Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 iul 2010 - Anul XV, nr. 155 (4446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu nu exclude restricţii prudenţiale suplimentare privind creditele în valută

Luni, 5 Iulie 2010 (15:35:39)

BNR ar putea introduce în perioada următoare noi restricţii privind creditarea în valută, cum ar fi raportul dintre valoarea finanţării şi a garanţiei sau gradul de provizionare aferent împrumuturilor în devize străine, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Dă-i românului mintea de apoi. Dacă a trebuit să trecem printr-o experienţă mai puţin plăcută ca să înţelegem ce înseamnă risc valutar, cel puţin să promovăm această idee. La nivelul normelor prudenţiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudente în ceea ce priveşte valoarea creditului în raport cu valoarea garanţiei în domeniul creditului în valută. De asemenea, constituirea unor provizioane mai mari este posibil să fie o soluţie", a spus Isărescu, la finalul unui seminar privind creditarea în valută organizat de Banca Naţională a României.

El a lăsat să se înţeleagă că BNR nu are pregătite deja astfel de măsuri, care ar trebui "cântărite cu mare atenţie".

"Din datele noastre se conturează decizii şi la nivel european, la nivelul BCE, dar nu numai. Problema creditului în valută nu se limitează la nivelul României. Suntem pe undeva pe la mijloc, sunt ţări care trec şi prin experienţe mult mai grele în acest domeniu, ţări din est, decât cele prin care a trecut România", a spus Isărescu.

El a ţinut să precizeze că mesajul conferinţei privind creditarea în valută nu reprezintă o neîncredere în moneda naţională, prin reiterarea riscurilor valutare, ci mai degrabă de încredere.

"Fac această precizare cu atât mai mult cu cât în perioada actuală evoluţiile de pe piaţa valutară au reinflamat pasiunile, abordările emoţionale, şi să nu cumva să se înţeleagă că noi vorbind despre limite prudenţiale, nu administrative, în ceea ce priveşte creditarea în valută nu avem încredere în leu. Dimpotrivă, vrem să transmitem un semnal de încredere în moneda naţională", a adăugat oficialul BNR.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a arătat că problematica finanţării în valută se află pe agenda europeană, iar o abordare unitară, care să includă şi ţările de origine ale băncilor-mamă ar putea fi mult mai eficientă.

Popa este adeptul unei restricţionări axate pe debitorii care nu au venituri în moneda în care se împrumută, recunoscând totodată că economisirea internă nu este suficient de dezvoltată pentru a permite o creditare susţinută în mponedă naţională.

"Trebuie să privim drept utilă o anumită prezenţă a creditului în valută. (...) Trebuie să ne concentrăm pe economisirea internă, prin eliminarea tuturor barierelor care pot llimita această economisirea", a adăugat Popa.

Viceguvernatorul BNR se aşteaptă ca, pe lângă prudenţa mai mare a firmelor şi gospodăriilor, băncile să se adreseze în primul rând sectorului corporativ productiv şi prin credite în lei.

"Condiţia era ca aceste credite să ducă şi în investiţii, la fel investiţiile străine directe, nu doar imobiliare şi bunuri de consum, cum parţial s-a întâmplat şi în România", a continuat Popa, vorbind despre creditarea în valută din ţările europei centrale şi de est.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu nu exclude restricţii prudenţiale suplimentare privind creditele în valută.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu nu exclude restricţii prudenţiale suplimentare privind creditele în valută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei