Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 iul 2010 - Anul XV, nr. 158 (4449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Baconschi ar putea fi audiat la CNCD în legătură cu o declaraţie posibil discriminatorie

Joi, 8 Iulie 2010 (14:47:03)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost citat şi ar putea fi audiat, joia viitoare, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în legătură cu o declaraţie făcută în luna februarie şi considerată discriminatorie de mai multe ONG-uri care l-au reclamat forului.

"L-am citat pe domnul Baconschi pentru a-l audia, săptămâna viitoare, în legătură cu afirmaţia aceea despre infracţionalitatea romilor, acea faimoasă declaraţie conţinând cuvântul «fiziologic»", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Acesta a precizat că audierea ministrului Baconschi după un interval destul de lung se datorează întârzierii cu care Parlamentul a tranşat problema noii componenţe a forului.

Potrivit procedurii, chiar dacă a fost citat, Baconschi poate evita să compară în faţa plenului CNCD, existând varianta de a fi reprezentat de un avocat sau de un jurist al instituţiei pe care o conduce.

Mai multe zeci de organizaţii non-guvernamentale au cerut demisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, reprezentanţii acestora declarându-se nemulţumiţi de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care îl consideră "rasist" şi în legătură cu care l-au reclamat la CNCD.

ONG-urile au fost nemulţumite de o declaraţie făcută de Teodor Baconschi în timpul întrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, în 11 februarie 2010, dar şi de un comunicat de presă al Guvernului, din aceeaşi zi, menit să informeze despre temele discuţiei dintre Emil Boc şi Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea română din Franţa, ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE: «Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă.» Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cu etnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului", scriau într-un comunicat din februarie reprezentanţii celor câteva zeci de organizaţii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

În opinia reprezentanţilor acestora, Baconschi "nu este la curent cu faptul că asocierea infracţionalităţii cu etnia, acel «racial profiling», nu este nici în spiritul, nici în litera legii europene a secolului XXI pe care o invocă, dimpotrivă".

Reprezentanţii ONG-urilor mai susţineau că asocierea etniei cu infracţionalitatea "lezează dreptul romilor la demnitate" şi încalcă normele româneşti, europene şi internaţionale în materia drepturilor omului.

Mai mult, declaraţiile de acest gen nu sunt o premieră în peisajul public românesc, susţineau ONG-urile, amintind de "cazul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, sancţionat" la momentul respectiv de societatea civilă.

În plus, "acelaşi tip de discurs apare şi în comunicatul de presă al Guvernului României, în urma întrevederii dintre premierul Boc şi Secretarul de Stat Lellouche: «Un punct important pe agenda întrevederii a vizat măsurile avute în vedere de autorităţile române pentru prevenirea şi descurajarea infracţiunilor comise pe teritoriul Franţei de cetăţeni români de etnie romă». Prin conţinutul său, şi comunicatul de presă emis de Guvernul României face trimitere explicită şi deliberată la existenţa unei legături directe între un grup etnic şi infracţionalitate", criticau ONG-urile.

Reprezentanţii acestora susţineau că, din cauza "gravităţii" afirmaţiilor lui Baconschi, solicită "demisia de onoare a acestuia sau demiterea sa".

"Considerăm că menţinerea domnului Baconschi în fruntea Ministerului de Externe român, în urma afirmaţiilor făcute, lezează demnitatea cetăţenilor români şi că este inadmisibil ca purtătorul de imagine al României în plan extern să dea dovadă de rasism instituţionalizat cu explicaţii ştiinţifice tipice Evului Mediu. Solicităm, de asemenea, Guvernului României şi Ambasadei Republicii Franceze în România să-şi clarifice public poziţiile referitoare la asocierea etnicităţii rome cu infracţionalitatea", conchideau reprezentanţii organizaţiilor.

Protestul a fost iniţiat atunci de ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Asociaţia ACCEPT, Centrul de Resurse Juridice şi Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, şi susţinut de alte câteva zeci de organizaţii care se ocupă de promovarea drepturilor omului.

În replică, Teodor Baconschi declara la o întâlnire cu reprezentanţii romilor, că nimic din convingerile sale nu are de-a face cu rasismul, dar că în calitatea sa nu poate să ignore sau să subestimeze semnalele critice primite din orice stat UE care se confruntă cu infractori.

"Domnul Lellouche a venit însoţit de trei parlamentari cu un mesaj foarte sever, acela că autorităţile franceze roagă autorităţile române să se mobilizeze pentru a diminua infracţionalitatea în cadrul comunităţii româneşti pentru că aceasta a atins un nivel ingrijorător", spunea Baconschi. El adăuga că i-a transmis omologului francez că România nu are "cetăţeni de două categorii şi că încercarea de a cataloga în două grupe este extrem de periculoasă".

Baconschi amintea că a subliniat în declaraţia de presă de la finalul întâlnirii cu Lellouche calitatea umană foarte bună a comunităţii româneşti din Franţa.

"Cuvântul «fiziologică» inducea o idee contrară celei speculate, respectiv că în comunitatea românească nu există o rată anormală. Intenţia mea a fost de a spune că în orice comunitate ai o rată de infracţionalitate obişnuită. Eu am ieşit în apărarea întregii comunităţi pe această idee - că nu există printre românii din Franţa, de etnie română sau romă, infracţionalitate mai mare ca în cea marocană sau, de altfel, din Franţa", explica Baconschi.

El sublinia însă că, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, nu poate să ignore sau să subestimeze "semnalele critice primite din orice stat UE care se confruntă pe teritoriul său cu reţele de infractori, crimă organizată, cerşetorie".

"Avem această problemă. A o ignora nu înseamnă a o rezolva. Sunt de acord cu un apel la luciditate de multe ori autocritică. Aşa cum şi eu am făcut adineauri mea culpa pentru o expresie răstălmăcită. Aşa şi eu vă rog să nu băgăm sub covor sau dulap problemele. (...) Trebuie să recunoaştem: există rasism, exisă xenofobie, există politicieni în fiecare ţară care sunt tentaţi să instrumentalizeze această problemă, să creeze ţapi ispăşitori şi să spună, pe fondul crizei economice, «Iată vinovaţii, iată de ce a crescut infracţionalitatea»", mai spunea ministrul.

El adăuga că acest lucru nu este adevărat şi tocmai în acest context este necesară solidaritate în construirea unei strategii de îmbunătăţire a imaginii românilor în Europa.

La două săptămâni de la momentul la care Baconschi făcea aceste declaraţii, aproximativ 300 de persoane, cei mai mulţi romi, au organizat un protest în faţa Guvernului, cerând demisia ministrului Baconschi, pe care l-au acuzat de rasism. Participanţii la protestul de atunci au scandat, au făcut glume şi şi-au exprimat nemulţumirile faţă de afirmaţiile ministrului "de Extreme".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Baconschi ar putea fi audiat la CNCD în legătură cu o declaraţie posibil discriminatorie.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Baconschi ar putea fi audiat la CNCD în legătură cu o declaraţie posibil discriminatorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei