Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 iul 2010 - Anul XV, nr. 160 (4451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Localităţile de pe marginea Prutului protejate preventiv, în lipsa informaţiilor din Ucraina

Duminică, 11 Iulie 2010 (13:37:39)

Autorităţile ucrainiene nu transmit niciun fel de avertizare României în cazul producerii de inundaţii sau viituri pe teritoriul Ucrainei, astfel că cele din judeţul Botoşani sunt obligate să ia măsuri preventive, în baza unor anticipări proprii, fără a şti cu exactitate ce s-ar putea întâmpla.

Anunţul de vineri al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani privind evacuarea unor familii din localităţile aflate pe marginea Prutului, Baranca şi Rădăuţi Prut, a creionat imaginea unui dezastru iminent cauzat de o viitură ce era aşteptată din Ucraina.

La faţa locului situaţia era însă ceva mai calmă, pe de o parte pentru că nişte date concrete lipseau, iar, pe de altă parte, pentru că anticipările făcute de specialiştii locului nu prevesteau un dezastru.

Era în jur de ora 20.00 când am ajuns pe malul Prutului, în localitatea Baranca din judeţul Botoşani, acolo unde aveam informaţii că mai multe familii fuseseră evacuate din cauza viiturii ce era aşteptată.

În sat domnea liniştea, pe uliţe întâlneai din când în când câte un localnic. Doar jos, pe marginea apei, erau adunaţi reprezentanţi de la ISU Botoşani, Poliţia de Frontieră, Poliţia locală şi primarul. Erau cu toţii calmi şi priveau, cot la cot cu zeci de săteni adunaţi, spre apa care cuprinsese deja câteva locuinţe amplasate în zona inundabilă.

"Probabil vom lua o măsură", a răspuns un poliţist, la întrebarea reporterilor nedumeriţi de ce zeci de oameni erau lăsaţi să stea la doi metri de apă în condiţiile în care era aşteptată o viitură.

Primarul localităţii, Viorel Atomei, a confirmat că 35 de persoane, între care 24 de copii, din 26 de case, fuseseră evacuate în baza unui ordin emis de prefectul de Botoşani, vineri la ora 13.00, dar a explicat că oamenii respectivi aveau locuinţe într-o zonă mai înaltă a satului, construite după inundaţiile din 2008.

Casele care fuseseră acum evacuate erau de fapt vechile locuinţe, de care oamenii nu se pot desprinde şi unde mai cresc animale şi lucrează pământul.
Întrebaţi reprezentanţii autorităţilor la ce anume se aşteaptă, răspunsul lor sincer a fost "nu ştiu ce se întâmplă în Ucraina".

Primarul a explicat că toate măsurile luate se iau în baza măsurătorilor făcute la Oroftiana, fără a şti însă dacă în ţara vecină cotele sunt în creştere sau nu.

Colonelul Petru Dolachi de la ISU Botoşani a declarat că nu există aproape nicio comunicare cu autorităţile din Ucraina, astfel că acestea nici măcar nu avertizează România în cazul în care se confruntă cu vreun dig rupt sau vreo viitură.

"Ucraina nu e membră UE şi nu e obligată să transmită niciun fel de informaţie. Are un sistem de informare supracentralizat şi asta e", a precizat reprezentantul de la ISU.

El a explicat că o posibilă viitură s-ar fi putut produce în timpul nopţii şi s-a decis evacuarea oamenilor din timpul zilei, pentru a nu-i speria în miez de noapte dacă vreun dezastru ar fi urmat să se producă.

La Rădăuţi Prut, acolo unde alţi oameni fuseseră evacuaţi şi unele case fuseseră împrejmuite cu saci de nisip, atmosfera era la fel de calmă. Şeful centrului operaţional de la ISU Botoşani, Cristian Amarandei, a declarat că, potrivit cotelor înregistrate la ora 20.00, se înregistra o scădere la Oroftiana şi o uşoară creştere la Rădăuţi Prut, nivelul apei fiind cu 50 de centimetri peste cota de inundaţie.

"Nu se ştie cota de la Cernăuţi", a recunoscut şi Cristian Amarandei, precizând însă că se aşteaptă ca efectul viiturii să fie cât mai mic.

Întrebat pe ce se bazează când afirmă acest lucru, şeful centrului operaţional de la ISU Botoşani a propus să mergem la staţia hidrologică din localitate, unde autorităţile marcaseră nivelul până la care Prutul urcase atunci când s-au produs inundaţiile în 2008, iar apa era, vineri, la câteva sute de metri distanţă. În acest context, ei au explicat că este puţin probabilă producerea unui dezastru.

Reprezentanţii autorităţilor locale au afirmat că marea problemă cu care se confruntă o constituie lipsa informaţiilor din Ucraina.

"Noi ne putem da seama că se întâmplă ceva în Ucraina doar atunci când ne confruntăm cu o creştere însemnată a nivelului Prutului. De exemplu, ieri (joi - n.r.) apa a crecut cu 65 de centimetri într-o oră. E clar că s-a întâmplat ceva în Ucraina. Probabil că li s-a rupt vreun dig, dar noi nu avem de unde şti", a declarat reprezentantul Poliţiei de Frontieră.

Specialiştii susţin necesitatea încheierii unui protocol între România şi Ucraina în baza căruia cele două state să fie obligate să facă schimbul de informaţii pentru a evita producerea unor dezastre.

Acest lucru nu depinde însă de ei, astfel încât nu le rămâne decât să continue să ia decizii şi măsuri preventive în funcţie de experienţă şi intuiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Localităţile de pe marginea Prutului protejate preventiv, în lipsa informaţiilor din Ucraina.
 Vizualizări articol: 415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Localităţile de pe marginea Prutului protejate preventiv, în lipsa informaţiilor din Ucraina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei