Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Justiţiei va lansa în dezbatere publică o lege de accelerare a procedurilor de judecată

Luni, 12 Aprilie 2010 (15:31:15)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că va lansa spre dezbatere publică, în această săptămână, o lege de accelerare a procedurilor de judecată şi a transmis instituţiilor din sistemul judiciar Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public 2010-2014.

Ministrul Justiţiei a anunţat că probabil joi va prezenta acest proiect de lege, pe care a numit-o "Legea micii reforme" şi care conţine prevederi pentru simplificarea procedurilor de citare, simplificarea competenţelor instanţelor şi a celor de judecare a recursurilor în interesul legii de la instanţa supremă.

Luni, Predoiu a declarat că a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţilor de Apel, Ministerului Public şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public, elaborată de Ministerul Justiţiei pe baza tezelor şi principiilor aprobate de Guvernul României.

"Strategia urmează să fie discutată cu reprezentanţii sistemului judiciar şi ulterior supusă aprobării Guvernului prin Hotărâre de Guvern şi va fi comunicată şi reprezentanţilor profesiilor juridice, pentru că are la bază o viziune integratoare şi cuprinzătoare a actului de Justiţie", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a adăugat că proiectul este deschis dialogului pentru îmbunătăţirea textului, înainte de a-l supune aprobării Guvernului, iar pe baza Strategiei urmează să se redacteze un Plan de Acţiune.

Strategia cuprinde obiectivele fundamentale ale politicilor publice în sistemul judiciar în următorii patru ani, iar iniţiatorii îşi doresc să fie un instrument realist şi pragmatic.

"Scopul nostru este ca toate cele trei puteri să susţină şi să coopereze în aplicarea Strategiei. Strategia va conferi predictibilitate, transparenţă, coerenţă şi stabilitate acţiunii guvernamentale în sfera organizării justiţiei", a mai spus Cătălin Predoiu.

Obiectivul fundamental al Strategiei este finalizarea procesului de adoptare a codurilor de procedură (inclusiv a legii privind executarea pedepselor), elaborarea legilor de punere în aplicare a acestora şi realizarea studiilor privind pregătirea punerii în aplicare a celor patru coduri, pregătirea sistemului pentru intrarea în vigoare a codurilor.

Strategia mai are ca obiective perfecţionarea legislaţiei-cadru aplicabile în sistemul justiţiei prin ajustarea cadrului legislativ fundamental (legile justiţiei), consolidarea instituţională a sistemului judiciar, în principal prin consolidarea capacităţii şi responsabilităţii Consiliului Superior al Magistraturii, reorganizarea instanţelor, reorganizarea Ministerului Public, finalizarea procesului de reorganizare a Ministerului Justiţiei, eficientizarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dezvoltarea Serviciului de Probaţiune şi reformarea Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

De asemenea, Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public 2010-2014 urmăreşte unificarea practicii judiciare şi îmbunătăţirea pregătirii profesionale a magistraţilor, consolidarea integrităţii instituţiilor din sistemul judiciar, prin promovarea standardelor etice şi de conduită anticorupţie la nivelul tuturor profesiilor juridice şi evaluarea eficienţei mecanismelor preventive anticorupţie la nivel instituţional şi actualizarea acestora precum şi creşterea gradului de implicare a societăţii civile în agenda anticorupţie.

De asemenea, strategia prevede finanţarea corespunzătoare a justiţiei, modernizarea statutului unor profesii juridice ori conexe sistemului justiţiei.

"Vor fi avute în vedere propuneri de îmbunătăţire a cadrului legal vizând exercitarea profesiilor de avocat, expert, notar, practician în insolvenţă, executor judecătoresc, traducător/interpret, ori dezvoltarea unor activităţi insuficient promovate, precum medierea sau crearea profesiei de registrator comercial", potrivit ministrului Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu este tratat separat în Strategie, deoarece condiţionalităţile care ţin de sistemul judiciar se regăsesc printre obiectivele proeictului.

"Cu această ocazie, subliniez din nou faptul că una din principalele recomandări ale Raportului intermediar al Comisiei Europene din luna martie este realizarea unui consens politic general pentru sprijinirea politicilor publice din justiţie, în special a implementării noilor coduri. Toate organizaţiile politice trebuie să-şi asume consolidarea independenţei puterii judecătoreşti, cea mai puternică garanţie pentru respectarea drepturilor cetăţenilor", a mai spus ministrul Predoiu.

Acesta a apreciat că sistemul judiciar este într-un moment cheie, o nouă generaţie de magistraţi aratându-şi disponibilitatea şi chiar dorinţa de a-şi asuma destinele justiţiei, "de a rupe punţile cu vechile ambiguităţi şi vulnerabilităţi postdecembriste şi de a-şi asuma continuarea reformelor".

Predoiu a salutat, în finalul declaraţiei de presă de luni, numirea ca secretar de sta a Lidiei Barac, preşedintele Curţii de Apel Timişoara şi a anunţat că în curând va fi ocupat şi cel de-al patrulea post de secretar de stat al MJ vacant.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Justiţiei va lansa în dezbatere publică o lege de accelerare a procedurilor de judecată.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Justiţiei va lansa în dezbatere publică o lege de accelerare a procedurilor de judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei