Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iul 2010 - Anul XV, nr. 157 (4448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Un criminal în serie, care ucide numai visele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Există, dincolo de sinistraţii ştiuţi, priviţi cu compasiune sau cu indiferenţă şi de politicieni, dar şi de oamenii de fiecare zi, o neştiută mulţime de sinistraţi, adolescenţii. Pe stradă, prin licee, prin parcuri, prin biblioteci, prin baruri, prin discoteci, adolescenţii par a fi doar nişte tineri fericiţi, deşi niţel superficiali, şi care îşi aşteaptă, cu nerăbdare şi cu o boare de nelinişte, viitorul. Din nefericire, ei sunt deja nişte tragici sinistraţi, dar care se arată ca atare doar într-un ungher al realităţii lor, undeva, sub nivelul solului sucevean, într-un club de noapte oarecare. Acolo, în colţul lor de realitate, adolescenţii sunt trişti şi îngrijoraţi, în ciuda bravurii cu care se prefac a petrece, iar unul dintre ei ni se adresează, în numele celorlalţi, neiertător: „Voi m-aţi transformat într-un criminal în serie, / Care îşi ucide numai visele!”. Şi nu-i auzim, nu putem şi nici nu vrem să-i auzim.

E tragic să vezi, să simţi visele adolescenţilor ucise unul câte unul. Stau, în realitatea lor, pe buza prăpastiei realităţii româneşti, fără să le pese că diluviile ultimelor zile au ras de pe faţa pământului cartiere şi sate, fără să se entuziasmeze în faţa petrecerilor groteşti de la Rădăuţi, pe care le-a zămislit, primul în judeţ, peste leşul unor remarcabile festivaluri culturale, humoreanul Marius Ursaciuc, şi el pregătit pentru un alt dezmăţ public cu bere, mititei şi manele folclorice. Adolescenţilor nu le pasă nici „de ce tace Băsescu”, nici dacă se aruncă în premierul Boc cu roşii şi cu ouă crude, nici dacă se retrag sau nu apele, ei deja zac pe leşul copilăriei lor, fără a putea lăstări speranţe, cu care să înfrunte, în curând, cumplita realitate românească. Adolescenţilor nu le pasă nici de evenimentele culturale cu care ne amăgim noi, îmbătrâniţii acestei societăţi româneşti dezgustătoare, în care nu mai există nimic sfânt, în care ne comportăm ca lupii, fiecare îmbrâncind pe celălalt cu adevărul său vremelnic, cu orgoliul, cu poziţia, cu banii, cu averea, cu titlurile, cu nimicnicia sa, iar noi nici nu băgăm de seamă că adolescenţii, aceşti tragici sinistraţi ai contemporaneităţii, au o altă cultură, pe care o cultivă, fără sprijin, prin tainiţele realităţii lor, cultura Underground, cea în care excelează, la nivel de reprezentativitate, muzica rock, muzica protestului trăit până la înstrăinare de sine. Suceava are o puzderie de trupe rock, unele deja afirmate în restul ţării, altele în curs de afirmare, dar toate sunt ignorate de o suficienţă culturnică prin care se exprimă, de fapt, incapacitatea tuturor de a înţelege şi de a pregăti, în plan social, profesional şi cultural, viitorul copiilor noştri, aflaţi, deja, la vârsta adolescenţei.

Noi avem problemele noastre: ni se taie salariile, ni se fură locurile de muncă, ni se blochează accesul la medicamente, ca să murim cu zile, suntem jefuiţi prin taxe directe şi indirecte, prin impozite şi prin şpăgi. Noi avem, de fapt, consecinţele noastre, pentru că o astfel de societate am durat noi, sinistraţii benevoli ai Europei contemporane. Dar ei, adolescenţii, de ce să devină victimele nevredniciei noastre? Cum să se salveze, cine să-i mai salveze?

Suceava nu are timp de sinistraţii ei de durată, generaţiile de adolescenţi. România nu are timp de sinistraţii ei de durată, generaţiile de adolescenţi. Împotriva urâciunii realităţilor româneşti ne protejăm, minţindu-ne, cu fastuoasele zile ale unor târguri fără istorie, petrecute delirant şi într-o complicitate generală precum în iarmaroacele de odinioară, în care măcar se realizau nişte schimburi comerciale şi culturale, dincolo de perdeaua petrecăreaţă a vremelniciilor. Împotriva urâciunii realităţilor româneşti ne amăgim cu afişări de ură sau de înţelegere faţă de conducătorii pe care îi merităm, preşedintele Băsescu şi premierul Boc făcându-ne magnifica cinste de a ne vizita, pentru a exprima, prin ridicări din umeri, compasiune faţă de sinistraţii puhoaielor cereşti, nu şi faţă de cei tragici, adolescenţii. Împotriva urâciunii realităţilor româneşti ridicăm, aparent băşcălios, vorbe de duh, umorul românilor fiind expresia definitivă a spiritului nostru mioritic: Iată că, acu-acuşi, / Într-un ceas de nenoroc, / Pe la tot mai multe uşi / Vine criza: Boc! Boc! Boc!

Dar dincolo de acestea, nu auziţi, cumva, cum, din subsolurile Sucevei, un adolescent ne acuză neiertător: „Voi m-aţi transformat într-un criminal în serie, / Care îşi ucide numai visele!”?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un criminal în serie, care ucide numai visele.
 Vizualizări articol: 1864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
Un criminal în serie, care ucide numai visele4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari dle Ion Dragusanul trimis de
( 7 iul 2010, 15:14:11
Articolul dvs, ca mai toate articolele pe care le scrieti ma linistesc si-mi ofera multa inspiratie. Felicitari!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei