Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Reducerea alocaţiilor complementare şi familiale va crea tensiuni sociale suplimentare

Joi, 6 Mai 2010 (14:03:40)

Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, după discuţiile cu Banca Mondială, că reducerea alocaţiilor complementare şi familiale ar putea fi un genocid pentru persoanele mai sărace şi dezavantajate şi va crea tensiuni sociale suplimentare.

"Reducerea alocaţiilor complementare şi familiale cred că este tot o formă de reducere a cheltuielilor pentru ajutorul social, dar care va crea tensiuni sociale suplimentare, pentru că practic valorile respective sunt infime şi, dacă facem un calcul pe bugetul de familie, valoarea alocată nu reprezintă decât aproximativ 35 la sută din consumul de alimente strict necesar fiecărui cetăţean", a afirmat Hossu.

El a precizat că o astfel de măsură ar duce la scăderea alocaţiilor sub nivelul de îngrijire pentru penitenciare sau spitale care este alocat în prezent.

"Este evident că asta va crea o problemă suplimentară şi trebuie analizată cu responsabilitate, pentru a nu se ajunge la un genocid pentru cei care sunt mai săraci şi dezavantajaţi", a mai spus Hossu.

Guvernul a convenit cu Banca Mondială să reducă limita maximă de venit în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, de la 470 de lei la 370 de lei pe persoană, pentru a limita cheltuielile, urmând ca aceste alocaţii să fie acordate diferenţiat, în interiorul a două tranşe de venituri ale familiei.

Plafonarea limitei de venituri în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, respectiv alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, este prezentată într-un document redactat de Ministerul Muncii şi obţinut de MEDIAFAX.

În document se aminteşte că toate familiile cu copii şi venituri de până la 470 de lei pe persoană beneficiază în prezent de acelaşi cuantum al prestaţiei sociale, dar anunţă că evoluţia ulterioară a acestui program se îndreaptă spre "sprijinirea mai focalizată" a familiilor cele mai sărace.

"Una dintre principalele solicitări ale Băncii Mondiale a fost aceea de diminuare a limitei de venituri, pentru a nu creşte nejustificat cheltuielile bugetare. În urma analizelor făcute s-a agreat ca limita de venit să se plafoneze la 370 lei/persoană", se arată în document.

Sursa citată relevă totodată că Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind instituirea alocaţiei pentru susţinerea familiei, care prevede diferenţierea acordării alocaţiilor familiale în funcţie de veniturile familiilor şi numărul de copii din familie, cu sprijinul mai focalizat al familiilor cu venituri mai mici, respectiv stabilirea a două tranşe de venituri, "eficientizarea" efortului bugetar fără a se depăşi bugetul prognozat pentru 2011 (echivalent cu cel prevăzut pentru 2010) prin revizuirea limitelor de venituri şi cuantumurilor alocaţiei, precum şi menţinerea în continuare a alocaţiei de stat pentru copii ca drept universal acordat tuturor copiilor.

Rezultatele aşteptate de Guvern în urma revizuirii sunt eficienţa în utilizarea alocărilor bugetare prin limitarea sumei maxime totale pe care o persoană sau o familie o poate primi cu titlu de prestaţii sociale, responsabilizarea persoanei sau familiei pentru gestionarea banilor primiţi ca măsură de asistenţă socială, flexibilizarea transferului pretaţiilor dintr-un judeţ în altul în situaţia schimbărilor de domiciliu, urmare a găsirii unui loc de muncă.

Documentul indică şi intenţia Guvernului de a înfiinţa în perioada imediat următoare o nouă structură denumită "Observatorul Social Naţional", ca instituţie independentă care să gestioneze o bază de date cu indicatorii sociali şi să publice anual un raport privind situaţia socială a României. Instituţia va fi formată din experţi neimplicaţi politic şi va avea un consiliu director din care vor face parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Parlamentului, ai tuturor ministerelor implicate, ai Institutului Naţional de Statistică şi ai partenerilor sociali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Reducerea alocaţiilor complementare şi familiale va crea tensiuni sociale suplimentare.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Reducerea alocaţiilor complementare şi familiale va crea tensiuni sociale suplimentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei