Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 apr 2010 - Anul XV, nr. 82 (4373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Flori, lacrimi, tristeţe şi speranţe la ambasada poloneză, din Bucureşti

Duminică, 11 Aprilie 2010 (14:47:31)

Trotuarul din faţa ambasadei Poloniei la Bucureşti a fost, la acest sfârşit de săptămână, acoperit de buchete de flori şi lumânări aduse de sutele de persoane care au venit la sediul misiunii diplomatice, după accidentul aviatic de la Smolensk.

Atât românii cât şi polonezii care au venit duminică la ambasadă s-au declarat foarte şocaţi de evenimentele petrecute, iar unii dintre ei au plâns minute în şir în faţa fotografiilor fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski şi a soţiei acestuia, Maria, care au fost lipite la avizierul ambasadei.

"Să avem nădejde în viitor, aşa cum a spus şi preotul astăzi la slujba de la catedrală", spunea o româncă de origine poloneză venită, împreună cu mai mulţi apropiaţi ca să aprindă lumânări. "De când am aflat vestea, nu am mai făcut nimic. Am stat în fotoliu şi am plâns", a povestit o alta, membră a comunităţii poloneze din România.

Polonezii din România care au venit duminică la ambasadă erau şocaţi, dar şi foarte impresionaţi de solidaritatea pe care au simţit-o din partea românilor. Ei au spus că au vorbit la telefon cu rudele şi cu prietenii lor din Polonia şi că nu le vine să creadă ce s-a întâmplat. "Să fie tari şi va fi bine!', au transmis ei conaţionalilor lor.

"Este o coincidenţă prea mare. Acum 70 de ani au murit 22.000 de polonezi, lideri importanţi şi acum, ieri, să moară toată elita şi tot în acelaşi loc. Este groaznic", a comentat un membru al Uniunii Polonezilor, evocând printre lacrimi momentele dificile din istoria Poloniei.

Gabriel Bârtaş, fostul ambasador al României la Varşovia, a venit şi el pentru a se reculege şi a petrece câteva minute în faţa ambasadei. "Mă încearcă o imensă părere de rău, pe mine şi pe întreaga familie, mai ales că l-am cunoscut bine pe preşedintele Kaczynski şi era un om deosebit", a declarat Gabriel Bârtaş. "E o tragedie de neînchipuit", adaugă el, amintindu-şi că a fost, în urmă cu cinci ani, primul ambasador care şi-a depus scrisorile de acreditare la începutul mandatului lui Lech Kaczynski.

"Cred că dacă fratele său se va decide să candideze, va câştiga prezidenţialele care vor avea loc cel târziu în 20 iunie şi nu doar pe fondul acesta emoţional", a mai spus Bârtaş. El a adăugat că "amândoi fraţii Kaczynski au avut faţă de România o atitudine pozitivă".

"Ei personal aveau legături cu România - un unchi de-ai lor a fost senator în România în perioada interbelică şi medicul personal al regelui Carol al II-lea. Mie îmi spunea preşedintele Kaczinsky, care nu ştia limbi străine, că lui limba română îi sună cunoscută", a mai spus diplomatul român.

Printre oficialii români care au venit în faţa ambasadei s-au aflat ministrul Mihai Şeitan, venit de dimineaţă împreună cu soţia, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu şi episcopul greco-catolic de Bucureşti. Deputatul Sever Voinescu, arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu au fost şi ei prezenţi, sâmbătă seară, la ambasadă.

Ambasada a rămas închisă sâmbătă şi duminică, iar ambasadorul s-a retras la reşedinţa sa, după slujba de la Catedrala Sfântul Iosif.

Reprezentanţi ai misiunii diplomatice a Poloniei au anunţat însă că, începând de luni, va fi deschisă o carte de condoleanţe, şeful statului dar şi alţi demnitari români fiind aşteptaţi să semneze în aceasta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flori, lacrimi, tristeţe şi speranţe la ambasada poloneză, din Bucureşti.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Flori, lacrimi, tristeţe şi speranţe la ambasada poloneză, din Bucureşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei