Ministerul Turismului a finanţat proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice. O facem şi în acest an, o vom face şi la anul. În fiecare an, cuprindem în bugetul ministerului şi aprobăm prin Hotărâre de guvern, o listă de investiţii în turism. În acelaşi timp, interesul autorităţilor publice locale pentru aceste investiţii este tot mai mare, sunt conştienţi de importanţa lor şi alocă sume importante pentru ele. Având în coordonare din acest an un minister cu competenţe mai largi decât era fostul Minister al Turismului, am putut să dau o nouă orientare investiţiilor în infrastructură, punând accentul pe lucrări în zonele cu potenţial turistic. Nu se întâmplă nimic spectaculos peste noapte, important este să punem cu toţii umărul la schimbarea pe care ne-o dorim.

R: Are România cu adevărat nevoie de un brand în turism?

E.U.: În primul rând trebuie clarificate nişte lucruri; nu este vorba despre un nou brand, ci despre singurul brand de turism care s-a făcut pentru România. Ceea ce a fost anul trecut, căci ştiu că acolo este disputa, nu a fost o campanie de brand; Land of choice nu a fost un brand ci un slogan de campanie. Sloganul este mesajul sub care se desfăşoara o campanie. O ţară poate derula în acelaşi an mai multe campanii de promovare, vezi Turist în Romania, Land of choice, pot exista campanii diferite în funcţie de produsul turistic promovat. Brandul reprezintă o serie de valori, atribute, avantaje competitive ale unei ţări rezumate printr-un slogan şi o imagine. Sloganul şi vizualul prezentat are rolul de a crea în mintea turistului o asociere între imagine şi ceea ce reprezintă România, adică : autenticitate, cultura unică, spiritualitate, explorare, natură, amabilitate. Peste 5 ani cu aceste valori ne dorim să fie asociată România. Revenind la necesitate, oricine lucrează în vânzări şi marketing ştie că nu poţi să vinzi fără promovare şi în acelaşi timp nu poţi să promovezi haotic, fără unitate de mesaj, unitate vizuală şi acţiune targhetată. Acum, pe lângă brand, avem şi o linie directoare pentru strategia de comunicare. Partea complexă, cea a promovării, abia acum urmează şi o vom face conform recomandărilor specialiştilor, într-un demers coerent şi folosind cele mai noi canale de comunicare. Este un lucru extraordinar că în această perioadă de restricţii bugetare putem folosi fonduri europene nerambursabile pentru promovarea turismului în anii următori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Udrea: MDRT poate plăti, deocamdată, doar pentru cercetarea aferentă brandului, nu şi pentru creaţie.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Udrea: MDRT poate plăti, deocamdată, doar pentru cercetarea aferentă brandului, nu şi pentru creaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei