Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii se opun majorării taxelor avertizând că s-ar putea ajunge în situaţia Greciei

Joi, 6 Mai 2010 (13:59:18)

Cele cinci confederaţii sindicale sunt împotriva majorării cotei unice de impozitare şi a TVA, pentru că aceste creşteri vor duce la evaziune fiscală şi vor avea un efect devastator pentru populaţie, avertizând că există posibilitatea ca şi în România să se ajungă la situaţia din Grecia.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Naţională Sindicală "Meridian" se pronunţă categoric împotriva creşterii cotei unice de impozitare şi a TVA, măsuri inacceptabile, "de-a dreptul criminale", care se vor întoarce împotriva populaţiei şi vor avea un efect absolut devastator, potrivit unui comunicat comun de joi al celor cinci confederaţii.

Sindicaliştii susţin că adoptarea unor asemenea decizii ar putea să crească evaziunea fiscală, în condiţiile în care aceasta a atins îngrijorătorul procent de 28 la sută la nivelul anului 2009, valoarea fiind în prezent în creştere.

"Reamintim faptul că impozitarea micului contribuabil s-a majorat în anul 2005 de la 14 la sută la 16 la sută. Creşterea cotei unice de impozitare îi va împovăra şi mai mult pe salariaţii români, favorizându-i însă pe cei care oricum au şi astăzi venituri foarte mari. Asemenea decizii sunt de natură a genera o explozie a nemulţumirilor sociale exact ca în Grecia, ţară care se confruntă cu grave probleme economice şi în care sindicatele îşi apără drepturile în stradă", susţin liderii celor cinci confederaţii.

Creşterea TVA şi a cotei unice vor avea ca efect imediat scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, ceea ce va deteriora nivelul de trai şi va determina scăderea consumului în general. Eventualitatea unei asemenea evoluţii nu va ajuta cu nimic nici obiectivul colectării de venituri suplimentare la buget şi nici relansarea economică. În mod evident, creşterea TVA va provoca o creştere în lanţ a preţurilor, măsură exact contrară obiectivelor vizate de Guvern, susţin sindicaliştii.

De asemenea, ambele măsuri vor reprezenta o împovărare nu numai a salariaţilor, ci şi a întreprinderilor, consecinţa fiind creşterea evaziunii fiscale, mai scriu reprezentanţii confederaţiilor sindicale.

"Amintim Guvernului că reducerea cheltuielilor bugetare nu se referă doar la cheltuielile legate de salarii, ci şi la alte categorii de cheltuieli care trebuie reanalizate. Creşterea TVA şi a cotei unice vor avea efecte catastrofale. În aceste condiţii, fireşte că lucrătorii vor fi obligaţi să reacţioneze împotriva transferării întregii responsabilităţi pe umerii salariaţilor, a micilor contribuabili români", potrivit sindicaliştilor.

Cele cinci confederaţii susţin că, pentru evitarea unui dezastru, singura decizie onorabilă pentru toată lumea, şi mai ales pentru micul contribuabil român este aplicarea unei impozitări diferenţiate, în trepte, a salariilor şi un TVA diferenţiat în funcţie de natura produsului.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, joi dimineaţă, la Cotroceni, o întâlnire cu liderii coaliţiei guvernamentale, pentru a discuta despre situaţia economică şi soluţiile în contextul crizei, între care cea privind majorarea TVA.

Principala temă de discuţie a fost legată de situaţia economică, respectiv soluţiile pentru ieşirea din criză, au precizat aceleaşi surse. Printre variantele analizate a fost şi cea care vizează majorarea TVA.

Surse politice au mai declarat, pentru MEDIAFAX, că, deocamdată, nu s-au stabilit măsurile care vor fi luate. "O decizie finală urmează să fie luată, cel mai probabil, în week-end", au afirmat aceleaşi surse.

Premierul, guvernatorul BNR şi mai mulţi miniştri s-au întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, pentru discuţii privind negocierile cu FMI.

Surse politice au declarat agenţiei MEDIAFAX, la finalul întâlnirii, că Guvernul caută soluţii, însă cifrele de 20% pentru cota unică de impozitare, respectiv 24% pentru TVA sunt greu de evitat, deja vorbindu-se despre acestea ca "despre o fatalitate".

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis să îşi amâne plecarea din România şi să continue negocierile cu autorităţile de la Bucureşti pe parcursul acestui week-end, până pe 9 mai, informează FMI. Misiunea FMI la Bucureşti a fost programată pentru perioada 27 aprilie - 7 mai.

Premierul şi miniştrii ar urma să aibă, joi, o întâlnire cu experţii FMI, la sediul Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii se opun majorării taxelor avertizând că s-ar putea ajunge în situaţia Greciei.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii se opun majorării taxelor avertizând că s-ar putea ajunge în situaţia Greciei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei