Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2010 - Anul XV, nr. 79 (4370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele nu s-au înţeles cu MECTS, ameninţă cu greva dacă se acceptă titularizarea în sistem

Miercuri, 7 Aprilie 2010 (16:43:35)

Sindicaliştii din învăţământ nu au ajuns la niciun consens cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei privind cele patru capitole din proiectul legii învăţământului care îi nemulţumeşte şi spun că vor declanşa greva dacă nu se acceptă menţinerea titularizării în sistem.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei, care a durat aproximativ cinci ore, că deşi "discuţiile au fost mult mai serioase", nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu vor să renunţe la varianta din proiect privind titularizarea, spunând că în acest fel stabilizează pe post personalul didactic.

"Noi rămânem pe varianta noastră, titularizarea în sistem permite asigurarea locurilor de muncă în măsura în care sunt asigurate numărul de ore din catedră", a precizat Nistor.

Sindicaliştii spun că nu vor accepta titularizarea la nivelul unităţii şcolare, iar dacă Ministerul Educaţiei nu va renunţa la această variantă vor declanşa proteste, culminând cu greva, blocarea anului şcolar şi boicotarea examenelor naţionale.

Un singur punct din capitolul privind componenţa consiliului de administraţie al şcolii a fost agreat de cele două părţi, respectiv dispariţia funcţiei de preşedinte al consiliului. Însă problema cea mai stringentă de la acest capitol, respectiv componenţa consiliului de administraţie, nu a fost rezolvată.

Sindicaliştii vor ca reprezentanţii unităţii şcolare să reprezinte jumătate din consiliu, iar din cealaltă jumătate să facă parte autorităţile locale şi părinţii, în timp ce MECTS vrea ca fiecare din aceste autorităţi să reprezinte o treime.

"Noi considerăm această structură propusă de minister ca fiind nefuncţională, vrem un consiliu de administraţie care să funcţioneze într-o unitate şcolară, în conformitate cu legea asumată de premierul Emil Boc, în concordanţă cu Strategia Educaţiei, cu Pactul Naţional pe Educaţie, să avem un consiliu de administraţie format jumătate din reprezentanţii şcolii şi jumătate din autorităţi locale şi părinţi", a explicat Nistor.

Nici în privinţa trecerii clasei a IX-a la gimnaziu sindicaliştii nu au fost de acord şi nici reprezentanţii MECTS nu au renunţat la varianta propusă în proiectul Legii educaţiei.

"S-a venit cu o propunere intermediară în sensul asigurării unui învăţământ de 11 clase, dar clasa a noua să rămână la gimnaziu. Noi putem aprecia această propunere în sensul în care susţinem învăţământul obligatoriu de 11 clase, dar cu clasa a noua la liceu", a mai spus Nistor.

Reprezentanţii sindicaliştilor se vor mai întâlni cu cei ai ministerului în zilele următoare, sperând să ajungă la un punct comun.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de patru prevederi din proiectul Legii educaţiei, privind titularizarea, includerea clasei a IX-a la liceu, componenţa Consiliului de administraţie al şcolii şi finanţarea per elev.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat după aproximativ trei ore de negocieri cu secretarii de stat ai Ministerului Educaţiei, că nu s-a discutat decât despre titularizare şi nu au reuşit să ajungă la un punct de vedere comun.

"Titularizarea în sistem oferă stabilitate, pe când titularizarea în unităţile de învăţământ poate produce dezechilibre. Ministerul nu are niciun argument în favoarea soluţiei propuse, cele 170.000 de cadre didactice titulare în urma evaluărilor ar putea să fie disponibilizate. Contează foarte mult cine face evaluarea. Obiectivul nostru principal este menţinerea titularizării în sistem", a spus Pop.

Discuţiile privind proiectul Legi educaţiei vor continua joi, la ora 11.00, la Biblioteca Centrală Universitară, unde sunt invitaţi să participe sindicalişti, reprezentanţi ai studenţilor, profesorilor şi elevilor.

Guvernul intenţionează să se reunească, luni, în şedinţă, pentru a aproba proiectul legii educaţiei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Se ia în calcul organizarea unei şedinţe extraordinare de guvern, în care să fie adoptat proiectul de lege. În şedinţa de miercuri a fost analizat stadiul elaborării documentului", au arătat sursele citate.

După şedinţa din 17 martie, premierul Emil Boc a anunţat că proiectul de lege privind educaţia naţională a fost discutat şi avizat de Guvern, într-o primă lectură, urmând să fie prezentat în dezbatere publică pentru o perioadă de două săptămâni, la finalul căreia va fi dezbătut din nou în Guvern în vederea aprobării finale.

Ulterior, Executivul a amânat adoptarea proiectului de lege, pentru a analiza propunerile avansate în vederea modificării actului nornativ.

Plenul Senatului dezbate, miercuri după-amiază, moţiunea simplă pe tema educaţiei, iniţiată de 41 de senatori ai PNL şi PSD, în care este criticat proiectul de lege propus de Ministerul Educaţiei, apreciindu-se că este necesară elaborarea unui alt act normativ în domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele nu s-au înţeles cu MECTS, ameninţă cu greva dacă se acceptă titularizarea în sistem.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele nu s-au înţeles cu MECTS, ameninţă cu greva dacă se acceptă titularizarea în sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei