Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 iul 2010 - Anul XV, nr. 176 (4467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu despre romi:Cooperare nu înseamnă doar să blamezi România, ci inserţie socială în ţara gazdă

Joi, 29 Iulie 2010 (16:38:40)

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că problemele privind romii se rezolvă pe baza cooperării, precizând că aceasta "nu înseamnă doar să intri cu buldozerul în tabere şi sa blamezi public România", ci inserţie socială şi în ţările gazdă nu numai în statele de emigraţie.

Ministrul Justiţiei a răspuns astfel, joi, unei întrebări referitoare la recentele abordări ale autorităţilor franceze cu privire la romi.

"Este important să aflăm dacă reţelele de cerşetori romi pot activa în centrul marilor metropole occidentale fără o interfaţare şi interconectare cu reţelele infracţionale locale. Este la fel de important de evaluat dacă tabere întregi de romi s-au putut aşeza şi exista timp de ani de zile fără ca autorităţile locale să se sesizeze şi ce anume au făcut timp de ani de zile acele autorităţi în faţa acestui fenomen. Aceste probleme ascunse privind securitatea cetăţenilor şi respectarea legii ies periodic la suprafaţă şi ar trebui să primească o abordare raţională şi sistemică, pe baza cooperării dintre state, nu una pompieristic electorală. Cooperare nu înseamnă doar să intri cu buldozerul în tabere şi sa blamezi public România. Cooperare înseamnă să punem specialiştii nostri în contact, să se cheltuie cu reinserţia socială şi în ţările gazdă, nu numai în ţările de emigraţie", a subliniat, în răspunsul către agenţia MEDIAFAX, ministrul Predoiu.

Demnitarul a arătat că România a alocat în ultimii 15-20 de ani o atenţie specială problematicii romilor, inclusiv sub aspectul programelor susţinute financiar.

"Este neproductiv să simplificăm problematica romilor şi să o cantonăm la o presupusă inacţiune a ţării de origine a emigranţilor de etnie romă, indiferent care ar fi acea ţară, pentru că România nu este singura ţară de origine. România a implementat rapid în anii '90 legislaţia necesară protecţiei minorităţilor şi a ajuns la un standard european în materie. Chiar şi politic, evoluţia a fost exemplară. Minorităţile, inclusiv minoritatea romă, au expresie politică în Parlament, mai mult, sunt implicit reprezentate chiar în Guvernul României şi susţin Guvernul", a declarat ministrul.

Oficialul român a subliniat faptul că, în pofida acestei realităţi, timp de ani buni de zile după 1990, o serie de state din vestul european au continuat să acorde azil politic cetăţenilor de etnie romă.

"Problema este dacă acele ţări gazdă au implementat la timp politici adecvate fenomenului de emigraţie şi acordare de azil politic cetăţenilor romă, cum ar fi programe guvernamentale de integrare socială în ţările gazdă, sau funcţionari specializaţi nivelul autorităţilor locale care să se ocupe de problema taberelor de romi. Este corect să laşi această problemă să cangreneze, pentru ca apoi sa blamezi exclusiv şi pe nedrept România? Apoi, este important de analizat conexiunea dintre comunităţile infracţionale din rândurile emigranţilor şi cele de crimă organizată din ţara gazdă", a afirmat Cătălin Predoiu.

În opinia ministrului român, problemele de securitatea cetăţenilor şi respectarea legii au depăşit de mult cadrele naţionale şi fac obiectul Programului Stockholm adoptat la nivelul Consiliului de Justiţiei şi Afaceri Interne.

"Europa s-a angajat în cadrul JAI să construiască şi să consolideze prin cooperare un spaţiu de securitate şi libertate. În acest spirit trebuie abordată problema romă, nu în spiritul trecutului. Problema romă este de dimensiune europeană, depăşeşte graniţele Parisului sau ale Romei. Problema romă este doar tangentă problemei de criminalitate transfrontalieră şi crima organizată", a declarat Predoiu.

Demnitarul a precizat că este o greşeală blamarea unei întregi minorităţi, când problema este de fapt alta: crima organizată şi lipsa de răspuns sistematic şi transnaţional unei probleme sociale.

"Fenomenul criminalităţii transnaţionale este osmotic în dublu sens. Nu există o ţară de export de criminalitate, şi unele de import de criminalitate. Şi România se confruntă adesea cu probleme de criminalitate economică transnaţională, proxenetism, abuz sexual asupra minorilor, corupţie etc, care au sursă în terţe state, europene sau nu, şi a abordat conduita corectă, de combatere a fenomenului prin cooperare, reţinându-se să blameze ţările de origine ale infractorilor", a declarat ministrul.

Cătălin Predoiu a arătat că România implementează politici adecvate privind criminalitatea transnaţională şi centrul SECI (Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei - Southeast European Cooperative Initiative-n.r.) de la Bucureşti este un exemplu de cooperare interstatală în problema migraţiei şi a combaterii criminalităţii transnaţionale.

"Suntem gata să extindem cooperarea în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne. Suntem gata să lucrăm cu experţi francezi în legislaţie şi programe de reinserţie socială, pentru derularea unor programe comune. E valabil şi pentru alte State Membre, care se confruntă cu acest flagel", a susţinut ministrul.

Cătălin Predoiu a afirmat că intenţionează să invite, la o masă rotundă, pentru o discuţie informală pe această temă, plecând de la spiritul Programului Stockholm în materie de Justiţie, pe ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, "un mare prieten al Romaniei", pe ministrul de Interne, ministrul de Externe şi pe procurorul general al României, pentru a găsi cele mai bune căi de cooperare sub acest aspect.

Reacţia ministrului român Cătălin Predoiu în ceea ce priveşte chestiunea romilor vine după ce ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis, miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria, a informat AFP.

Hortefeux a adăugat că jumătate din taberele ilegale de romi şi nomazi din Franţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni. Ministrul a estimat la 300 numărul taberelor din ţară.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat miercuri o reuniune specială controversată la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute în urmă cu aproximativ zece zile într-o localitate din centrul Franţei, când o Jandarmerie a fost atacată şi mai multe daune au fost produse, în urma morţii unui tânăr rom, ucis de un jandarm în timpul unei urmăriri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu despre romi:Cooperare nu înseamnă doar să blamezi România, ci inserţie socială în ţara gazdă.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu despre romi:Cooperare nu înseamnă doar să blamezi România, ci inserţie socială în ţara gazdă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei