Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MFP va împrumuta primăriile cu până la 1,5 mld.lei din privatizări pentru restanţele către furnizori

Miercuri, 19 Mai 2010 (15:45:10)

Finanţele vor împrumuta primăriile, în acest an, cu până la 1,5 miliarde lei, fonduri din privatizări, pentru achitarea obligaţiilor restante la 31 decembrie 2009 către furnizorii de servicii şi lucrări, aceştia urmând să utilizeze banii exclusiv pentru a-şi plăti la rândul lor datoriile către stat.

Propunerea, inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, a fost avansată avându-se în vedere volumul ridicat al plăţilor restante înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale faţă de operatorii economici care prestează servicii şi lucrări de interes public local, precum şi datoriile pe care aceştia le înregistrează, la rândul lor, faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, şi ţinând cont de prevederea din acordul cu Fondul Monetar Internaţional referitoare la eliminarea plăţilor restante.

Împrumuturile acordate primăriilor de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vor avea o dobândă de 6,25%, termen de rambursare de maxim cinci ani şi o perioadă de graţie de un an.

Beneficiarii fondurilor vor fi operatorii economici, furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv firmele care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului.

Perioada de acordare a împrumutului se stabileşte în convenţiile încheiate cu unităţile administrativ-teritoriale.

Sumele vor fi utilizate de către operatorii economici exclusiv pentru stingerea obligaţiilor fiscale.

Totodată, banii vor fi folosiţi pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante ale companiilor care au de încasat sume restante de la operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat.

Obligaţiile fiscale restante reprezintă totalitatea obligaţiilor datorate de către operatorii economici la data de 31 decembrie 2009 şi neachitate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat la fondurile speciale.

Rambursarea împrumutului se va efectua în tranşe lunare, începând cu prima lună după încheierea perioadei de graţie. Dobânda aferentă reprezintă venit al bugetului trezoreriei statului se plăteşte lunar, începând cu luna următoare acordării împrumutului şi se calculează prin aplicarea ratei de 6,25% la soldul împrumutului.

Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se va calcula o dobândă de întârziere de 0,1% pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului trezoreriei statului.

Unităţile administrativ-teritoriale vor vira sumele datorate în conturi distincte deschise la Trezoreria operativă centrală, codificate cu codurile de identificare fiscală ale acestora.

În termen de trei zile lucrătoare de la alimentarea acestor conturi vor fi stinse obligaţiile de plată, în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital.

În cazul în care unităţile administrativ-teritoriale nu respectă termenele de rambursare, Ministerul Finanţelor Publice va sista alimentarea bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Până la lichidarea obligaţiilor de plată, cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, care au fost sistate, vor fi alocate bugetelor locale numai pentru achitarea acestor obligaţii.

Ordonatorii principali de credite şi autorităţile deliberative au obligaţia ca la elaborarea şi aprobarea bugetelor locale să prevadă restituirea sumelor acordate de Ministerul Finanţelor Publice.

"În situaţia în care unitatea administrativ-teritorială, respectiv subdiviziunea acesteia, după caz, are calitatea, atât de debitor pentru obligaţiile de plată restante înregistrate de aceasta faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, la data de 31 decembrie 2009 şi neachitate la data solicitării, cât şi de creditor pentru creanţele fiscale restante către bugetul local al acesteia la data de 31 decembrie 2009 şi neachitate la data solicitării poate opera compensarea sumelor respective potrivit procedurii aprobate prin ordin comun al ministrului Finanţelor Publice şi ministrului Administraţiei şi Internelor", se arată în proiect.

Ministerul Finanţelor Publice va elabora norme metodologice de aplicare în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MFP va împrumuta primăriile cu până la 1,5 mld.lei din privatizări pentru restanţele către furnizori.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MFP va împrumuta primăriile cu până la 1,5 mld.lei din privatizări pentru restanţele către furnizori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei