Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iul 2010 - Anul XV, nr. 156 (4447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Metodologia de recalculare a pensiilor speciale în baza punctajului mediu anual,în dezbatere publică

Marţi, 6 Iulie 2010 (14:28:37)

Proiectul de hotărâre de Guvern, prin care este stabilită metodologia de recalculare a pensiilor speciale, prin determinarea punctajului mediu anual, a fost supus, marţi, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Proiectul de act normativ prevede că recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, se va face prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000.

"Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea punctului de pensie", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Astfel, persoanelor cărora, la data acordării pensiei de serviciu, li s-a calculat şi punctaj mediu anual în sistemul public, li se va atribui acest punctaj în cadrul procesului de recalculare şi li se va acorda cuantumul corespunzător pensiei din sistemul public.

În cazul pensiilor de serviciu care, conform legii speciale în baza cărora au fost stabilite, au regimul unei pensii anticipate sau anticipate parţiale şi pentru care, la data acordării acestora, s-a calculat punctaj mediu anual în sistemul public, vor deveni pensii pentru limită de vârstă şi vor fi recalculate în baza Legii nr.19/2000, respectiv prin eliminarea diminuării, după caz, precum şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.

Pentru persoanele care, la data acordării pensiei de serviciu, nu a fost calculat punctajul mediu anual în sistemul public întrucât nu erau îndeplinite condiţiile de vârstă şi/sau de stagiu de cotizare, recalcularea se va face considerându-se că aceste condiţii au fost îndeplinite şi li se va calcula punctajul mediu anual corespunzător categoriei de pensie stabilită în baza legii cu caracter special.

"Sunt exceptate pensiile de serviciu anticipate care devin pensii pentru limită de vârstă, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Legea nr.119/2010, şi pentru care se calculează punctajul mediu anual corespunzător acestei categorii de pensie", se arată în proiectul de act normativ.

Recalcularea pensiilor de serviciu se va face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii, la calculul punctajului mediu anual utilizându-se stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii şi stagiile de cotizare prevăzute în Legea nr.19/2000 sau în anexele ei.

În cazul în care la stabilirea pensiei de serviciu s-au avut în vedere perioade realizate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public, punctajul mediu anual se va calcula ţinând cont de prevederile art. 194 din Legea nr.19/2000, care precizează că "între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş".

Proiectul de act normativ mai stabileşte că la determinarea punctajului mediu anual se valorifică numai perioadele realizate până la data stabilirii sau a recalculării pensiei de serviciu în baza legii speciale.

În ce priveşte recalcularea pensiilor de invaliditate, stabilite doar în baza unor legi cu caracter special, şi pentru care nu s-a calculat punctaj mediu anual în sistemul public, stagiul potenţial se va determina respectându-se prevederile art. 59 sau art. 60 din Legea nr.19/2000.

Pentru cei care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decât jumătate din stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, stagiul potenţial se determină ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare necesar, neputând fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invalidităţii până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii speciale se vor recalcula, de la caz la caz, din pensia pentru limită de vârstă recalculată, pensia de invaliditate gradul I recalculată, pensia de invaliditate gradul I, stabilită conform Legii nr.19/2000.

Proiectul de HG mai stabileşte că prevederile se aplică şi în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensii de serviciu se stabilesc începând cu data intrării în vigoare a Legi 119/2010, în cazul lor casele teritoriale de pensii trebuind să emită atât decizia de pensie de serviciu în baza legii speciale, cât şi decizia de recalculare a acesteia.

"Pensiile de serviciu care au fost stabilite în baza unor hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată se recalculează potrivit prevederilor Legii nr.119/2010 şi ale prezentei hotărâri", mai stabileşte proiectul de act normativ.

Iniţiatorii documentului arată în nota de fundamentare că neadoptarea acestor măsuri ar duce la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, precum şi la creşterea excesivă a deficitului bugetar.

Măsurile prevăzute în proiectul de HG vizează pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi ale personalului Curţii de Conturi.

"Prezentul proiect vizează respectarea egalităţii de tratament între toţi participanţii la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, respectiv un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege", se mai arată în nota de fundamentare.

Aplicarea măsurii de recalculare va determina o reducere a cheltuielilor bugetare lunare de aproximativ 21,5 milioane lei.

Proiectul de HG va fi în dezbatere publică până în 15 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Metodologia de recalculare a pensiilor speciale în baza punctajului mediu anual,în dezbatere publică.
 Vizualizări articol: 1019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Metodologia de recalculare a pensiilor speciale în baza punctajului mediu anual,în dezbatere publică1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei