Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2010 - Anul XV, nr. 79 (4370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu despre pensiile militarilor: Boc să-i lase în pace pe militari, să mai taie din "side"

Miercuri, 7 Aprilie 2010 (15:54:20)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că i se pare incorectă reducerea pensiilor militarilor, transmiţându-i premierului să mai taie din "side" dacă vrea să facă economii, să nu-i mai facă secretari de stat pe "băieţii din Dorobanţi" şi nici experimente pe Educaţie.

Întrebat cum comentează posibilitatea scăderii pensiilor militarilor, Antonescu a spus că nu i se pare corect ca militarii să nu mai poată beneficia de regimul actual de pensionare.

"În ceea ce îi priveşte pe militari, întotdeauna în istoria României, în toate celelalte ţări, cine şi-a asumat carierea militară a avut nişte handicapuri, nişte constrângeri în raport cu ceilalţi, în raport cu alte profesii şi au avut şi nişte avantaje, militarii au avut întotdeauna un regim special. Din punctul nostru de vedere, nu acolo se face gaura bugetului. Aceşti oameni trebuie respectaţi pentru ceea ce au făcut, aceşti oameni au avut o înţelegere cu societatea în momentul în care au îmbrăcat haina militară şi mi se pare incorect ca astăzi ei că nu poată beneficia de acest regim de pensionare pe care l-au avut", a spus Antonescu.

Întrebat dacă în opinia sa ar trebui menţinut acelaşi procent după care erau calculate pensiile militarilor până în prezent, Antonescu a spus că, dacă Emil Boc doreşte să facă economii, să mai taie din "side" şi să îi lase în pace pe militari.

"Nu pot să vă spun cu exactitate, pentru că nu sunt specialist în aceste procente, dar cred că este normal ca militarii să aibă un regim special de pensionare. Şi dacă domnul Boc doreşte şi trebuie să facă economii, să-şi mai taie din «side», ca să zic aşa, să lase militarii în pace. Să-i mai lase pe băieţii ăştia de prin Dorobanţi, că nu mor de foame, să nu-i mai facă secretari de stat, să nu mai aducă să facă tot felul de experimente începând cu Ministerul Învăţământului cu tot felul de tineri buclucaşi care nu au văzut profesor mort de foame, să facă economie de acolo şi din banii publici pe care îi risipeşte", a declarat Antonescu.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, precizează, într-un răspuns la o interpelare, publicat pe site-ul Senatului, că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, rezultă că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii", se arată în documentul public transmis Senatului şi afişat pe site-ul acestei Camere.

În aceste condiţii, după cum arată răspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, "vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, dar şi cele viitoare", iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.

Scăderea cu până la 69% a pensiilor militare rezultă dintr-o simulare realizată pe un număr mult prea mic de cazuri pentru a fi generalizată, iar cele mai multe pensii, de până la 3.000 lei, nu vor fi afectate, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

"Concluzia potrivit căreia toate pensiile militarilor vor scădea este una falsă. Poziţia Guvernului a fost şi rămâne neschimbată: toate pensiile militarilor se vor recalcula, dar asta nu înseamnă că toate pensiile militarilor vor scădea. Cea mai mare parte a pensiilor militarilor, care sunt de până la 3.000 de lei, nu vor fi afectate de recalcularea pensiilor. În ceea ce priveşte scăderea de până la 69%, acest procent a fost obţinut în urma unei simulări, dar care a fost făcută pe un număr mult prea mic de cazuri ca să putem generaliza la nivelul tuturor pensiilor militarilor, iar această informaţie o am de la Ministerul Muncii", a spus oficialul guvernamental.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, că simulările au arătat că majoritatea pensiilor militarilor nu vor scădea, în această situaţie putând fi doar persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei, însă diminuarea în niciun caz nu poate fi de 69%.

Ministrul Muncii a catalogat informaţia potrivit căreia pensiile militarilor ar putea scădea cu până la 69% ca fiind "nefericită şi nefondată".

Mihai Şeitan a precizat că, în urma simulărilor tehnice făcute de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) s-a constatat că unele pensii ale militarilor ar putea chiar să crească.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, la jumătatea lunii martie, că reprezentanţi ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS şi SIE intenţionează să propună o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, în cazul în care nu va fi menţinut, în ceea ce priveşte aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 şi 179/2004.

Intenţia este de a menţine actualul sistem de pensii pentru militari şi poliţişti fie în mod distinct, prin aplicarea în continuare a Legilor 164/2001 şi 179/2004, fie prin iniţierea unui proiect de lege care să reglementeze unitar pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor şi poliţiştilor în actualul proiect normativ.

Aproape 9% din pensiile militare, respectiv 7.265 din 81.183 de pensii militare au cuantumul peste 3.001 lei, dintre acestea 209 având valoarea de peste 5.000 de lei, a comunicat, la 16 februarie, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit Ministerului, pensia militară medie este de aproximativ 1.700 de lei. Conform datelor transmise de MApN, la nivelul lunii februarie erau plătite, lunar, 81.183 de pensii militare. Pensia minimă este în cuantum de 39 de lei, iar în plafonul cuprins între 39 şi 1.000 de lei figurau în luna februarie 12.942 de pensionari.

Majoritatea beneficiarilor de pensii militare - 45.154 din 81.183 de pensionari militari, respectiv 55,6% - aveau, în luna februarie, pensii cu un cuantum cuprins între 1.001 şi 2.000 de lei, în timp ce 19% dintre pensiile militare, respectiv 15.815 pensii, au un cuantum cuprins între 2.001 şi 3.000 de lei.

Potrivit sursei citate, 6.260 de pensii militare au avut, în luna februarie un cuantum cuprins între 3.001 lei şi 4.000 de lei.

Alte 209 pensii militare au cuantumul peste 5.000 de lei, explica MApN, care preciza că, dintre acestea, "două pensii sunt ale foştilor şefi ai Statulul Major General, restul fiind pensii ale magistraţilor militari şi ale cadrelor militare care au fost detaşate în afara MApN".

În prezent, 72% din pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei, iar 90,2 % sunt sub 3.000 lei.

În prezent, pensia militară se stabilileşte pe baza soldei lunare, care nu cuprinde primele, sporurile, indemnizaţiile şi premiile acordate în conformitate cu legislaţia din domeniul salarizării, spre deosebire de sistemul public unde aceste drepturi băneşti sunt luate în calcul.

Sistemul pensiilor militare de stat din România este reglementat de Legea 164 din 2001, fiind un sistem ocupaţional care se încadrează în pilonul al II - lea privind schemele ocupaţionale (profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificată prin Directiva 97/96/EC, reaminteşte MApN. Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv şi, conform legii, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigură de la bugetul de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu despre pensiile militarilor: Boc să-i lase în pace pe militari, să mai taie din "side".
 Vizualizări articol: 398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu despre pensiile militarilor: Boc să-i lase în pace pe militari, să mai taie din "side"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei