Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vlădescu: E cea mai corectă soluţie, nu am capacitatea să prevăd reacţia justiţiei şi riscul social

Joi, 6 Mai 2010 (21:05:00)

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, apreciază că reducerea drastică a cheltuielilor reprezintă cea mai corectă soluţie din punct de vedere economic, ajustându-le la nivelul anului 2007, şi se aşteaptă la contestări în justiţie şi eventuale mişcări sociale, fără să le poată anticipa amploarea.

"Este cea mai bună schemă de ieşire din marasmul care ne paşte (...) Uitaţi-vă la curba salariilor, a inflaţiei şi a productivităţii şi vedeţi unde s-a produs ruptura. Noi nu facem decât să ajustăm la nivelul rupturii din 2007. Este o întoarcere la realitate", a spus Vlădescu pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă se aşteaptă la contestări în instanţă a măsurilor anunţate, ministrul Finanţelor a spus că vede posibile mişcări de coalizare a diferitelor grupuri sociale, precizând însă că nu are "capacitatea de a previziona reacţia justiţiei şi riscurile sociale".

"Mă aştept la reacţii de tot felul (...) Toţi cei care până ieri spuneau că majorarea taxelor este o crimă, şi că ar trebui ajustate cheltuielile publice, acum spun că tăierea salariilor este o crimă. Dar cheltuielile majore, şi care au sărit din limite, sunt în social şi în salarii", a adăugat Vlădescu.

El s-a arătat nedumerit că jurnaliştii critică astfel de măsuri, când mediul privat şi inclusiv mulţi angajaţi din presă au suferit anul trecut tăieri de salarii chiar de 50%.

"Luaţi în calcul că această ajustare nu face decât să aducă lucrurile la o bază economică sustenabilă, gândiţi-vă ce s-a întâmplat în sectorul privat anul trecut. Gândiţi-vă câţi dintre colegii dumneavostră au pierdut anul trecut 50% din salariu şi veţi vedea după aceea dacă această ajustare este necesară în primul rând", a afirmat Vlădescu

El a spus că ajustarea va fi definitivă şi va genera posibilitatea ca în continuare creşterile salariale să fie sustenabile, recunoscând că era mult mai suportabil să se înceapă restructurarea în 2009, decât să se aplice o tăiere de 25% în 6 luni.

"Dacă începea în 2009 era mult mai simplu, dar e deja istorie, nu ne mai foloseşte", a conchis Vlădescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu FMI, pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vlădescu: E cea mai corectă soluţie, nu am capacitatea să prevăd reacţia justiţiei şi riscul social.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlădescu: E cea mai corectă soluţie, nu am capacitatea să prevăd reacţia justiţiei şi riscul social0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei