Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MECTS: Noul tip de bacalaureat, în vigoare din 2012, iar cel privind admiterea la liceu din 2013

Luni, 12 Aprilie 2010 (13:55:10)

Legea educaţiei va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar noua formă de bacalureat se va desfăşura din 2012, în timp ce trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi noul tip de admitere în liceu se vor aplica din 2013, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al MECTS.

Potrivit proiectului de lege al Educaţiei aprobat, luni, de Guvern, actul normativ ar urma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, când se vor abroga Legea 84?1995 a învăţământului, republicată, Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, precum și orice alte dispoziții contrare.

"Prin excepţie de la prevederile de mai sus, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu anul 2013, examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu anul 2012, iar admiterea la liceu se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu anul 2013", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu.

De asemenea, alegerea rectorului şi a structurilor de conducere din instituţiile de învățământ superior se va desfăşura conform noii legi din 2012, iar procedurile pentru conferirea titlurilor didactice în învăţământul superior se vor aplica începând cu anul 2011.

În termen de 12 luni de la publicarea Legii Educaţiei în Monitorul Oficial, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului elaborează metodologiile, regulamentele şi celelalte acte normative care decurg din aplicarea acestui act normativ şi stabileşte măsurile tranzitorii de aplicare acesteia.

Pe de altă parte, terenurile şi clădirile aferente unităților de învăţământ liceal trec din domeniul public local în domeniul public judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, până la 1 septembrie 2011, iar predarea-preluarea se va face pe bază de protocol încheiat în conformitate cu prevederile legale.

Totodată, de la data intrării în vigoare a Legii Educaţiei, tot personalul didactic calificat, titular, devine titular al unităţii de învăţământ cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Doctoranzii care au fost admişi la studiile doctorale înainte de intrarea în vigoare a legii îşi vor finaliza aceste studii conform prevederilor legale în vigoare la data admiterii lor.

Tot după momentul intrării în vigoare a acestei legi, instituţiile de învăţământ superior cu activităţi de predare în limba minorităţilor naţionale vor avea statut de universităţi multiculturale. Este vorba despre Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (în limbile română, maghiară şi germană), Universitatea de Medicină şi Farmaceutică din Târgu Mureş (în limbile română şi maghiară), Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (în limbile română şi maghiară).

Totodată, senatele universitare sunt obligate ca, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, să definitiveze noua Cartă, regulamentele şi metodologiile de organizare şi funcţionare a universităţilor, confor noilor prevederi. La finalizarea actualului mandat, organele de conducere noi ale universităţilor se vor stabili în baza legii noi, conform dispoziţiilor finale ale actului normativ aprobat luni de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MECTS: Noul tip de bacalaureat, în vigoare din 2012, iar cel privind admiterea la liceu din 2013.
 Vizualizări articol: 402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MECTS: Noul tip de bacalaureat, în vigoare din 2012, iar cel privind admiterea la liceu din 20130.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei